Yayla yurdu’na TAŞ OCAĞI
Doğa harikası manzarası, yüksek rakımı, bol oksijenli havası olan Yenikonacık’ta yaklaşan tehlike
Yayla yurdu’na TAŞ OCAĞI
Belediye Başkanı Mustafa Çay'ın daha önce yaptığı açıklamada taş ocağı yapılması düşünülen Yeni Konacık köyü ile ilgili olarak, “Bu mahallemiz gelecek 50 yılda 5 Bin kişilik yeni bir yerleşim yeri olarak Pozantı'nın doğası havası suyu kirlenmemiş en yakın yayla yeri konumu olacaktır” demişti.
Köy sakinleri bölgede taş ocağı kurulmasına tepki gösterirken, Nebi Doğan, şirket sahibi Fikret Arısoy, Tekin Turan ve siyasi kimliğiyle değil iş adamı kimliğiyle konuştuğunu söyleyen MHP Pozantı İlçe Başkanı Durmuş Taşpınar da kalker ocağı ve eleme tesisleri kurulması yönünde görüş bildirdi.
Ulaşım sorununun yanısıra yapılan imar düzenlemesiyle de önümüzdeki 50 yıllık yerleşime hazır hale getirilen Yenikonacık Köyü, yaylak merkezi konumundaydı. Şimdi bu yerleşim yerine 1.5 kilometre mesafede kalker ocağı ve eleme tesisleri kurulması gündeme geldi. Köy sakinleri bu gelişime tepkili.
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Pozantı merkezine en yakın yaylak mahallesi olarak bilinen ve yüzlerce yaylacının yazlığı bulunan YENİKONACIK KÖYÜ’ne taş ocağı yapılması için adımlar atılmaya başlandı.
Fikret Arısoy ve Taşpınar ailesinin birlikte kurdukları ARTAŞ Hazır Beton Fabrikası’na ham madde temin edilmesi için Yenikonacık Köyü’ne 1.5 kilometre üst uzaklıkta kurulması için çalışmaların yürütüldüğü, KALKER OCAĞI ile KIRMA VE ELEME TESİSLERİ’nin bilgilendirme toplantısı köy muhtarlığı binasında yapıldı.
Kısa adı ÇED olan Çevresel Etki Değerlendirilmesi toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığını temsilen Ankara’dan Maden Yüksek Mühendisi Emel Çetiner, Orman ve Su İşleri Bakanlığından Uzman Yardımcısı Çevre Mühendisi Asiye Düşünceli, Adana Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden Şube Müdürü Durdu Bağcı, İl Müdürü Yardımcısı Gülcan Karaserçe, İnşaat Mühendisi Nezaket Toparlı, Ziraat Mühendisi Hatice Çelebi, İl Tarım Müdürlüğü’nden Ali Rıza Mülaim, Canan Öztürk, Fatih Kuga, A. Samet Dal, Adana İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığından Mehmet Ali Fidancı, Ahmet Hakan Özfidancı, Pozantı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Ahmet Hakan Özmutlu ile devlet adına kamu kurumlarını temsilen katılarak toplantıyı son derece dikkatli bir tavırla izlediler notlar aldılar ve çeşitli sorular sordular.
CED raporunu hazırlayan Güzel Çevre Mühendislik yetkilisi Alper beyin sunumu ile başlayan toplantıda teknik bilgiler verilerek şu görüşlere yer verildi:
“ARTAŞ firmasının kurmak için çalışmalarını başlattığı KALKER OCAĞI ile KIRMA VE ELEME TESİSLERİ Yenikonacık köyünün üstündeki 1.5 kilometre uzaklıkta 100 dönümlük dağlık ve ormanlık bir alandır. Tesisde 750 bin ton taş çıkarılacak olup, kırma eleme yöntemi uygulanacaktır. Delme patlatma usulü ile kayalar dinamitlenecektir.
Yılın 11 ayı çalışacak olan bu tesis de günde 228 ton kaya işlenerek, beton fabrikasına nakledilecektir. 30 personelin çalışmasının planlandığı bu tesis de gürültü titreşim patlama kazı ve benzeri çalışmalar için ÇED raporunda her türlü koruma önlemleri alınmıştır.
Tozlanmaya karşı ocak alanı ve kamyonların gidiş geliş yapacağı yol devamlı sulanacaktır. Kamyonların gidiş geliş yolu Yenikonacık köyü içerisindeki yol olmayıp Soğuk Pınar’a çıkmakta olan tali yol kullanılacaktır. Yine devamı olarak da her türlü koruyucu tedbir ÇED raporumuzda uygulanacaktır” diyerek açıklamasını noktaladı.
Yeni Konacık Köyü Muhtarı Nurettin Doğan, Azalar Resul Pelit ve İbrahim Ünal, mahalle sakinlerinden Belediye eski meclis üyesi İsmail Güven, Necip Pelit, Nebi Doğan, Mustafa Taşpınar, Tekin Turan, Durmuş Taşpınar, Salim Kar, Fikret Arısoy da toplantıyı izleyen isimler oldular.
