Vedat Kahyalar: Mantığa Bürüme

Vedat Kahyalar: Mantığa Bürüme
"İnsanların sorunlarla baş edebilmek için kullandığı savunma/kaçış mekanizmalarından biridir. Yaptığımız bir hareketi haklı çıkarma, kendimize karşı güzel nedenler bularak rahatsız edici durumlardan kurtulma gayretidir.."

Vedat Kahyalar: Mantığa Bürüme

İnsanların sorunlarla baş edebilmek için kullandığı savunma/kaçış mekanizmalarından biridir. Yaptığımız bir hareketi haklı çıkarma, kendimize karşı güzel nedenler bularak rahatsız edici durumlardan kurtulma gayretidir.

Bu günlerde çok karşılaştığımız bir durum bu. Aslında ileri derecede yanlışa bulaşma hastalığıdır. Şirketlerde ,kurumlarda yapılan; hırsızlık, yolsuzluk, adaletsizlik, yanlışlık, beceriksizliklerin hamasetle, zorlama yorumlarla bir sebebe bağlanarak vicdanların bastırılmasının adına mantığa bürüme denir.

Bu yanlış bakış acısıyla; işyerindeki başarısızlıklar, iflaslar, aile birlikteliğinin bozulması, trafikte yapılan hatalar, hak etmediği konumu isteyip haksız torpille başkasının hakkını gasp, adaletsizlikler, gayr-ı meşru iş ve ilişkiler...

Hep bir masum sebebe büründürülerek sürdürülür..

Toplumda çok yaygın karşılığı olan bu kavram, üzülerek belirtelim ki Müslümanları da sarmış, boğulmaya doğru sürüklüyor. Müslüman bireyi ayakta tutan değerler vardır. Bu değerler olmazsa olmaz yaşam binasının temelleridir.

Aile başta olmak üzere; ahlak, adalet, merhamet, hakça paylaşım, insanların Rabbinden gelen hakları, yaşadığı ortak toplumda edindiği haklar, iletişim, ilişkiler, düşünceler. Bu değerlerin tartışmasız olarak özgürce yaşanması ve saygı gösterilmesi gerekir. Bunlar İslam inancında da böyledir, liberal demokratik toplumlarda da böyledir. Adına ister İlahi kurallar diyelim, ister etik kurallar diyelim.

Bu değerleri korumak insanlığı korumaktır aslında..

Değerleri bir bir tüketen bu davranışlar aslında sahibini de mutlu etmez, hep bir şüphe hep bir vicdan azabı ile yaşamaya iter. Mantığa bürüyerek yaşamak, sürdürülebilir değildir. Bu durum insanın psikolojik yapısının, kimliğinin ve kişiliğinin bozulmasına yol açtığı gibi yeni nesillere de kötü birer örnektir.. Sonuçta içselleştirilmesi durumunda münafıklık, iki yüzlülük, yalan, dedikodu başta olmak üzere aşağılık bir karakter inşası tamamlanmış olur.

İlacı bellidir aslında :

"Şüpheli iş ve ilişkilerden uzak durmak"

“Sana yapılmasını istemediğin şeyi başkalarına yapmamak “

“Hak etmediğin konumdan, gelirden, kişilerden uzak durmak “

“Çok istiyorsan, istediğine layık olana kadar sabır ve kararlılıkla çalışmak “

 

Vedat Kahyalar

ekrangazetesi.com

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.