Siyaset kültürünün değişiminde iletişim
İletişim sadece “bilgi vermek” ile kalmamakta, aynı zamanda “yönlendirme, duygulara seslenme ve ikna etme” işlevlerini de yerine getirmektedir. İletişimin bu özellikleri kitle iletişim araçlarında apaçık görülmektedir.
Siyaset “paylaşım” ve “bölüşüm” kavgasına sahne olmakta; iktidarı ele geçirmek isteyenler, bir şekilde bölüşümü gerçekleştirecek gücün sahibi olmayı amaçlamaktadırlar. Gücü yeten yetene bir dünyada çıkarı esas alan siyaset belli gruplarının tekeline geçmekte ve toplumun aleyhine işlemektedir.
Siyaset aracılığıyla iktidarı ele geçirip toplumu yönetmeye talip olan siyasal partiler ve onların temsilcileri, topluma bilgi verirken, ikna etmeye çalışırken ve hatta onları yönlendirirken iletişim araçlarından yararlanmaktadırlar. Bu yüzden kitle iletişim araçları savaş alanına dönüşmektedir.
Siyasal İletişim
Siyasetin toplum ile bağını iletişim kurmaktadır.
İletişim olgusundan yararlanmayan bir siyasetin toplum katmanlarında yer edinmesi mümkün gözükmemektedir.
Siyaseti "değerlerin paylaşılmasına hizmet eden bir araç" olarak gördüğümüzde, iletişim de toplum yararına bir düzenin kurulması, iyiliğin, güzelliğin ve kardeşliğin topluma hakim olması için çaba harcayan bir görev görmektedir.
Siyasal iletişim, "yönlendirilebilir” ve "düzenlenebilir” siyasal toplum anlayışının gelişmesiyle birlikte daha da fazla önem kazanmıştır. Siyasal iletişim, siyasal kültür ve davranışın değişebileceği kabulü üzerine kurulmaktadır.
Günümüzde kitle iletişim araçlarının toplum üzerindeki etkinlisi iyice artmış; buna paralel olarak siyasal kültürdeki önemi de pekişmiştir.
Siyasal İletişimin İşlevleri
Siyasal iletişimin üç önemli işlevi bulunmaktadır.
Bunlardan birincisi, ortaya çıkan siyasal problemlerin "tanımlanması”na yardımcı olmasıdır.
Bu problemlerin siyasal tartışma ortamına girerek “meşruiyet" kazanmasını sağlamak ikinci işlevidir.
Artık tartışma konusu olmaktan çıkmış, görüş birliğine varılmış konuları “gündemden düşürmek" de siyasal iletişimin üçüncü önemli fonksiyonudur.
Bu üç fonksiyonun yerine getirilmesinde ise başta siyasetçiler olmak üzere medya ve kamuoyu araştırmaları önemli roller üstlenmektedir.
İletişim Stratejileri
Siyasal iletişim, siyasette denetim ve şeffaflığın sağlanmasına katkıda bulunmakta, siyasetçilerin seçmenleri demokratik ikna metotlarıyla etkilemelerine yardımcı olmaktadır.
İletişimin; kamusal bilgiyi, siyasal konuları, inançları, düşünce, duygu ve davranışı, kısaca siyasal eylemi etkileyecek stratejik bir biçimde kullanılması siyasal iletişimin önemini daha da artırmaktadır.
Küreselleşme süreciyle birlikte siyasal iletişimde tekdüzelik ve tek merkezlilik unsurlarını içeren bir “benzeşme” olgusu dikkat çekmektedir. Siyasal, sosyal ve kültürel açıdan farklı yapılara sahip olmalarına rağmen dünyadaki pek çok ülke, benzer siyasal iletişim teknik ve uygulamalarını kullanmaktadır.
Siyasal iletişimdeki bu benzeşmenin kaynağını da Amerika Birleşik Devletleri oluşturmaktadır. ABD’deki siyasal iletişim uygulama ve tekniklerinin diğer pek çok ülkede kullanılır olması, beraberinde “siyasetin Amerikanlaşması” sonucunu getirmektedir. Bunda kuşkusuz küreselleşme sürecinin de büyük etkileri bulunmaktadır.
