Türkiye'nin ilk İklim Şurası Konya'da başladı

Türkiye'nin ilk İklim Şurası Konya'da başladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca düzenlenen İklim Şurası, Bakan Kurum'un iklim elçisi üniversitelilerle bir araya geldiği Gençlik Oturumu'yla başladı.
Ankara

"Yeşil dönüşüm" anlayışını katılımcı bir şekilde ortaya koymak amacıyla Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen İklim Şurası'nda, moderatörlüğünü doğa savunucusu Güven İslamoğlu'nun yaptığı oturumda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 209 üniversiteli iklim elçisinin sorularını yanıtladı.

Bakan Kurum, gençlere iklim değişikliği ile mücadeleye verdikleri önemden dolayı teşekkür ederek, tüm dünyanın iklim değişikliği karşısında önemli bir dönemeçten geçtiğini söyledi.

Bakanlık yaptığı süre boyunca Türkiye'de pek çok afetin meydana geldiğini, devletin tüm imkanları ile vatandaşların yaralarını sarmaya çalıştığını kaydeden Kurum, bu felaketlerin olmaması için iklim değişikliği ile mücadelede yeni kararlar aldıklarını belirtti.

Net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için çalışmak zorunda olduklarını ifade eden Kurum, şunları kaydetti:

"Gençlerimizde gelecekle ilgili beklentiler var. 10 bin üniversite öğrencimizle yapılan araştırmada yüzde 56'sı felaketlerin olacağını öngörüyor ama hepsinin ümitleri var. İklim değişikliği ile mücadelede gençler ön safta yer almak istiyorlar. Üniversitelerimizden gelen pırıl pırıl iklim elçileri bu işin öncülüğünü yapacaklar. Gençlerimiz, benden, Bakan Yardımcımızdan, Belediye Başkanımızdan bu görevi daha iyi yapacaklar. 209 iklim elçisi, ben de 210'uncu abileri olarak, inşallah iklim değişikliği ile mücadelenin öncülüğünü hep birlikte yapacağız. El birliği ile Türkiye'mize, ülkemize sahip çıkacağız."

Erzurum Teknik Üniversitesi İklim Elçisi Meryem Payveren, Gençlik Bildirgesinin 30 kişilik yazım ekibinde görev aldığını ama asla zorlanmadığını, herkesin çok hevesli olduğunu, bundan sonraki süreçte tüm gençlerin elini taşın altına koymak istediğini anlattı.

Bakan Kurum, bunun üzerine "Söz veriyorum, artık bu işin bir parçası olacaksınız. Bu işi önde götüren, bizi yönlendiren, bizi destekleyen kişiler olacaksınız. Üniversitenizi bitirseniz dahi arkadaşlarınız sizden aldığı bayrağı yukarı taşımak için çalışacaklar. El birliği içerisinde memleketimize sahip çıkacağız. Burada yapacağınız çalışmalar sizi iş hayatınızda öne çıkaracak." diye konuştu.

Güven İslamoğlu ise genç, dinamik bir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanının, gençlerle buluşmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, "Fazla vaktimiz yok, son dönemeçteyiz. Biz belli bir yaşa geldik, gençlerin hayatı devam ediyor, onların bu konulara eğilmesi çok önemliydi." dedi.

"Çalışmalarınıza Bakanlığımızca verilebilecek her türlü desteği vermeye hazırız"

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden bir öğrencinin, arkadaşıyla 750 kilometre bisiklet sürerek, yol güzergahında belirledikleri okullarda ağız ve diş sağlığına ilişkin sunumlar yaptıklarını anlatması üzerine Bakan Kurum, hem bisiklet sporunda farkındalık oluşturdukları hem de alanlarına ilişkin bireysel bir proje geliştirdikleri için öğrencileri tebrik etti.

