Tarihi Yeni Cami?ndeki betonarma kısımlar yıkılıp tekrar inşa edilecek
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Adana kent merkezindeki tarihi Yeni Camii'nde yenileme ve restorasyon çalışması başlattı. 1724 yılında Abdürrazak Antaki adlı Antakyalı bir hayırsever tarafından yaptırılan camiye ihtiyaç dolayısı ile sonradan eklenen betonorma bölümler yıkılıp, yerine yaklaşık iki bin kişilik ibadet mekanı inşa edilecek.
Faaliyetler kapsamında, Anıtlar Kurulu'nun kararıyla üçüncü derece SİT alanındaki mabette sondaj kazıları yapıldı. Arkeologlar tarafından gerçekleştirilen araştırma kazılarında, herhangi bir tarihi bulguya ulaşılmadı. Arkeoloji Müzesi uzmanları, kazılarla ilgili hazırladığı rapor Anıtlar Kurulu'na sunuldu. Kurulun raporu ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün hazırladığı projenin onaylaması ile ihale işlemleri başlayacak. İç bölümleri kapatılan caminin teras kısmında namaz kılan vatandaşlar, tarihi mekandaki işlemlerin hızlandırılmasını istiyor. Adana'da halkın yoğun yaşadığı Özler Caddesi (Küçük Saat) üzerindeki caminin yıkılacak bölümünün yerine mimari estetiğe sahip daha geniş bir yerin yapılmasını bekleyen vatandaşlar, "Yeni Camii, alış?veriş merkezleri ve kamu kurumlarının yer aldığı bir semtte. İnsanların ibadet ihtiyacını karşılamada güçlük çekmemesi için buradaki inşaatın kısa sürede tamamlaması lazım."dedi.
YENİ (ABDÜRREZZAK ANTAKİ) CAMİ, 1998 DEPREMİNDE HASAR GÖRDÜ
Dikdörtgen plandaki yapının üzerini, iç mekanda iki paye ve iki sütünün taşıdığı beşerden on kubbe örtmekte. Planı ve mekan konstrüksiyonu itibariyle tipik Ulu Camilere dahil olan eserin duvarları ve mimarisi Adana Ulu Cami'nde de olduğu gibi Kahire'dekini bazı Memlük yapılarını hatırlatmakta. Gövdesi zikzaklı hatlarla süslenmiş, şerefesi Memluk camilerinde olduğu gibi konik bir sunduruma ile örtülmüş minarenin kaidesi aynı zamanda avlu kapısı durumundadır. Cami 1998 depreminde sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıldı.
Cihan, Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.