'Türk azınlığın durumu Yunan makamların iyimser bakışından uzak'

'Türk azınlığın durumu Yunan makamların iyimser bakışından uzak'
 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, eşit vatandaş muamelesi görmek isteyen Batı Trakya Türk azınlığının mevcut durumunun, Yunan makamların...

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, eşit vatandaş muamelesi görmek isteyen Batı Trakya Türk azınlığının mevcut durumunun, Yunan makamların açıklamalarına yansıyan iyimser bakış açısından çok uzak olduğunu söyledi.

 

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, eşit vatandaş muamelesi görmek isteyen Batı Trakya Türk azınlığının mevcut durumunun, Yunan makamların açıklamalarına yansıyan iyimser bakış açısından çok uzak olduğunu söyledi.

 

Bilgiç, Yunanistan makamlarının Batı Trakya Türk azınlığı hakkındaki açıklamalarına yönelik soruya verdiği yanıtta, son günlerde üst düzey Yunan yetkililerin, “Müslüman azınlık” olarak nitelendirdikleri, Batı Trakya Türk azınlığının AB üyesi olan Yunanistan’da tüm haklardan yararlandıklarını ileri sürdüğünü ve hatta kendi yükümlülüklerini görmezden gelerek, azınlığın devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini dile getirdiğini belirtti. 

 

Yunanistan’da azınlık haklarından yararlanmak ve aynı zamanda eşit vatandaş muamelesi görmek isteyen Batı Trakya Türk azınlığının mevcut durumunun, Yunan makamların açıklamalarına yansıyan iyimser bakış açısından çok uzak bir noktada bulunduğunu vurgulayan Bilgiç, şunları kaydetti:

 

"Yunanistan’ın azınlığın etnik kimliğine saygı göstermesi, adlarında 'Türk' kelimesi geçtiği için yasakladığı sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili sekiz yıldır uygulamadığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulaması; azınlık anaokulları ve diğer seviyelerde azınlık okulları açma taleplerini karşılaması; azınlığın seçtiği müftüleri tanıması ve dini özgürlüklerine yönelik müdahalelerde bulunmaması; azınlığın vakıf idareleri ve vakıf malları üzerinde tam söz hakkına sahip olmalarını temin etmesi; Yunan Vatandaşlık Yasası’nın ilga edilmiş olan 19. maddesi bağlamında vatandaşlıktan çıkartılan azınlık mensuplarını yeniden vatandaşlığa alması, Batı Trakya Türk azınlığının en temel beklentileri olarak ortaya çıkmaktadır.

 

Bu konuları yakından takip eden ve Yunan makamlarıyla ele alan ülkemizin beklentisi de AB üyesi Yunanistan’da, gerek ikili ve uluslararası anlaşmalar gerek evrensel insan hakları çerçevesinde azınlık mensuplarının tüm temel hak ve özgürlüklerden yararlanmasına olanak tanıyacak düzenlemelerin ve uygulamaların artık bir an evvel hayata geçirilmesidir. Bunun ikili ilişkilerimiz üzerinde olumlu etki yapacağını değerlendirmekteyiz."

 

Muhabir: Meltem Bulur

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.