Türkiye NATO'yu durdurdu?

Türkiye NATO'yu durdurdu?
 NATO?da Libya için ortaya çıkan kriz Obama ile Erdoğan?ın görüşmesiyle aşıldı. Türkiye'nin ısrarlarıyla insani yardım koridoru oluşturulması...


 

NATO?da Libya için ortaya çıkan kriz Obama ile Erdoğan?ın görüşmesiyle aşıldı.

 

Türkiye'nin ısrarlarıyla insani yardım koridoru oluşturulması ve silah ambargosuyla ilgili kararlara NATO toplantılarında onay verildi. Uçuşa yasak bölge planı onaylandı ancak plan üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Fransa'nın başını çektiği koalisyon güçlerinin Libya operasyonunu
NATO'nun üstüne yıkma planı tutmadı. Günlerdir süren toplantıların ardından NATO'da Türkiye'nin istediği oldu. 20 Mart'ta NATO'ya üye 28 büyükelçinin Libya'ya düzenlenen saldırının ardından olağanüstü toplanarak başlattığı görüşmelerde sona gelindi. NATO'nun insani yardım ve silah ambargosunun denetlenmesine ilişkin harekât planları ile bunların icra direktifleri kabul edildi. Uçuşa yasak bölgeyle ilgili olarak ise harekât planı onaylanırken bunun tam olarak nasıl hayata geçirileceğiyle ilgili görüşmelerin ise devam ettiği öğrenildi. Fransa, uçuşa yasak bölgenin denetimini NATO'nun değil, başka bir komitenin almasını savunuyor.

 

Yardım koridoru oluşturulacak

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre,
NATO'nun yaptığı planlama çerçevesinde insani yardımın Libya'ya ulaştırılması için bir güvenlik koridoru oluşturulacak. Türkiye, yardımların hem denizden hem de karadan muhtaçlara ulaştırılması için NATO kuvvetlerinin düzenleyeceği operasyonda yer alacak ve aktif bir rol üstlenecek. BM Güvenlik Konseyi kararında öngörülen silah ambargosu konusunda ise Libya'ya silah satışı denetim altına alınacak. Deniz yoluyla Libya'ya silah sokulmasının önüne geçilmesi için NATO güçleri Akdeniz'de devriye görevi yapacak.

Kara harekatı vurgusu


Libya halkının vurulacağı hiçbir harekâta katılmayacaklarını bir kez daha hatırlatan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu ülkeye karşı kara harekatı yapılmasına da karşı olduklarını bildirdi. Yetkililer, NATO toplantısında alınan kararları, BM Güvenlik Konseyi kararlarında vadedildiği için desteklediklerinin altını çizdi. Geçtiğimiz cumartesi günü başlayan 'Şafak Yolculuğu' operasyonunun bundan sonra NATO çerçevesinde yapılması günlerdir tartışılıyor. Özellikle Fransa, askeri harekatın NATO şemsiyesi altında gerçekleştirilmesine karşı çıkıyor.

Libya için gelmiyor


Öte yandan, diplomatik kaynaklar NATO'nun Avrupa Kuvvetler Komutanı'nın yarın Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaretinin NATO'da devam eden Libya toplantılarıyla bir ilgisinin olmadığını belirtti. Ziyaretin Türkiye'nin tavrıyla ilgili olmadığı, aylar öncesinden belli olduğu kaydedildi.

OBAMA'DAN ERDOĞAN'A GAZETECİ TEŞEKKÜRÜ


ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Libya operasyonunu önceki gün telefonda görüştü. Obama, Libya'da gözaltına alınan New York Times muhabirlerinin serbest bırakılması ve Türkiye'nin insani yardımları nedeniyle Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

BM kararına destek

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin BM'nin Libya kararına destek verdikleri belirtildi. Açıklamada, "Liderler, bunun, BM kararlarını hayata geçirmek ve uygulamak için, en üst düzeyde etkinliğin sağlanması amacıyla
NATO'nun eşsiz çok uluslu komuta ve kontrol kapasiteleriyle olanak sağlanan ve ulusal katkıları temel alan, Arap ülkeleri de dahil olmak üzere geniş çaplı uluslararası çabayı gerektireceği yönünde görüş birliğine vardılar" ifadelerine yer verildi. Obama görüşmede New York Times muhabirlerinin salıverilmesi için Türkiye'nin gösterdiği çaba nedeniyle de Erdoğan'a teşekkür etti.

?
İrfan DUMLU/ANKARA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.