Vatan savunmaya aday kadın astsubaylar

Vatan savunmaya aday kadın astsubaylar
Balıkesir'de 1987 yılından bu yana TSK'nın teknik, idari ve komuta kadrosuna astsubaylar yetiştiren Astsubay Meslek Yüksekokulunda 26'sı kadın 2 bin 112...


Balıkesir'de 1987 yılından bu yana TSK'nın teknik, idari ve komuta kadrosuna astsubaylar yetiştiren Astsubay Meslek Yüksekokulunda 26'sı kadın 2 bin 112 öğrenci eğitim görüyor

 

BALIKESİR (AA) - ZAFER AKPINAR - Balıkesir'de 1987 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) teknik, idari ve komuta kadrosuna astsubaylar yetiştiren Astsubay Meslek Yüksekokulunda (MYO) 26'sı kadın 2 bin 112 öğrenci eğitim görüyor. Geleceğin kadın astsubayları olmak için erkeklerden ayrılmadan her türlü zorluğuna rağmen bütün eğitimleri alan öğrencilerin, her birinin farklı hedef ve idealleri bulunuyor.

 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2003'te "Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksek Okulu" adıyla yeniden yapılandırılarak mevcut konumuna kavuşturulan okul, 1987'den bu yana TSK'nın teknik, idari ve komuta kadrosuna, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı astsubayları yetiştiriyor.

 

İşletme yönetimi, elektrik, elektronik haberleşme teknolojisi, otomotiv teknolojisi, inşaat teknolojisi, yapı tesisat teknolojisi, bilgisayar teknolojisi ve mekatronik programlarında iki yıl ön lisans eğitiminin verildiği Astsubay MYO'dan her türlü şartta çalışabilecek donanımda mezun olan astsubaylar, ordunun bel kemiği sayılırken, tank, ileri teknoloji silah sistemleri, obüs ve diğer araçların yürümesi, silahların bakımı ve ateşlenmesi, mühimmat, komuta gibi alanlarda görev yapıyor.

 

Kritik görevler üstlenen astsubayların yetiştiği MYO'da bu yıl, 1. ve 2. sınıflarda olmak üzere toplam 2 bin 112 öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerden 26'sını oluşturan kadın astsubay adayları, erkeklerden ayrılmadan her türlü zorluğuna rağmen bütün eğitimleri alıyor.

 

Her birinin okula gelme amaçları gibi hedefleri ve idealleri de farklı olan kadın öğrenciler, genç kızlara bu saygın kuruma ve mesleğe gelmeleri çağrısında bulunuyor.

 

- Askerliği öğretmenliğe tercih etti

 

Lisans ve ön lisans eğitimi almış üniversite mezunlarına verilen, altı aylık "Astsubay Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma (ASTTASAK)" eğitimine gelen Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunu Ayşe Şener, fakülteyi bitirdikten sonra coğrafya bölümünde yüksek lisans yaptığını, bir süre çalıştıktan sonra evlendiğini söyledi.

 

Eşinin Maltepe Askeri Lisesinde İngilizce öğretmeni olması dolayısıyla askerliği öğretmenliğe tercih ettiğini dile getiren Şener, "Öğretmenliğe giderken de isteyerek gittim, hiç kimsenin zoruyla gitmedim. Öğretmenlik de çok kutsal bir meslek. Fakat bu üniformayı giydiğim anda gerçekten bu mesleğin benim kişilik yapıma daha uygun olduğunu bir kez daha anlamış oldum" dedi.

 

Eğitimlerinin özellikle bir bayan için zor olduğunu vurgulayan Şener, şöyle devam etti:

 

"Fakat her başarının arkasında kesinlikle çekmemiz gereken bazı zorluklar vardır. Bir başarıya ulaşmak için çekilen zorluklar her zaman kutsaldır. Aldığımız bu eğitimler sonucunda gerçekten hepimizin başarılı birer astsubay olacağına eminim. Beni kimse zorlamadı, ben eşimle evlendikten sonra askerlik mesleğini tanımış oldum. Daha öncesinde bu kadar bilgim yoktu. Askerlik mesleğini tanıdıktan sonra daha da özendim. 1,5 yıllık evliyim. Evlendikten sonraki 1,5 yıl içinde asker olmayı istedim."

