“Ulusal Sağlık Programları” Tartışıldı
“ULUSAL SAĞLIK PROGRAMLARI” TARTIŞILDI
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, ulusal ve uluslararası sağlık politikalarına katkı sağlamak üzere önceki yıl başlattığı sektör buluşmalarının beşincisini düzenledi. 31 Mart Cuma günü Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü’nde düzenlenen ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş’ün başkanlığını yaptığı panelde “Ulusal Sağlık Programları” tartışıldı.
Sağlık politikalarının şekillendirilmesinde etkili rol oynayan Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2016 yılında başlattığı Sektör Buluşmaları’nın beşincisini gerçekleştirdi. 31 Mart 2017 Cuma günü Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü’nde düzenlenen panele büyük katılım oldu. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş’ün panel başkanlığını yaptığı 5. Sektör Buluşmaları, “Ulusal Sağlık Programları” başlığı ile düzenlendi.
Novartis Sağlık Sistemleri Direktörü Dr. Bakhuti Shengelia; Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı ve Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Bekir Keskinkılıç; İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü ve Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Aydın ve Deloitte Belçika Sağlık Ekonomisi Danışmanı Dr. Ömer Saka panelde konuşmacı olarak yer aldılar.
“Sağlık sektöründe maliyet bilinci gelişmeli”
Novartis Sağlık Sistemleri Direktörü Dr. Bakhuti Shengelia, “İlaç Endüstrisinin Değer Bazlı Sağlık Bakımına Katkısı” başlıklı sunumunda, giderek yaşlanan dünya nüfusu ile birlikte, bu ana kadar tüm dünyada fazlasıyla israf içindeki sağlık sektörünün giderek maliyet bilinci içinde akıbet odaklı sağlık bakım hizmetlerine yönelmekte olduğunu; değer-bazlı sağlık yaklaşımının ilaç endüstrisine yansımalarını ve endüstrinin bu yaklaşıma yapabileceği katkıların önünde bulunan ve aşılması gereken engelleri, Novartis örneği üzerinden anlattı.
2010-2013 yılları arasında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Daimi Komitesi üyeliği yapmış olan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı ve Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu üyesi Uzm. Dr. Bekir Keskinkılıç, “Ulusal Sağlık Sistemleri Bakışıyla Halk Sağlığı Hizmetlerinde Vizyon” başlıklı sunumunda, sağlık sistemleri kavramını Dünya Sağlık Örgütü yaklaşımıyla ele alarak, ülkenin değişen nüfus ve ulusal hastalık yükü nedeniyle eylem gerektiren konuları, buna yönelik olarak “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın ikinci fazında yapılması planlanan çalışmaları, performans kriterleri ile birlikte ele aldı.
“Sağlık politikalarının sınırları belirlenmeli”
2006-2009 yılları arasında Dünya Sağlık Örgütü İcra Kurulu üyeliği de yapmış olan İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü ve Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Sabahattin Aydın yaptığı konuşmada; her sağlık programının arkasında sağlık politikalarının yer aldığını, ancak sağlık politikaları kavramının, sağlık alanında politika geliştirmekten, kabul görmüş sağlık politikalarının icrasına uzanan muallak bir kavram olduğunu ve birçok faktörden etkilendiğini; bu nedenle de bir sağlık programı hazırlarken sınırları belirlemenin zor olduğunu ifade etti.
Deloitte Belçika Sağlık Ekonomisi Danışmanı Dr. Ömer Saka ise; “Değer Bazlı Sağlık Bakımı” başlıklı sunumunda, sağlık hizmetleri sunumunda süreçten akıbete bir kayma olduğunu, değer-bazlı sağlık uygulamalarının, standart hizmet sunum modellerindekilere benzer ancak farklı kritik bileşenler içeren çok yönlü bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, Novartis ve Alcon tarafından Deloitte’e hazırlatılan “Göz Sağlığı” çalışması örneği üzerinden böyle bir çalışmanın ulusal bir sağlık programının geliştirilmesinde girdi olarak nasıl kullanılabileceğini vurguladı.
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, bu Sektör Buluşması’nda bir ilki daha gerçekleştirdi ve yazarlardan Dr. Mete Şaylan’ın da desteğiyle, toplantı katılımcıları ile “2015 Küresel Hastalık Yükü Çalışması”nın yayınlandığı The Lancet dergisinin Ekim 2016 sayısının birer nüshasını paylaştı.
Panelistlerin sunumlarının ardından keyifli bir tartışma ortamında soru-cevap kısmı ile devam eden toplantı, Merkez Müdürü Doç. Dr. Haluk Özsarı’nın, Panel Başkanı ve panelistlere teşekkür belgelerini sunmasının ardından sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.