Türkiye bunu da gördü

Türkiye bunu da gördü
İfadeye çağrılan MİT mensupları için hazırlanan teklif, 17 saat süren bir maratonun ardından 63 ret oyuna karşın 266 oyla kabul edildi.15 dakika kapalı...



İfadeye çağrılan MİT mensupları için hazırlanan teklif, 17 saat süren bir maratonun ardından 63 ret oyuna karşın 266 oyla kabul edildi.

15 dakika kapalı oturumun yapıldığı Genel Kurul?da sert tartışmalar yaşandı.

MİT mensuplarının soruşturulması için Başbakan'ın iznini öngören MİT Yasası TBMM'de kabul edildi. Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan teklif, 17 saat süren görüşmelerin ardından 63 ret oyuna karşın, 266 oyla yasalaştı. Genel Kurul, perşembe günü saat 13.00'da başlayan çalışmasını dün 05.50'de tamamladı.


BAŞBAKAN'IN İZNİ ARANACAK


MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve haklarında yakalama kararı çıkarılan 4 MİT'çiyi doğrudan etkileyecek olan 2. madde mevcut olan soruşturmanın da Başbakan'ın iznine bağlanmasını öngörüyor. AK Parti'nin verdiği değişiklik önergesi üzerine teklifin 1. maddesindeki ''MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin'' ifadesi, ''MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin'' şeklinde değiştirildi.

BASIN BÜROLARI KAPATILDI


Görüşmeler sırasında MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın önergesiyle Meclis, 15 dakika süreyle kapalı oturum yaptı. İzleyiciler, basın mensupları ve tutanak memurları Genel Kurul dışına çıkarıldı. Kapalı oturumlarda görev yapacak yeminli tutanak memurları ile sağır ve dilsiz kavaslar içeri alındı.

ERGİN: İMRALIYLA YİNE GÖRÜŞÜLEBİLİR


Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Genel Kurul'da önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Ergin, bugüne kadar hiçbir KCK yetkilisiyle, hiçbir zeminde, hiçbir konuyu görüşmediğini belirterek ''İspatını yapacak olanın alnını karışlarım'' dedi. Öcalan'la İmralı'da yapılan görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ergin, devletin ihtiyaç duyması halinde görüşmelerin yine yapılabileceğini söyledi. Muhalefetin görüşmelerle ilgili eleştirilerine sert tepki gösteren Ergin, "Bu görüşmelerde siz de biz de yoktuk. Görüşmeler sonucunda hükümetin kabul edeceği bir zemin olsaydı zaten bunu Parlamento'ya getirirdik. Muhatabınız akla hayale gelmeyen şeyler söyleyebilir. Ama biz onlara söz vermedik. Söz verseydik gereğini yapardık" ifadelerini kullandı.

BOZDAĞ: CANLARI PAHASINA GÖREV YAPIYORLAR


Hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, suç işlemeden örgüte sızamazlar sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Bozdağ, terör örgütlerinin içine sızan istihbarat görevlilerinin suç işlediklerine yönelik bir açıklamasının olmadığını ifade etti. Örgütlerin içine sızmış MİT görevlilerinin canı pahasına görev yaptığını belirten Bozdağ, "Şehitliği göze alarak görev yapıyorlar. Onları terörist, terör örgütüyle işbirliği yapar göstermek, bunu kim, hangi saikle yapıyorsa yapsın bu ülkenin birlik, beraberliğine, güvenliğine, bekasına iyilik değil, kötülüklerin en büyüğüdür" dedi.

Madde üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bozdağ, MİT'i yıpratmak isteyenlerin
PKK'nın eylemlerini MİT'in üzerine yıkmak istediğini ileri sürdü. MİT'e haksızlık yapıldığını belirten Bozdağ, "MİT'i, PKK veya KCK terör örgütlerini kurmakla suçlamak büyük bir haksızlık ve iftiradır. MİT'i yıpratmak isteyenlerin, terör örgütünün pek çok eylemini MİT işlemiş gibi onun üzerine yıkma çabaları var. Bu tür haberler, yorumlar, bu çabaların göstergesidir. Bu karalama kampanyasıdır. Bunların hepsi iftiradır" diye konuştu.

