Türkiye Yazarlar Birliği Şubeler Toplantısı Giresun’da yapıldı
Programın açılışında bir konuşma yapan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Bu buluşmalarımız hem dostların bir araya gelmesi anlamına geliyor hem de aynı faaliyet alanında çalışan, gayretleri olan değerli şube başkanlarımız, şube yöneticilerimizle birlikte birçok konuyu konuşma fırsatını buluyoruz.” dedi.
“Salgın dönemini fırsata çeviren şube yöneticileri olmakla birlikte, bu süreçte bazı şubelerin ise salgın döneminden öncede -bu sırada- da faaliyet gerçekleştiremediklerini belirten Doğan, kültür, sanat, edebiyat etkinliklerini yapamayan şubelerin kendilerini gözden geçirmeleri gerektiği söyledi.
D. Mehmet Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye de insanların zihniyle çok oynanmıştır. Bizim zihnimizi kendi kafalarına göre biçimlendirmek isteyen bir sistem etkili olmuştur. Bunun, 1910-1940’lı yıllarda keskin bir biçimde işlediğini dolayısıyla zihin yapımızda birçok dezenformasyonlar olduğunu biliyoruz. O sistem siyasi iktidarlar değişse de hükmünü yürütmeye devam etmiştir. Hala da zihnimiz ile oynuyorlar. Bundan sonra da oynamaya devam edecek gibi görünüyor. Biz ise TYB olarak; zihnimizin bu toprakların kimliğine uygun şekilde sağlıklı tutmaya çalışıyoruz. Bütün faaliyetlerimizde bunu gözetmek zorundayız. Bu anlamda TYB’nin yaptığı en küçük iş bile çok kıymetli.”
TYB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Enes Kala da yaptığı konuşmada, Türkiye Yazarlar Birliği’nin, kültür, sanat, edebiyat, dil, tarih ve düşünce alanında yaptığı faaliyetlerle kendini kanıtlayarak bugünlere geldiğini söyledi.
“Ülkemizin dört bir yanında; ilim-irfan geleneğimizden beslenen faaliyetlerimizle kültür, sanat ve edebiyat alanına katkılar sunmanın gayreti içindeyiz.” Diye konuşan Kala sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çalışmaların önceliğini, ülkemizin kültür, sanat ve düşünce tarihine ışık tutacak olan “Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı”, “Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri”, kısaca “Yazar Okulu” olarak şöhret kazanan “Yazarlığa Hazırlama Seminerleri”, “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Değerlendirmeleri” ve “Temel Metin Okumaları” oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak gerçekleştirdiğimiz “Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongreleri” ile “Ahlak Şûraları” da bu dönem içinde büyük katılımlarla yapılmıştır. Ayrıca, gençlerimizin kültürel, sanatsal ve edebi faaliyetlere katılımlarını sağlamak amacıyla TYB bünyesinde “TYB Gençlik Birimi” ni oluşturduk. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenen “Genç Kahve”’ TYB binasında açıldı. Genç Kahve, yazarların, şairlerin, sanatçıların, kültür adamlarının ve gençliğin yeni buluşma mekânı oldu.”
Konuşmasında “DOĞU TÜRKİSTAN ÇALIŞTAYI” ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Kala; “Türkiye Yazarlar Birliği; Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Doğu Türkistan'da insan hakları ihlallerinin müzakere edilerek değerlendirilmesi amacıyla; akademisyenler, yazarlar, tarihçiler, gazeteciler ve Doğu Türkistan üzerine çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticilerinin katıldığı “DOĞU TÜRKİSTAN ÇALIŞTAYI” düzenledi. Programda; Doğu Türkistan'da neler oluyor? Uygur Türklerinin yaşadıkları sıkıntılar neler? Çin, Doğu Türkistan'da ne yapıyor? Soy kırım iddiaları doğru mu? Dünya bu çığlığa neden sessiz kalıyor gibi önemli sorulara cevaplar arandı. “Doğu Türkistan Çalıştayı Sonuç Bildirgesi” ise başta Çin Hükümet yetkililerine, ilgili devletlere, uluslararası insan hakları kuruluşlarına, Türkiye'deki ve dünyadaki basın yayın organlarına gönderildi.” diye konuştu.
TYB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Enes Kala, yeni anayasa hazırlama sürecine katkı sağlamak amacıyla 30 Eylül 2021 tarihinde; akademisyenler, hukukçular ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticilerinin katılımı ile çevrimiçi gerçekleşen programda “Anayasada usul ve üslup” başlıkları altında iki oturum yapıldığını kıs sürede bu çalıştayın da sonuç bildirgesini ilgili kurumlarla paylaşacaklarını iade etti.
Giresun Şube Başkanı Prof. Dr. Nazım Elmas da yaptığı konuşmada, TYB’nin Şubeler buluşması toplantısını Giresun’da yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti.
Elmas, “1978 yılından bu yana ülkemizin kültür, sanat ve edebiyatına yön veren önemli bir sivil toplum kuruluşu olan TYB’nin genel merkez yöneticilerini, şube başkanlarını ve yönetim kurulu üyelerini, ülkemizin önemli şairlerini, yazarlarını bir arada şehrimizde görmek, arkadaşlarımızla hasret gidermek beni ve yönetim kurulumuzdaki arkadaşlarımızı oldukça sevindirdi” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra ise, Prof. Dr. Nazım Elmas toplantıya katılan şube başkanlarına sırası ile söz verdi. Şubeler yaptıkları ve yapacakları faaliyetler hakkında bilgiler verdiler.
Toplantıya katılanlar: TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Genel Başkan Başdanışmanı İbrahim Ulvi Yavuz, Genel Sekreter Doç. Dr. Muhammet Enes Kala, Genel Mali Sekreter Mehmet Kurtoğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Tuğrul ve Hacı Mahmut Erdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir ve Ali Kılcı, Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Yıldız, Ankara Şubesi Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım, Bursa Şube Başkanı Mustafa Bâki Efe, Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Mahmut Kaya ve yönetim kurulu üyeleri Vehbi Uzundağ ve Eyyüp Azlal, İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve yönetim kurulu üyeleri Mekke Yassıkaya, Dursun Ali Taşçı, Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Akif Ayvaz, Sakarya Şube Başkanı Fahri Tuna ve yönetim kurulu üyesi Mustafa Furkan Özren, Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna ve yönetim kurulu üyesi Sabahat Karagöz, Erzurum Şube Başkanı M. Hanefi İspirli yönetim kurulu üyeleri Ali Köseoğlu Abdulnasir Kımışoğlu, Kahramanmaraş Şube Başkanı Enver Çapar ve yönetim kurulu üyesi Ferhat Ağca, Giresun Şube Başkanı Prof. Dr. Nazım Elmas, yönetim kurulu üyeleri; Olgun Albayrak, İsmail Güçtaş, Hatice Satgun, Hayrettin Orhanoğlu Sabit Bayram. (Haber devam edecek)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.