Vergi Dilimleri Ve Oranları Değiştirilmeli !..

Vergi Dilimleri Ve Oranları Değiştirilmeli !..
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 103 üncü maddesinde değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiğini belirtti.

Vergi Dilimleri Ve Oranları Değiştirilmeli !..

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 103 üncü maddesinde değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiğini belirtti. KONCUK’un vermiş olduğu teklif Anayasa’nın 73. maddesindeki “mali güç” ilkesi ile 55. maddesindeki “adaletli bir ücret elde etme” ilkesi bir arada değerlendirildiğinde, ücret gelirlerinin ücret dışında edilen gelirler ile aynı oranda vergiye tabi tutulması ve hiçbir önlem alınmadan ücrette azalmaya neden olacak şekilde yükseltilmesi, “adalet”ilkesini de zedeler düşüncesiyle, Gelir Vergisi Kanunun 103 üncü maddesinde öngörülen oranların değiştirilmesi amaçlanmaktadır demiştir.

31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 103 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife, gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.

25.000 TL'ye kadar % 10

50.000 TL'nin 25.000 TL'si için 2.500 TL, fazlası % 15

90.000 TL'nin 50.000 TL'si için 10.000 TL, (ücret gelirlerinde 120.000 TL'nin

50.000 TL'si için 10.000 TL), fazlası % 25

Vergilendirmede farklı nitelikteki gelirlerin ayrı vergilendirme yöntem ve oranlarına tabi tutulması, vergi adaletinin sağlanması için gereklidir. Ücret gelirlerinin diğer gelir unsurlarına göre salt emeğe dayalı olarak elde edilen gelir niteliğinde olması ve vergi baskısının yüksekliği nedeniyle özellikle bu geliri elde edenlerin ekonomik durumları ile vergi oranları arasında doğrudan bir bağlantının kurulmaması ve ücretlilerden vergi alınırken mali gücün göz ardı edilmesi düşünülemez.

KONCUK, Anayasanın 55. maddesindeki "Adaletli bir ücret elde etme" ilkesi gereği devletin "Adaletli bir ücret" için tedbir alma görevini de gündeme getirme sebebiyle bu Kanun teklifi hazırladığını belirtti.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.