Wikileaks'in kurucusu Assange tutuklandı

Wikileaks'in kurucusu Assange tutuklandı
2012'den beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde gözaltına alınan Wikileaks'in kurucusu Assange, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Wikileaks'in kurucusu Assange tutuklandı

Wikileaks'in kurucusu Assange tutuklandı

2012'den beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde gözaltına alınan Wikileaks'in kurucusu Assange, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

2012'den beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde gözaltına alınan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Westminster Ceza Mahkemesi, Assange'ın kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.

Assange'ın 12 aya kadar hapis cezası alabileceği bildirildi.

Assange, Ekvador'un verdiği sığınma hakkını geri çekmesinin ardından Ekvador'un Londra'daki elçiliğinde gözaltına alınmıştı. 

"İş birliği için Ekvador'a teşekkür ederim"

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twitter hesabından, "Julian Assange bir kahraman değil. Kimse kanunların üstünde de değil. Yıllarca gerçeklerden kaçtı. Assange'ın adalete hesap vermesinin sağlanmasında gösterdikleri iş birliği için Ekvador'a ve Başkan Lenin Moreno'ya teşekkür ederim." paylaşımında bulundu.

May: Mahkeme huzurundaki hukuki bir konu

İngiltere Başbakanı Theresa May, mahkemenin tutuklama kararının öncesinde İngiliz parlamentosunda yaptığı konuşmada, "(Assange) Ekvador Büyükelçiliğinde 7 yılın ardından kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği için gözaltına alındı. Ayrıca ABD'nin iade talebiyle ilişkili olarak gözaltına alındı. Bu şu an mahkeme huzurundaki hukuki bir konu." ifadesini kullandı.

Ekvador hükümetinin, konunun çözümlenmesindeki iş birliğinden memnuniyet duyduğunu belirten May, "Bu (Assange’ın gözaltına alınması) kimsenin yasaların üzerinde olmadığını gösteriyor." dedi.

"Bundan sona ne olacağına mahkemeler karar verecek"

İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Assange'ın İngiltere'de adalete hesap vermesinin haklı olduğunu belirterek, "Bundan sona ne olacağına mahkemeler karar verecek." dedi. 

İngiliz SkyNews’a bulunduğu değerlendirmede ise Duncan, Assange’ın ABD’ye iade edilip edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya, "Her durumda bizim geniş çaplı politikamız bu. Bu durum Julian Assange için de geçerli. Eğer idam cezası ile karşı karşıya kalacaksa iade edilmeyecek." cevabını verdi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi de İçişleri Bakanı Sajid Javid'in bugün konuyla ilgili parlamentoda açıklama yapacağını duyurdu. 

Assange'ın Ekvador vatandaşlığı da iptal edildi

Ekvador hükümetinden yapılan açıklamada ise Assange'a geçen yıl verilen vatandaşlığın iptal edildiği belirtildi. 

Hükümet ayrıca Wikileaks'in destekçileri ve iki Rus bilgisayar korsanını, ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı. 

Ekvador İçişleri Bakanı Maria Paula Romo da Wikileaks'in bir çalışanının eski Dışişleri Bakanı Ricardo Patino ile bu yıl Peru, İspanya ve Venezuela dahil birçok ülkeye seyahat ederek hükümeti zayıflatmaya teşebbüs ettiğini söyledi.

Romo, bu şahıs ve Ekvador'da çalışan iki Rus bilgisayar korsanının isimlerinin saatler içinde yargıya havale edileceğini kaydetti.

ABD'den Assange'a Chelsea Manning ile gizli anlaşma suçlaması 

Öte yandan, ABD Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Assange'ın "ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi hırsızlığı" olayında rol aldığı belirtildi.

Açıklamada, Wikileaks kurucusuna yönelik suçlamalara ilişkin, "Assange, ABD ordusunun eski bir istihbarat analizcisi olan Manning ile ABD Savunma Bakanlığında, hükümetin gizli belge ve iletişim için kullandığı SIPRNet adlı sisteme bağlı bilgisayarların şifrelerine ulaşmak üzere gizli anlaşma yaptı." ifadelerine yer verildi.

Assange'ın Manning ile Wikileaks'e gizli kayıtların aktarılması için telefon görüşmeleri yaptığı aktarılan açıklamada bu görüşmeler esnasında Assange'ın kendisine daha fazla bilgi sağlaması için Manning'i cesaretlendirdiği iddia edildi.

Açıklamada Assange'ın ABD'ye iade sürecinin Adalet Bakanlığına bağlı Uluslararası İlişkiler Ofisince yürütüleceği belirtildi.

ABD ordusunda görevli eski asker Manning, 2010'da gizli belgeleri Wikileaks'e sızdırmış, 2013 yılında 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Eski ABD Başkanı Barack Obama, 7 yıldır hapiste olan Manning'i 2017 ocak ayında affetmiş, Manning aynı yılın mayıs ayında serbest kalmıştı. 

Morales'ten tepki

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Assange'ın tutuklanmasını "ifade özgürlüğünün ihlali" olarak değerlendirdiğini belirterek, tutuklamayı en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

Devlet Başkanı Morales, Assange'ın, ABD hükümeti tarafından yapılan insan hakları ihlallerini, sivil cinayetleri ve diplomatik casusluğu ifşa ettiği için tutuklandığını öne sürerek, Assange ile dayanışma içinde olduğunu vurguladı. 

"Günler hatta saatler içinde"

Wikileaks tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, üst düzey bir Ekvador yetkilisinin, "Assange'ın günler hatta saatler içinde elçilik binasından çıkarılacağını ve gözaltına alınması için İngiltere ile anlaşmaya varıldığını söylediği" belirtilmişti. 

Uluslararası organizasyonun blog sitesindeki açıklamada bu kararın, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun, kardeşi tarafından oluşturulan bir offshore hesabını kullandığına dair iddiaların üstünü kapatma girişimi olduğu savunulmuştu.

2012'den beri büyükelçilikte yaşıyordu 

ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan 47 yaşındaki Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.