Türkiye İslam dünyasının umudu oldu
TDV Genel Müdürü Palakoğlu, istikrar ve imkanların artması ile Türkiye’nin İslam dünyasının umudu haline dönüştüğünü kaydetti.
ANKARA (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Başkent Öğretmenevi’nde düzenlenen Dünya Bağışçılık Endeksi Paneli'nde yaptığı konuşmada, İslam dininin vakıf kültürü ve medeniyet anlayışının, Türkiye toplumunda hakim kültür olduğunu ifade ederek Osmanlı ile vakıf çalışmalarının altın çağını yaşadığını söyledi.
Palakoğlu, vakıfların her alanda hizmetler yürüttüğünü, hayatı kuşatan tüm sahalarda büyük hizmetler yaptığını, istikrar ve imkanların artması ile Türkiye’nin İslam dünyasının umudu haline dönüştüğünü vurguladı.
TDV olarak da yeni vizyon ve misyon çerçevesinde çalıştıklarını kaydeden Palakoğlu, vakfın 40. hizmet yılında olduğunu ve 995 şubesi ile 7 kıtada ve 102 ülkede insanlığın hizmetinde olduğunu anlattı.
Yeni yapılanma ile insani yardımlar, kalıcı projeler, eğitim, kültür, hayır işleri ve sosyal faaliyetlerin de arttığına işaret eden Palakoğlu, yurt dışı ve yurt içinde 18 eğitim kurumunda 10 bin 170 öğrencinin eğitim gördüğünü dile getirdi. Palakoğlu, "Bugüne kadar 4 bin 289 öğrencimiz mezun olmuştur. Türkiye’de, uluslararası Anadolu imam hatip liselerinde bin 216, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde bin 328 olmak üzere toplamda 2 bin 544 öğrenci ilahiyat eğitimi görmektedir. 2014 yılı itibarıyla Türkiye’deki uluslararası Anadolu imam hatip liselerinden 686, ilahiyat fakültelerinden 780 olmak üzere toplamda bin 466 öğrenci mezun oldu. 2014 yılına kadar 220 binin üzerinde öğrenciye 44 milyon 347 bin 99 TL eğitim ve burs yardımı yapıldı. 2010 yılında açılan 29 Mayıs Üniversitesinde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde 875 öğrenci öğrenim görmektedir. 10 ilde 12 öğrenci yurdumuzda 4 bin 764 öğrenciye hizmet vermekteyiz" diye konuştu.
-"Türk halkı yardımsever"-
Türkiye halkının yardımsever olduğunu vurgulayan Palakoğlu, şöyle konuştu:
"Vakfımıza ortalama 13 bin 440 kişi tarafından ayda yaklaşık 2 milyon 170 bin dolar bağış yapılıyor. Türkiye’de bireyler yardım ve bağışa önem vermektedir. Özellikle yılın belli zamanlarında bireysel olarak veya kurumlar aracılığıyla yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Zekat, fitre ve kurban gibi insanların mallarıyla yaptığı bağış tabloları incelendiğinde, milletimizin hayırseverliği görülmektedir. Türkiye Diyanet Vakfı eğitim, insani yardım ve kültürel faaliyetler alanında hizmet vermekte ve hayırsever milletimizin bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır."
BM Raporuna göre, 2013 yılında uluslararası alanda en fazla yardımda bulunan ülkeler sıralamasında Türkiye’nin ABD ve İngiltere’nin ardından üçüncü sırada yer aldığını anlatan Palakoğlu, TİKA raporlarına göre de 2013 yılında Türkiye'de yurt dışına en çok yardım yapan kuruluşun Diyanet Vakfı olduğunu bildirdi.
Palakoğlu, "Toplum olarak hem inançlarımız hem de kültürümüzden dolayı yaptığımız iyilikleri anlatmıyoruz. Milletimiz bireysel bağışlarda bir elin verdiğini diğer elin görmemesini isterken, yardım yaptığı kuruluşların da şeffaf ve hesap verebilir olmasını istemektedir" ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.