Terörün yarattığı korkuya 'toplumsal dayanışma' ilaç olacak

Terörün yarattığı korkuya 'toplumsal dayanışma' ilaç olacak
  Terör olayları sonrası toplum sağlığının korunması için acıyı paylaşma, yardımseverlik gibi değerler doğrultusunda hareket edilmesinin...

 

 

Terör olayları sonrası toplum sağlığının korunması için acıyı paylaşma, yardımseverlik gibi değerler doğrultusunda hareket edilmesinin toplum üzerinde olumlu etki yaratacağı belirtildi.

 

ANKARA (AA) - Terör olayları sonrası toplum sağlığının korunması için merhamet, acıyı paylaşma, yardımseverlik ve birlikte yaşama gibi değerler doğrultusunda hareket edilmesi, şiddetin şiddeti doğurmaması gerektiği belirtilirken, yetkililerin güvence veren açıklamalarının toplumun rahatlaması bakımından olumlu etki yapacağı ifade edildi.

 

Ankara Tren Garı önündeki terör saldırısı sonrası yaşananları toplum sağlığı açısından AA muhabirine değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, terör olaylarının ölüme ve fiziksel yaralanmaya neden olmasının yanı sıra ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler meydana getirdiğini vurguladı.

 

Bilir, ''Terör sonrası toplumdaki bu tür sorunların çözümünde toplumsal dayanışma, toplumun eğitim düzeyi, sosyal kurumların varlığı önemlidir ve  toplumun bu dönemi daha az sorunla geçirmesi bakımından yarar sağlar. Özellikle yetkililerin topluma güvence veren açıklamaları, toplumun rahatlaması bakımından olumlu etki yapar. Öte yandan terörün önlenmesi ile ilgili olarak uluslararası düzeyde önlemler alınması ve terör olaylarının hiç olmaması için çaba gösterilmesi gereklidir" dedi.

 

-"Önüne geçilemeyecek bir şiddet ortamı, kaos yaratır"

 

Sosyal Hizmet Uzmanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

 

"Elbette acı çeken insanlar, iyi bir şeyi kaybettiklerinde bir araya gelmeye başlarlar. Bu tür olaylar, bir araya gelişi, birlik olmayı arttırmalıdır. Burada önemli olan şey, bir araya gelen bu insanların tepkiyi üretirken, kendilerine zarar veren şiddetin benzerini üretmemeleridir. Toplumcul bir perspektifle bakan, dayanışmayı temel alan insanlar, kendilerine şiddet uygulayan insanlara şiddet uygulamak için bir araya gelmezler. O şiddeti bir daha uygulanmayacak şekilde yok etmek için bir araya gelmelidirler.''

 

-"İhtiyacımız olan şey insani değerlerimiz olacaktır"

 

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Uzman Dr. Hasan Turan Karatepe de terörizmin kelime anlamının, "zihni istila eden büyük korku" ve "bir amaç doğrultusunda gerçekleştirilen şiddet eylemleri" olduğunu ifade etti.

 

Karatepe, şöyle devam etti:

 

"Yaşanılan süreçte doğal olarak ortaya çıkan ve terörizmin birincil amacı olan korku, endişe, çaresizlik, hüzün, umutsuzluk duygularını azaltmaya ve yok etmeye çalıştığımızda hem zihnimizle kaybedeceğimiz bir savaşa girip enerjimizi tüketebilir hem de bu savaşın yıkıcı sonuçları (terörizme teslim olma/ karşı-şiddet uygulama) ile karşı karşıya kalabiliriz. Fakat bu olumsuz hisleri kabullenerek bizim için önemli olan merhamet, acıyı paylaşma, yardımseverlik ve birlikte yaşama gibi değerlerimiz doğrultusunda yapacağımız eylemlerimizi artırdığımızda, hem olumsuz sonuçlar azalmış hem de bu eylemlerimizle birlikte dolaylı bir yoldan umutsuzluk kırılmış, olumsuz duyguların ağırlığı azalmış olacaktır.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.