Muhtar Nurettin Doğan’nın sesiz kaldığı 1.Aza Resul Pelit ile İbrahim Ünal mahalle sakinlerinden Necip Pelit ve İsmail Güven taş ocağı yapımına köylüye hiç bir katkısı olmayacağı gibi köyün yaylak konumunu da olumsuz etkileyeceğini, yazlık konutları bulunan yüzlerce yaylacının bu gelişmeden haberi olmadığını belirterek, bu projeye karşı olduklarını, taş ocağı işletmesinin başka yerde kurulması taraftarı olduklarını belirttiler.
Fabrikanın kurucularından Mustafa Taşpınar yaptığı konuşmada sadece buradan taş ve kaya alacaklarını elemeyi kendilerine ait bulunan ARTAŞ Hazır beton fabrikasında yapacaklarını çevreye zarar vermeyeceklerini belirtti.
Diğer bir konuşmacı Nebi Doğan ise olaya ekonomik yönden bakılması gerektiğini bu taş ocağını Pozantı ve çevresine başta iş istihdamı olmak üzere önemli gelir kaynağı sağlayacağını belirtti.
ARTAŞ şirket sahiplerinden Fikret Arısoy da konuşmasında buna benzer bir çalışmayı daha önce Horoz Köyü sınırları içerisinde yapmak istediklerini, ancak köylülerin karşı çıkması sonrası yatırımı gerçekleştiremediklerini belirterek, “O gün bu yatırıma karşı çıkanlar bugün onun pişmanlığını çekiyorlar. Bu tesisin hizmete girmesiyle kum nakliyesinde ve fiyatlarında çok önemli düşüşler olacak bu da Pozantı’ya olumlu yönde yansıyacaktır” dedi.
Bir başka konuşmacı Tekin Turan ise dinamitle parçalanacak olan taşların yeni usullerle yapılacağından çevreye zararı olmayacağını belirtti.
MHP İlçe başkanı olan ancak İşadamı sıfatı ile konuşacağını belirten Durmuş Taşpınar, taş ocağının kurulması halinde 150 kişiye iş imkanı yaratılacağını ve olaya birde bu yönden bakılması gerektiğini vurguladı.
Salim Kar ise esnaf olarak yaptığı konuşmada, “Eğer inşaata taş lazımsa mutlaka bir yerden alınacak. Her işe karşı çıkmak ekonomiye zarar verir” dedi.
Toplantı başta devlet kuruluşlarını temsilen bakanlık yetkililerinin ve köy halkından bir bölümünün katılımı ile Kalker ocağı ile Kırma ve eleme tesislerinin yapılacağı dağ ve ormanlık alanın görülmesiyle sona erdi.
ÇAY, ‘YAYLAK YURDU’ DEMİŞTİ.
Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın bu gelişmelere öncesi gazetemize yaptığı açıklamada taş ocağı yapılması düşünülen Yeni Konacık köyü ile ilgili şunları söylemişti:
“Pozantı‘ya en yakın ve doğası bozulmamış, yayla yerleşim merkezi olacağına inandığım Yeni Konacık Köyü’nün ulaşım sıkıntısını çözümlemeye başlamanın yanı sıra meclisimizden geçirdiğimiz İmar düzenlemeleriyle gelecek 50 yıla hazır hale getirdik. Yolu 12 metre genişletiyoruz. Bu heyecanımı aynı şekilde yüreğinde duyan muhtarımız Nurettin Doğan da bu başarının ayrılmaz bir parçasıdır. ASKİ aracılığı ile bu yerleşim yerine su da getirteceğiz. Yeni Konacık Mahallesi’nde artık satılacak arsa bile kalmamıştır. İmar planında yaptığımız düzenlemeler sonrası yaylacılar parsel parsel, arsa almaya başlamışlardır. Bu mahallemiz gelecek 50 yılda 5 Bin kişilik yeni bir yerleşim yeri olarak Pozantı’nın doğası havası suyu kirlenmemiş en yakın yayla yeri konumu olacaktır.”
YAYLACILAR NE DİYECEK?
Öte yandan köy sınırları içerisinde yüzlerce yayla evi bulunmakta olup, kış mevsimi olması nedeni ile yaylacıların taş ocağı kurulacağı gelişmelerinden henüz haberdar olmadıkları, Nisan ayı sonu itibarıyla gelmeye başlayacak olan yaylacıların kurulması düşünülen taş ocağına nasıl tepki verecekleri de henüz belli değil...
FETTULLAHOĞLU NEREDE?
Günler öncesinden bilgilendirme toplantısı yapılacağı bildirilmesine rağmen, önemli bir çevre katliamına yolaçacağı belli olan Kalker Ocağı, Kırma ve Eleme Tesisi kurulması konusunda sessizliğini koruyan TEMA Pozantı Temsilcisi Ömer Fettullahoğlu’nun bu toplantıya katılmaması dikkat çekti. Doğal güzelliği, yüksek rakımı, bol oksijenli havası ile bölgenin önemli yayla merkezi konumunda olan Yenikonacık Köyü sakinlerinin tepki gösterdiği taş ocağı kurulması girişiminin, ÇED raporunun ele alındığı bilgilendirme toplantısının ardından, nasıl sonuçlanacağı merak konusu oldu.
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.