Muharrem Karaaslan

Muharrem Karaaslan

Üniversite Tercihi

Üniversite Tercihi

Değerli üniversite adayları, değerli öğrenciler.

Tercih döneminde aklınıza takılabilecek sorunlara ışık tutmak ve bir nebze olsun sizlere destek olmak için bu yazıyı kaleme alıyorum.

Tercih dönemleri pek çok üniversite adayı için hayatlarının belki birkaç önemli dönüm noktasından biri ve bazen de en önemlisidir.

Bu şekilde ifade etmemin nedeni, yanlış tercihlerden dolayı yaşanmış çok pişmanlıklar görmemden kaynaklıdır.

On yıllar geçse de tercihlerinde ki pişmanlıklarını hala dile getiren hatırı sayılır insan tanımış olmam da bu yazıyı kaleme almama neden olmuştur.

Tercih yaparken dikkate alınmasını tavsiye edeceğim belirli hususlar bulunmaktadır.

  1. Öncelikle kendimizi tanıyor muyuz ve ne istediğimizi biliyor muyuz? Bu sorunun cevabını hayatımız boyunca pek çok zaman sorgulayacağız. Fakat meslek seçiminde gerçekten en önemli olan noktanın bu olduğuna dünya çapında bütün uzmanlar hemfikirdir.
  1. Fakat özellikle işsizliğin yaygın olduğu ülkelerde ve ayrıca belirli hayat standardı edinmeyi sağlama almak isteyen aileler ve üniversite adayları, genellikle tercihlerini doğal olarak ve anlayışla karşılanabilecek makuliyette, üniversite bitirildiğinde doğrudan ve olabildiğince yüksek hayat standardı sağlayan bölümler tercih edilmesine doğru yönlenmektedir.

Peki bu iki ana unsur doğrultusunda nasıl tercih yapmamız gerekmektedir?

İlk olarak alınan puana bağlı olarak YÖK TERCİH SİHİRBAZI’ nda bölüm bazlı sıralama yaptırılabilir. En güvenilir kaynakta burasıdır. Bütün bilgiler günceldir.

Diyelim ki tercih sihirbazında arama yaptığınız bölüm için, aldığınız puanın yerine göre on bin üstü ve on bin altında seçenekler mevcut ve doğru karar nedir? Doğru sıralama nasıl yapılacaktır?

Bunun için önerim YÖK ATLAS’tan tercih makasınız da kalan alternatif üniversitelerin ilgili bölümlerini incelemenizdir. Özellikle öğretim üyesi sayılarını karşılaştırmanızı ve ayrıca gerekirse laboratuar imkanlarını kıyaslamanızı tavsiye ederim. Bunlarla birlikte bazı üniversiteler Erasmus gibi kapsamlarla daha fazla öğrenciyi yurt dışında bir dönem gönderme ve orada eğitim almasına yardımcı olmada etkin çalışmaktadır. Unutmayın Yurtdışı tecrübesi ayrıca sizlere önemli şeyler katacağını düşünüyorum.

Tabi ki okuyacağınız üniversitenin bulunduğu şehir tercih nedenleri arasındadır, fakat Anadoluda ki üniversitelerde oldukça iyi eğitim vermeye çalışmakta ve bu donanıma da sahiptirler.

Son olarak, olur ya kazandığınız üniversitede mutlu olmaz iseniz, kazandığınız yılda puanınızdan daha düşük bölümlere eğitim hayatınız devam ettiği müddetçe bir dilekçe ile geçiş yapmanız mümkündür. Buna ait özel kontenjanlar bulunmaktadır. Gitmek istenen üniversitenin ilgili birimine dilekçe verilebilir.

Başarılarla dolu bir üniversite hayatına başlamanızı temenni ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Muharrem Karaaslan Arşivi