Türkmen; “Üretici Ve Esnafın Zararı Karşılansın”
Gübre Yasağı Meclis gündeminde…
Gübre yasağının ürün rekoltesinin düşmesine neden olacağını belirten TÜRKMEN;
kararın, üretici ve çiftçiye ek maliyetler getirdiğini, esnafı da ekonomik darboğaza soktuğunu söyledi.
“Üretici Ve Esnafın Zararı Karşılansın”
Hükümetin terör örgütleri tarafından patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle amonyum nitratlı gübrenin satışını yasaklama kararı üretici, çiftçi ve esnafın tepkisine neden olurken, konu TBMM gündemine taşındı. CHP’li Türkmen, üretici ve esnafın mağdur olmaması için ek tedbirler alınması ve ek desteklerle, üretici ve esnafın zararının karşılanması gerektiğini söyledi.
Meclis Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi vererek sorunu TBMM gündemine taşıdı. Gübre satışına getirilen yasaklama kararının ürün rekoltelerinde büyük kayıplar yaşanmasına ve diğer gübre fiyatlarının yüksekliği nedeniyle de ek maliyetler getirmesine neden olacağını ifade eden Türkmen, gübreyi satan esnafın da ekonomik olarak büyük bir darboğaza girdiğini kaydetti.
Tarımla uğraşan çiftçilerin yüzde 80’ninin yasaklanan 26 ve 33 nitrat gübresini kullandığına dikkat çeken Türkmen şunları söyledi:
YASAK, BAŞTA PAMUK’U VURACAK
“Çiftçinin bu gübrenin yerine kullanmak zorunda kalacağı diğer gübreler arasında yüzde 70’e varan fiyat farkı olmasının yanında her ürüne diğer gübrelerikullanma şansı da bulunmamaktadır.Çukurova bölgemizde ve Adana’da önümüzdeki günlerde pamuk üreticileri ikinci ürün ekimlerine başlayacaklar ve bunun için yüzde 33 nitratlı gübreyi mutlaka kullanmaları gerekmektedir. Bu durum pamukta yüzde yüz zarar yaşanmasına neden olacaktır”
Maalesef ki, terörün ülkede tırmanarak devam ettiğini belirten Türkmen, “elbette terörle mücadelede gereken tedbirler alınmalı, eğer söz konusu gübrenin yasaklanması ile terör ile mücadelede bir sonuç alınacaksayasaklansın.Ancak bu yasaklanırken, üretici ve esnafın da mağdur olmaması için ek tedbirler alınmalı, ek desteklerle, üretici ve esnafın zararı karşılanmalıdır” dedi.
Türkmen, Başbakan Yıldırım’a söz konusu gübrenin yasaklanması ve kullanılmaması nedeniyle ülke ve ürün genelinde ne kadarlık bir rekolte kaybı yaşanacağının hesaplanıp hesaplanmadığını sorarak, şu sorularına cevap verilmesini istedi:
-Bu gübreyi kullanamadığı için rekolte kaybı yaşayacak ve zarar edecek üretici ve çiftçinin bu zararını karşılamayı, üretici ve çiftçiye alternatif gübre desteği vermeyi düşünüyor musunuz?
-Yasaklanan gübrenin yerine daha pahalı farklı gübre kullanmak zorunda kalacak olan üretici ve çiftçinin bu ek maliyetini karşılayacak mısınız? Bu konuda bir planlamanız var mı?
-Deposunda bulunan ve yasaklama kararı nedeniyle gübreyi satamayan esnafın ekonomik kayıplarını nasıl gidereceksiniz? Bu konuda bir çalışmanız var mı?
-Hükümetinizin söz konusunu gübre satısını yasaklayarak terörle mücadelede başarı elde edeceğinden emin misiniz? Yine patlayıcılarda kullanılan tüp-gaz ve demir bilye satışlarına da benzer yasaklama getirmeyi düşünüyor musunuz?
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.