 

-Üniformalı üsteğmen eşine tekmil verdi

 

Şener, her asker gibi kendisinin de bu mesleği en iyi şekilde yapacağına inandığını, bu doğrultuda eğitim aldığını dile getirerek, "Burada eğitimlere başladıktan bir süre sonra eşim beni görmeye geldi. İlk görüşme günümüzde üsteğmen eşimin üzerinde üniforması vardı. Karşımda görünce birden selam durup, tekmil verdim. Benden rütbeli sonuçta. O anda böyle bir olay yaşandı" ifadesini kullandı.

 

Öğrencilerden Yasemin Harmandar ise kişisel ve fiziksel olarak bu mesleğe çok yeterli ve dayanıklı olduğunu düşündüğü için asker olmaya karar verdiğini anlattı. Bu yıl 30 Ağustos'ta mezun olacağını belirten Harmandar, "Bu şerefli üniformayı en iyi şekilde taşıyacağıma inanıyorum. Çok gururluyum bu mesleği tercih ettiğim için. Teyzemin oğlu jandarma astsubay çavuş, o da bir nevi benim desteğimle asker oldu, ben yöneltmiş oldum. O üniversiteden sonra 6 ay ASTTASAK eğitimi alarak asker oldu" dedi.

 

- İlk kadın komando astsubay olmak istiyor

 

Sadece astsubaylıkta değil bütün mesleklerin kendine göre zor yanlarının bulunduğunu vurgulayan Harmandar, şunları kaydetti:

 

"Bayan için bu meslek biraz daha zor ama zorluğa katlanmadan da hiçbir şeyin sefası sürülmüyor. Ben komando olmayı düşünüyorum. Komando temel kursunu zaten bulunduğu branş itibarıyla zorunlu alıyorum. Komandoluğu bedensel yeteneklerimin iyi olduğuna ve yapabileceğime inandığım için istiyorum. Daha önceden bunu yapmış bir bayan astsubay yok. Bu konuda ilk olmak istiyorum. Buraya çiçekler arasında dolaşmaya gelmedim, beni nelerin beklediğini bilerek, hedeflerim ve ideallerim doğrultusunda geldim. Askerlik bir meslek değil yaşam tarzı. Ben zaten bunu seçerek yaşam tarzımı belirlemiş oluyorum. Ondan dolayı komandoda sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum. Bunu da severek ve isteyerek yapmak istiyorum."

 

- Yaralanan babasının eve gelen eşyaları onu asker yaptı

 

Öğrencilerden Arzu Oğuz, ülke şartlarında iyi bir meslek olmasının yanı sıra üniforma taşımanın ayrı bir heyecanı olduğunu düşündüğünü söyledi. Astsubay olan babasının yaklaşık 6 yıl önce Şırnak'ta terör örgütünün saldırısı sonucu yaralandığını ve gazi olduğunu anlatan Oğuz, şöyle konuştu:

 

"Saldırının olduğu günlerde askeri yetkililer sürekli bizi arayıp, ihtiyacımızın olup olmadığını soruyorlardı. Babama ulaşamıyorduk. Bu ilginin artması bizi şüphelendirdi. Bir saldırı sonucunda babamla birlikte çalışan arkadaşının şehit olduğunu öğrendik. Bizi bu korkuttu çünkü babam onunla görevdeydi. Birkaç hafta sonra babamın da komada olduğunu öğrendik. Daha sonra eve babamın eşyalarını gönderdiler. Babamın eşyalarını görünce asker olmaya, buraya gelmeye karar verdim. Bunun için çalıştım, çaba harcadım ve bugün burada olduğum için onurluyum, gururluyum."