ALIN TERİYLE HAKİMLİK YAPIYOR


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, Adalet Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı Yardımcılığına atanan Ünal Bozdağ ile yakınlığının ne olduğu sorusu üzerine Bozdağ, Ünal Bozdağ'ın kardeşi olduğunu söyledi. Bakan Bozdağ, kardeşinin hukuk mezunu ülkenin vatandaşı ve bir hakim olduğunu ifade ederek, ''Herkes gibi onun da devlette çalışma hakkı vardır. Sizin alkışladığınız 28 Şubatçıların yaptığı sınavlarda, alın teriyle girmiş. Hakimlik yapıyor. Suç mu ayıp mı bu?'' diye sordu.

HUKUKA AÇIKÇA AYKIRI


2. madde üzerinde söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum değişikliğe sert tepki gösterdi. Bakan Bozdağ'a seslenen Batum, "Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın ya dünyadan haberi yok, haberi varsa hukuktan haberi yok, hukuktan haberi varsa bizleri, sizleri kandırmaya çalışıyor. 2008'de yaptıramadıklarını sizlere el kaldırtıp, sizleri de alet ettirmek istiyor. Hukuka açıkça aykırı bir yasaya, Başbakan, Bozdağ size talimat verdi diye el kaldıracağınızı tahmin ettirmiyordum" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI YASAYI GERİ GÖNDERMELİ


MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, teklifi veren milletvekilinin hukuk fakültesi mezunu olduğunu ancak devletle ilgisinin bulunmadığını söyledi. MİT'in haber toplamaya devam etmesi, ajan provokatörlerin cirit attığı bir yer olmaması gerektiğini belirten Uzunırmak şöyle konuştu: "MİT'in yasa değişikliğine ihtiyacı varsa kurumun bunu bildirip, tasarı şeklinde gelmesi, Hükümetin sahip çıktığı tasarı olması gerekirdi." Uzunırmak, Cumhurbaşkanı'nın bu teklifin yasalaşmasının ardından Meclise geri göndermesini istedi.


BARIŞ İSTİYORSANIZ KANDİL'E GİDELİM


BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, her partiden 3 milletvekilinin yer aldığı bir heyetle İmralı'ya gitme önerisinde bulundu. Barış için İmralı'ya gidilmesi gerektiğini bildiren Kaplan şöyle devam etti: "Varsa kafanızda soru, gelin gidelim İmralı'da konuşalım, Oslo'ya, Erbil'e gidelim. Erbil'deki parlamentoya gidelim konuşalım, yüreğiniz, cesaretiniz varsa, bu ülkeye barış istiyorsanız Kandil'e gidelim. 12 milletvekili, gelin barış, silahların susması, Türkiye'nin, gençlerimizin geleceği, asker, polis için gidelim."

VEKİLLER BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ


Teklifle ilgili değişiklik önergesi üzerine söz alan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Başbakan'a ciddi boyutta yetkiler verdiği gerekçesiyle teklifi eleştirdi. Tezcan, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ile tartıştı. Tartışmanın büyümesinin ardından bazı milletvekilleri ile AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce araya girdi. Bu sırada, AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel arasında sert tartışma yaşandı ve iki milletvekili birbirlerinin üzerine yürüdü. Tartışmanın devam etmesi üzerine TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, birleşime ara verdi. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ile AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel arasında da sözlü düello yaşandı. Korkmaz'ın, ''Benim adım Nevzat Korkmaz, bundan sonra da sana Isparta'yı dar edeceğim'' sözlerine, Özel, ''Sen kimsin, beni Isparta'ya dar etmek kim'' karşılığını verdi.

