Yabancı uyruklu öğrenciler, YÖK'te buluştu
ANKARA
YÖK Başkanı Yekta Saraç, dünyada 5 milyona yakın uluslararası öğrencinin 110 bine yakınının Türkiye'de bulunduğuna işaret ederek, "4 kıtadaki 56 farklı ülkeden öğrencimiz var. 110 bin sayısını daha da çok artırmak ve dünyadaki gençlerle entegre olmak istiyoruz." dedi.
Saraç'ın davetiyle YÖK'te düzenlenen iftar programına, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Ankara'daki üniversitelerde lisans ve lisansüstü eğitimlerine devam eden dört kıta ve 56 farklı ülkeden yaklaşık 150 öğrenci ile öğrencilerin ülkelerinin büyükelçi veya eğitim ataşesi düzeyinde yetkilileri katıldı.
YÖK Başkanı Saraç, iftar programında yaptığı konuşmada, 2017 itibarıyla dünyada 5 milyona yakın öğrencinin, kendi ülkeleri dışında eğitim gördüğüne işaret etti.
Bu rakamın 2020 yılı itibarıyla 7 milyona ulaşmasının beklendiğine dikkati çeken Saraç, "Uluslararası bu öğrencilerin 110 bine yakını ülkemizde, 4 kıtadaki 56 farklı ülkeden öğrencimiz var. 110 bin sayısını daha da çok artırmak ve dünyadaki gençlerle entegre olmak istiyoruz." ifadesini kullandı.
Saraç, Türkiye'deki uluslararası öğrencileri temsilen iftar yemeğinde bir grup öğrenci ile bir araya geldiklerine değinerek, öğrencilere, "Sizin şahsınızda, Yükseköğretim Kurulu Başkanı olarak ülkemizde eğitim gören tüm uluslararası öğrencilerimizi de sevgi ile selamlıyorum ve hepinize eğitim hayatınızda başarılar diliyorum." dedi.
Öğrencilerin eğitim için Türkiye'yi seçmiş olmalarını akademik, sosyal ve kültürel boyutlar açısından büyük ölçüde önemsediklerini vurgulayan Saraç, öğrencilerin entelektüel birikimini, ülkelerinin ve bölgelerinin dinamiklerini, çok önemli ve kıymetli zenginlikler olarak değerlendirdiklerini bildirdi.
Türk üniversitelerinin uluslararası çekim merkezi olmasında referans noktasının, uluslararası öğrenciler olduğunu bildiklerini aktaran Saraç, öğrencilerin Türkiye'nin yükseköğretimini dış dünyaya en iyi şekilde yansıtacaklarını söyledi.
Türkiye'de 500 bin öğrenci MEB okullarında eğitim alıyor
MEB Müsteşarı Tekin ise kültürler arasındaki iletişimi, dostluğu gelecek kültürlere ulaştırmanın önemine değindi.
YÖK ve üniversitelerin bu amaç için önemli görevler yürüttüklerini vurgulayan Tekin, "Türkiye'de 110 bin misafir öğrencimiz var. Yaklaşık 500 binin üzerinde de Suriyeli öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığımızın okullarında eğitim öğretime devam ediyor. Bunu gelecek kuşaklar açısından önemli bir birikim olarak görüyoruz. Çocuklarımızın, öğrencilerimizin, üniversitelerimizin de bu şekilde görmesini arzu ediyoruz." ifadesini kullandı.
İftar programında, ABD, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Benin, Bosna-Hersek, Cezayir, Çin, Demokratik Kongo, El Salvador, Endonezya, Eritre, Etiyopya, Fas, Filistin, Gana, Gürcistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, Irak, İran, İngiltere, Kamerun, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kongo, Libya, Makedonya, Malavi, Mali, Mauritus, Mısır, Myanmar, Moğolistan, Moritanya, Nepal, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Ruanda, Sırbistan, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Tayvan, Tunus, Uganda, Ürdün, Yemen ve Zambiya vatandaşı öğrenciler yer aldı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, başka bir programı nedeniyle iftara katılamadı.
Muhabir: Selma Kasap
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.