 

Oğuz, 3 kardeşin en büyüğü olduğunu belirterek, "Benden küçük kız kardeşim lise 3. sınıfta, GATA istiyor. Babam ülkesi için canını vermekten çekinmemiş bir vatansever. Ben de onun kızı olduğum için gurur duyuyorum, o da aynı şekilde benimle gurur duyuyordur ve bu okula gelmeden önce de arkamdaydı destekledi hep beni" dedi.

 

- Babası teknisyen başçavuş kendisi öğrenci

 

Yönetim bölümü öğrencisi Merve Yavuzsoy ise Astsubay Meslek Yüksekokulunda bilgi işlem teknisyeni olarak görev yapan Kıdemli Başçavuş Teoman Yavuzsoy'un kızı olduğunu söyledi.

 

Babasının bulunduğu okulda askeri eğitim almanın çok güzel bir duygu olduğunu söyleyen Yavuzsoy, "Babam da bu sıralardan geçerek astsubay oldu. Aynı sıralardan geçtiğini hissetmek, benim geçtiğim yerlerden geçtiğini düşünmek bile benim için gayet gurur verici. Ben bu zamana kadar bir askeri ortamın içinde büyüdüm. Babam önümde her zaman büyük bir örnekti. Disiplini, düzeni olsun her zaman bunu gösteriyordu, bize karşı olumlu bir etkisi oldu" ifadesini kullandı.

 

Bir asker çocuğu olduğu için astsubaylığın zor gelmeyeceğini vurgulayan Yavuzsoy, şunları kaydetti:

 

"Bence bir insan için en önemli şey, işinde düzenin ve disiplinin olmasıdır. Askerlik bayan için zor bir meslek değil. Eğer gerçekten istiyorlarsa ve burada yapabileceklerini düşünüyorlarsa, en önemlisi de sevmek bu işi sevmiyorsa insan bu işi yapamaz. Gerçekten gönül vermek gerekiyor. Eğer seviyorsanız ve istiyorsanız buraya gelebilirsiniz. Babamın bu okulda olduğunu komutanlarım biliyorlardı bana ayrıcalıklı davranmadılar kesinlikle. Diğer öğrenciler nasılsa bana da öyle yaklaştılar. İleride astsubaylıkla alakalı bilgilendirmeyi ve nasıl davranmamız gerektiğini öğrettiler. Her türlü bilgiye sahip olduk."

 

Yavuzsoy, üniversite sınavlarında hem bu okulu tercih ettiğini hem de Afyon Kocatepe Üniversitesi sınıf öğretmenliği bölümünü kazandığını belirterek, tercihini öğretmenlik yerine astsubaylık için kullandığını söyledi.

 

- Görev yaptığı yerde kızı eğitim görüyor

 

Baba Teoman Yavuzsoy da Merve'nin üç çocuğun ortancası olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

 

"Büyük kızımız kendi istediği yer yerine bizim arzuladığımız okula gitti. İkincisine Merve'ye hiç karışmadık. O da asker olmak istedi. Ben de hep severek yaptım 24 yıl bu mesleği. Herhalde onun etkisi olacak. O da sevdi mesleğimizi. Büyük kızım asker olmak istemişti ama gözünden rahatsızlığı olduğu için ona nasip olmadı. Oğlumuz da geçen yıl askeri lise sınavlarına girdi fakat o da puanı yetmediği için giremedi. Ama Merve kızımızdan hiç beklemiyorduk asker olacağını. Hep öğretmen olarak hayal etmiştik çünkü. Merve de asker olunca bayağı şaşırdık ama çok da sevindik."

 

Görev yaptığı yerde kızının okuyor olmasının farklı bir duygu olduğunu anlatan Yavuzsoy, "Kızınızın asker olması daha farklı bir duygu. Sevinçle karışık gurur ve onur. İşinizi sevdiğiniz zaman her türlü zorluk sizin için artık bir oyun veya bir eğlenceye dönüşüyor. Tavsiyem bütün öğrenciler için, askerliği tercih edecekler ve bu mesleği yapanlar için de geçerli. Silahlı kuvvetlerde bir bayan olmanız veya bir başka konumda çalışmanız sevmenizle alakalı" ifadesini kullandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.