İletişim Uzmanları
Siyasal iletişim mesleğinin öneminin, küreselleşme surecinin hızlanmasıyla birlikte artacağı ve yaygınlık kazanacağı açık bir şekilde görülmektedir.
Siyasal iletişim üzerine çalışan şirketlerin sayıları başta ABD olmak üzere, dünyanın dört bir yanında giderek artmaktadır.
Siyasal iletişimin önemli bir unsuru olan siyasal kampanyalar, sadece seçimden seçime yapılan bir faaliyet olmaktan çıkmakta, artık sürekli olarak yapılan önemli birer iletişim etkinliği, halkla ilişkiler çalışması haline gelmektedir.
Siyasal iletişim danışmanlığı mesleğinde önümüzdeki yıllarda uzmanlaşma artacak ve yeni uzmanlık dalları ortaya çıkacaktır. Siyasal iletişimde alt uzmanlık dallarının gelişip güçlenmesi; hem mesajların hedef kitlelere daha sağlıklı yollardan ulaşmasına yardımcı olacak, hem de iletişim biliminin toplumun ihtiyaçlarına daha fazla cevap vermesi konusunda önemli katkılar sağlayacaktır.
İletişim Mecrası Olarak İnternet
İnternet de siyasal iletişim faaliyetlerinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Büyük bir hızla gelişen internet, siyasal iletişim faaliyetlerinde artık daha yaygın olarak kullanılacaktır.
Bugune kadar sadece siyasal parti ya da adayları tanıtmak ve kamuoyuna bazı bilgileri sunmak için kullanılan internet, bundan böyle siyasal pazarlama amacıyla da kullanılacaktır. İnternetin ucuz, hızlı ve yaygın bir yöntem olması, onu siyasal iletişim faaliyetleri açısından etkin bir mecra haline getirmektedir.
Siyasal iletişim faaliyetleri, iletişim teknolojilerindeki gelişmelerden de doğrudan etkilenmektedir. Dijital teknoloji ve uydular da artık siyasal iletişim faaliyetlerinde bundan sonra sıklıkla kullanılacaktır. Siyasal rekabette üstünlük sağlamak amacıyla kullanılacak olan iletişim teknolojilerinin ürünü olan araçlar, verimli kullanan kişi ve kurumlara büyük başarılar sağlayabilecektir.
Uluslararası Kamuoyunu Etkileme
Küreselleşme sürecindeki hızlı gelişmeler, uluslararası siyasal iletişimi de doğrudan etkilemektedir. Teknolojideki gelişmeyle artık çeşitli toplumsal, ekonomik ve siyasal olaylar kitle iletişim aracları vasıtasıyla anında dünyanın dört bir yanına ulaştırılmaktadır.
Dünyanın dört bir yanında yayın yapan uluslararası medya kuruluşları ve dünyayı birbirine bağlayan internet ağları, uluslararası kamuoyunu etkileme aracı olarak kullanılmaktadır.
Global medya devleri, bilgiyi kendi lehlerine yorumlayıp siyasal enformasyonu işlerine geldiği gibi filtreleyerek kullanmaktadır. Siyasal iletişimin can damarı olan bilgi, küreselleşme sureciyle birlikte uluslararası şirketlerin tekeline girmektedir.
Sonuçları itibariyle çok tehlikeli olabilecek bu durumdan kurtulmanın yolu ise, küreselleşmenin eşitsiz ve dünya gücü ülkeler lehine işleyen sürecinin; eşitlikçi, adaletli, paylaşımcı, dışlamayan, sömürmeyen ve yok etmeye çalışmayan bir surece dönüştürülmesinden geçmektedir.
Küreselleşme sürecinde, uluslararası güç sistemi içerisinde yer edinmek, ancak devleti yeni baştan reorganize edecek reform çalışmalarıyla mümkün olacaktır. Bunun istisnasız tek yolu da tavandan gelecek emir ve talimatlar değil, tabandan gelen talepler ve "ikna" metodudur. Siyasal iletişimin önemi ve etkinliği de burada açığa çıkmaktadır. Siyasal iktidarın, devleti yeniden yapılandıracak reformları yapma, kamuoyunu ikna etme ve taleplerini dikkate alma konusunda en büyük yardımcısı iletişim olacaktır.
Mustafa Yürekli / haber7.com
Kaynak:Adanapost
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.