Konya'nın bisiklet şehri olduğunu hatırlatan Kurum, "Türkiye'de bisiklet konusunda ilk defa bir master plan yapıldı. Bu plan çerçevesinde gerek Büyükşehir Belediyemiz, gerek ilçe belediyelerimiz yolları yapıyorlar. Türkiye'de bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak istiyoruz. Buna ilişkin Edirne'den gelen bir vatandaşımızın Kars'a kadar bir bisiklet yolu güzergahında gidebilmesini teminen master plan çerçevesinde 3 bin kilometre bisiklet yolu yapımı için bir hedef koyduk. Bu hedef doğrultusunda belediyelerimizle çalışıyoruz.
Bütün gençlerimiz de okullarına, üniversitelerine bisikletle gidebilirler. Hem sağlıkları adına hem farkındalık adına bu çalışmayı arttırmak lazım. Ben sizleri tebrik ediyorum. Çalışmalarınıza Bakanlığımızca verilebilecek her türlü desteği vermeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum 210'uncu iklim elçisi

Kurum, Ankara Üniversitesi iklim elçisi gencin, iklim konusunda hazırladıkları bildirinin Mısır'da düzenlenecek İklim Zirvesi'nde sunulmasına ilişkin talebine, "Tabii, olabilir. Sizin ifade edebileceğiniz her yerde kendinizi ifade etmenize imkan ve altyapı sunacağız. Edemediğiniz yerde de görüşlerinizi, 210'uncu elçiniz olarak ben dile getireceğim. Bundan hiç tereddüt etmeyin." dedi.

"Üniversiteler için iklim değişikliği rehberi"

İklim elçisi başka bir öğrencinin de "Üniversiteler için iklim değişikliği rehberi hazırlamayı çok isteriz. Böyle bir şey mümkün müdür?" sorusu üzerine Kurum, şöyle konuştu:

"Evet mümkündür. Her şey mümkündür. Hemen buradan döner dönmez, buradan alacağınız bilgi, buradaki sunumları, dokümanları birleştirebilirsiniz. Biz yeşil üniversite, iklimle uyumlu üniversite istiyoruz. İklimle iç içe, doğayla iç içe üniversite istiyoruz. Dolayısıyla bu kararların üniversitelerde uygulanmasına yönelik bir stratejik planı hemen hazırlayabilirsiniz. Biz gerekli tüm lojistik desteği veririz ve bu çerçevede ortaya koyacağınız stratejik plana her türlü katkıyı sağlarız."

Kurum, Milli Eğitim Bakanlığının bu konuyu önemsediğine dikkati çekerek, "Artık gençlerimiz, çocuklarımız çevreyle alakalı, iklim değişikliğiyle alakalı dersleri görecekler. O yüzden üniversitede de böyle bir çalışma yaparız. Hatta YÖK ile konuşup, bu konuların her bölümde ders olarak okutulması noktasında girişimlerimizi de yaparız. Siz yeter ki o çalışmayı yapmak isteyin." değerlendirmesini yaptı.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan ve sohbet eden Bakan Kurum, İklim Elçileri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bakan Kurum AA'nın katkılarıyla düzenlenen serginin açılışını yaptı

Bakanı Kurum, İklim Şurası'nda, iklim değişikliğinin etkilerini gösteren fotoğraf sergisinin açılışını da gerçekleştirdi.

Selçuklu Kongre Merkezi fuaye alanında Anadolu Ajansı (AA), Medya-İş Sendikası ile Konya Gazeteciler Cemiyeti iş birliğiyle düzenlenen serginin açılışını yapan Kurum, fotoğrafların, yaşanılan anları geleceğe taşıdığını, serginin de şura kapsamında kıymetli olduğunu söyledi.

Kurum, "İklim değişikliğinin etkilerini bu fotoğraflarda görüyoruz. Bartın'daki, Antalya'daki seller, iklim değişikliği sebebiyle Van, Beyşehir Gölü'ndeki sıkıntılara farkındalık oluşturacak fotoğraflar var. İnsanlar bu fotoğraflara baktığında içi titriyor. Bu mücadeleyi en etkin şekilde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde vermeye devam edeceğiz." dedi.

Fotoğraf sergisinde emeği geçen Anadolu Ajansı foto muhabirlerine, Medya-İş Sendikasına ve Konya Gazeteciler Cemiyetine teşekkür eden Kurum, serginin açılışının ardından iklim değişikliğinin etkilerini gösteren fotoğrafları inceledi.

Solak: Yeşil dönüşüm' anlayışını katılımcı bir şekilde ortaya koymak istiyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak da İklim Şurası'nda yaptığı konuşmada, bu etkinliği daha temiz, daha yeşil, yaşanabilir bir dünya özlemiyle gerçekleştirdiklerini söyledi.

