Ünüvar’ın 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Mesajı

Ünüvar’ın 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Mesajı
  Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu...

 

 

Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır.

Küresel tütün salgınını önlemek üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) liderliğinde hazırlanan ve bugün itibarıyla 172 ülkenin taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesini (TKÇS) ülkemiz 2004 yılında imzalamıştır. Sözleşmenin imzalanmasına müteakip tütünle mücadele kapsamında oldukça önemli düzenlemeler yapılmış ve ülkemiz başarılı çalışmalarıyla dünyada örnek gösterilen ülkeler arasına girmiştir.

Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmak da aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara aynı oranlarda yol açabilmektedir.

 Dünya Sağlık Örgütü tarafından 9 Şubat günü 1987 yılından bu yanasigara ile mücadele etmek amacıyla “Dünya Sigarayı Bırakma Günü”olarak ilan edilmiştir. Çeşitli etkinlikler düzenlenerek insanlarda farkındalık oluşturulması amaçlanan Dünya Sigara Bırakma gününde halkımıza sigaradan kurtulup daha sağlıklı günlere ulaşmalarını diliyorum.

 

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR

Adana Milletvekili

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı

 

adanapost01@gmail.com'dan

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.