Türkiye’de 6 bin 790’ı Suriyeli 56 bin 468 yabancı firma var
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’de 6 bin 790’ı Suriyeli olmak üzere 56 bin 468 yabancı sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli firmalar ve bunların faaliyet alanlarıyla ilgili olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından yanıtlanması istemiyle TBBB Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.
CHP Milletvekili Gürer önergesinde, “Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı sermayeli firma sayısı Ağustos 2017 itibari ile kaçtır? Türkiye'de ticaret ve sanayi odalarına üye olarak faaliyetini sürdüren Suriyeli firma sayısı kaçtır? İllere göre yoğunlaştıkları ilk 10 il hangisidir? Yoğunlaştıkları ilk on iş kolu hangisidir? İhracat yapan Suriyeli firma var mıdır? Kayıt dışı ve ortaklı olarak çalışan Suriyeli sığınmacı sayısı ile ilgili bakanlığın bir saptaması var mıdır? Suriyeli sığınmacıların kayıt dışı çalışmalarının ekonomiye etkileri üzerinde bakanlığınızca bir çalışma yapılmış mıdır? Yasal olmamasına rağmen kayıt dışı Suriyeli çalıştıran firmaların, mevzuata uygun işçi çalıştıran firmaların rekabet olanaklarını olumsuz etkilemesi sorun yaratmakta mıdır? Suriyelerinin mevcut koşullarda istihdamına yönelik sektörel ve bölgesel analizler yapılarak mı firma kurmalarına olanak tanınmaktadır. Suriyelilerin hayvancılık sektöründe istihdamına yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.
Ekonomi Bakan Nihat Zeybekçi ise 2017 yılı Ağustos ayı itibariyle ülkemizde uluslararası (yabancı) sermayeli 56.468 adet firmanın faaliyet gösterdiğini açıkladı. Bakan Zeybekçi, “Ülkemizde faaliyet gösteren Suriye sermayeli firma sayısı Ağustos 2017 itibariyle 6.790'dır. Bu firmaların faaliyet gösterdikleri ilk on il sırasıyla İstanbul, Gaziantep, Mersin, Hatay, Şanlıurfa, Antalya, Adana, Ankara, Kilis, Yalova'dır” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Söz konusu firmalar faaliyet alanlarına göre sınıflandırıldığında, ilk on sırada, Toptan ve Perakende Ticaret, Gayrimenkul, Kiralama ve İş Faaliyetleri, İnşaat, Ulaştırma, Haberleşme ve Depolama Hizmetleri, İmalat Sanayii, Oteller ve Lokantalar, Diğer Hizmet Faaliyetleri, Eğitim Hizmetleri, Sağlık İşleri ve Sosyal Hizmetler, Tarım, Avcılık ve Ormancılık sektörleri yer almaktadır” şeklinde açıklamada bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Zeybekçi tarafından sorulara verilen yanıtların yeterli içerikten uzak olduğunu belirtti. Türkiye’de özellikle Suriyeli Sığınmacıların kayıt dışı çalışanlarının sayısının fazla olduğunun bilindiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, bu konuda Bakanlığın ciddi tedbirler alması gerektiğini ifade etti. Suriyeli sığınmacıların küçük yaştaki çocuklarının da ülkemizde kayıt dışı olarak bazı firma ve işyerleri tarafından çalıştırıldığına işaret eden Gürer, bu konunun da ciddi önlem alınması gereken sorunlardan biri olduğunu vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.