Üniversitelerdeki iklim elçisi gençlere hazırladıkları bildiri dolayısıyla teşekkür eden Solak, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın açıkladıkları '2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Vizyonu' ve ülkemizin Paris Anlaşması'na taraf olma iradesi neticesinde, ülkemiz için 'Yeşil kalkınma' süreci, yine Sayın Cumhurbaşkanı'mızın veciz ifadeleriyle bir devrim, bir milat olarak başlatılmıştır. 'Yeşil kalkınma' devrimi, hem tüm sektörlerde, hem de hayatımızın her alanına etki edecek kapsamlı bir değişimi ve dönüşümü işaret etmektedir." ifadelerini kullandı.

İklim Değişikliği Başkanlığının, tüm paydaşlarla ülkenin yeşil kalkınma sürecini koordine etmek, yönlendirmek amacıyla çalışmalarına başladığını dile getiren Solak, şöyle devam etti:

"Önümüzde yoğun bir iş programı ve çalışma takvimi bulunmakta. Amacımız, 'Yeşil kalkınma' sürecinde ülkemizin öncü ülkeler arasında yer almasını sağlamak, bu süreçte ülkemizin iklim değişikliği ile mücadelesini güçlendirmek ve 'Yeşil dönüşüm'ün sektörlerimizde sağlayacağı fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek azami katma değeri ülkemize kazandırmaktır. Bu kapsamda, Türkiye'nin yeni iklim değişikliği vizyonunu, gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde ele alarak 'Yeşil dönüşüm' anlayışını katılımcı bir şekilde ortaya koymak istiyoruz."

İklim Şurası'na ilişkin bilgi veren Solak, şunları kaydetti:

"Bu 5 gün içerisinde, 7 ana başlıkta yoğun bir çalışma ile politika setlerini ve şura kararlarını oluşturacağız. Şura çalışmalarında yer alan tüm komisyon başkanlarımıza, başkan yardımcılarımıza, komisyon üyelerimize ve diğer temsilcilere, bu zamana kadar sağladıkları ve şura süresince sağlayacakları katkılar için şimdiden teşekkür ediyorum. Şuramızın sonuçlarının ülkemiz için, gençlerimiz için, geleceğimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta da şuradan hem ülke hem de bölgedeki diğer ülkeler açısından önemli sonuçlar ve projelerin çıkacağına inandığını söyledi.

TBMM'yi temsilen, şuranın doğuracağı her sorumluluğu sahipleneceklerini bildiren Usta, "Elimizden gelen çabayı göstereceğiz. İklim değişikliği denildiğinde kimsenin sessiz kalamayacağı, tarafsız kalamayacağı, bu ülke için, dünya için, dünyanın daha iyi ve yaşanılabilir olabilmesi için çaba gösterilmesi gereken bir noktadayız. Yaşadığımız kuraklık, yangınlar, sel felaketleri artık dünyanın bu gidişata bir 'dur' demesi gerektiğini gösteriyor. Hedefimiz sadece kendimiz için değil, bütün insanlık için yaşanılabilir bir dünya." ifadelerini kullandı.

Dünyada bir tarafta açlık ve susuzlukla mücadelenin sürdüğünü dile getiren Usta, diğer tarafta kendi çıkarları için insan hayatını hiçe sayarak sınırsızca tüketenlere 'dur' denilmesi gerektiğini vurguladı.

İklim Şurası'nın sadece Türkiye'de değil tüm dünyada iklim değişikliğiyle mücadele farkındalığını oluşturacağını belirten Usta, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Konya Valisi Vahdettin Özkan da ülke geleceği için büyük önem arz eden İklim Şurası'nın Konya'da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Özkan, "Yeşil kalkınma" için Bakanlık ve ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde çalıştıklarını vurgulayarak, daha temiz bir çevre için çalışmalarını büyük gayretlerle sürdüreceklerini bildirdi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise küresel iklim değişikliğinin, tabiatın dengesini bozduğunu ve birçok canlı türünün yaşamını tehdit ettiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi olarak iklim değişikliğiyle mücadele için etkin çalışmalar yürüttüklerini bildiren Altay, "Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması, atıkların çevreye duyarlı bir şekilde kontrolü, 'sıfır atık' bilincinin yaygınlaştırılması, su kaynaklarının korunması ve verimli bir şekilde kullanılması, toprak kirliliğinin önüne geçilmesi ve hava kalitesinin iyileştirilmesi gibi konular oldukça önem arz etmektedir." diye konuştu.

Altay, İklim Şurası'ndan önemli ve verimli sonuçlar çıkacağına inandığını belirterek, şuranın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.