99'DA DEVLET GÖREVİ YOK


BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan, İmralı ile görüşmelerin 1999 yılında da yapıldığını söyledi. Bunun üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, koalisyon hükümeti döneminde İmralı ile müzakere ve diyalogla ilgili siyasi anlamda bir görevlendirme olmadığını savundu. Vuray, bu görevlendirmeyi burada açıklamanın ''şeref, haysiyet'' sorunu olduğunu söyledi.

İNCE'NİN TALİHSİZ KAZASI


CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, eğilirken alnını oturduğu sıraya çarptı. İnce, alnındaki kanı mendille sildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in sohbeti dikkat çekti.

Başbakan 'çam devireceği' için susuyor


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın
MİT Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifi ile ilgili konuşmadığını belirterek, ''Çünkü ne olduğunu çok iyi biliyor. Ne yapmak istediğini de çok iyi biliyor. Konuşursa nasıl çamlar devireceği de çıkacaktır ortaya. Ama susuyor'' dedi. Parti Meclisi (PM) açılışında düzenlemeyi değerlendiren Kılıçdaroğlu, faili meçhul cinayetlere göndermede bulundu.

CHP lideri, "Geçmişteki faili meçhul cinayetlerin içinde kamu görevlileri var mıydı, yok muydu- Onlarca kamu görevlisi, faili meçhul cinayetin faili olarak ortalıkta hala geziyor. Bu ülkede tetik çekenin sırtını sıvazlamadık mı biz- O zaman bu yasal yetki yoktu. Şimdi onun yetkisi de geldi. 'Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı' olabilir. Sayın Erdoğan Sayın Gül'e kızabilir, 'bir saldırın bakalım itibarsızlaştırın şu adamı' diyebilir. Böyle bir anlayış olabilir mi? 12 Eylül paşalarının yapamadığını Erdoğan yapıyor. Birisinin apoletleri vardı, bunun yok" ifadelerini kullandı.


FİDAN'IN 'UYGUN ZAMAN' MAZERETİ


Terör örgütü
KCK soruşturması kapsamında talimatla ifadesi alınması beklenen MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a Meclis'teki yasanın çıkması göz önüne alınarak 'uygun zaman' mazereti verildiği ortaya çıktı. BUGÜN'e konuşan Ankara Özel Yetkili Başsavcı vekili Hüseyin Görüşen, İstanbul Başsavcılığı'nın talimat ifadesinin Ankara Başsavcılığı'na ulaşmasının ardından 11 Şubat'ta kararı telefonla Hakan Fidan'a bildirdiklerini açıkladı. Talimat ifadesini Fidan'a aktaran Görüşen, "Tebligatın ardından kendisi mazeretini bildirdi. Özel yetkili başsavcı vekilliği olarak mazeretini değerlendirdik ve uygun gördük" dedi. Başsavcı Vekili Görüşen Fidan'ın mazeretini açıklamadı.

Fidan'ın Görüşen'e, "Takdir edersiniz ki, çalıştığımız kurum ve görevim itibariyle işlerimiz yoğun. Müsait, uygun bir zamanda ifadeye gelirim" dediği aktarıldı. Başsavcı vekilliğinin Fidan'a bu mazeretinden ötürü süre kısıtlaması getirmediği ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre yasanın Köşk tarafından onaylanmasının ardından Fidan'ın talimatla ifadesinin alınmasına ilişkin savcılık emri 'görevsizlik kararıyla' İstanbul Başsavcılığı'na iade edilecek.


ABDULLAH GÜL'DEN YASAYA JET ONAY


Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında başbakan izni şartını yeniden düzenleyen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Gül, 6278 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.


Yasaya göre
MİT mensupları veya başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler hakkında, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlı olacak.

Bu kişiler hakkında özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla soruşturma yapılmasında da başbakanın izni aranacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da başbakanın iznine bağlı olma hükmü uygulanacak


HABER: Gökhan ÖZDAĞ / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.