Tarihi Yapıların Kurtarılması İçin Kanun Teklifi

Tarihi Yapıların Kurtarılması İçin Kanun Teklifi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması” Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi.

Ülke genelinde binlerce tarihi yapı bulunduğunu ancak bu yapıların mevzuat gereği gerekli onarım ve müdahalelerinin sağlanamadığını ifade eden Ömer Fethi Gürer harap yapıların kurtarılmasından yerel yönetimlere daha çok sorumluluk verilmesi ve bu süreci yasal düzenleme ile daha yararlı kılacak bir duruma erdirilmesi gerektiğini söyledi. Gürer’in  TBMM’ye verdiği kanun teklifi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

16.06.2005 tarihli ve 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına dair teklifim gerekçesi ile birlikte ektedir. Gereğini saygılarımla arz ederim.  03.11.2016

 

 

 

Ömer Fethi GÜRER

            Niğde Milletvekili

 

 

GEREKÇE

Ülkemizde SİT alanı kapsamında koruma kurullarının  tescillediği binlerce yapı vardır. Bu yapıların ne yazık ki önemli bölümü harap durumdadır. Mülk sahipleri onarmamakta ve kimi rant getirisi yüksek yerde  tarihi bina dolaylı olarak yok edilmeye çalışılmaktadır. Bu süreçte  harap yapıların kurtarılması, onarılması, kent kültürlerinin  yok olmasını engelleyecektir. En azından göz önündeki yapıların kurtarılması adına  valiliklerin yetkilendirilmesi ve bu bağlamda uygulamada hızlı kararların alınabilmesi sağlanmalıdır. Koruma kurullarının kapsamındakiyapıların  mülk sahiplerince onarılmaması ayrıca   farklı amaçlarla, örneğin  uyuşturucu bağımlıları vs. gibi kişilerin bu yapıları kullanmasına neden olmaktadır. Yasalarla  süreci olumlu kılmak,  hızlandırmak adına düzenleme sağlanmalıdır.

YIPRANAN TARİHİ VE KÜLTÜREL TAŞINMAZ VARLIKLARIN YENİLENEREK KORUNMASI VE YAŞATILARAK KULLANILMASI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

 

MADDE 1-  16/6/2005 tarihli ve 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Bu kapsamda, il özel idaresi veya belediyenin çağrısına karşın, bu çağrının kendisine tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde yapı onarım ve yenileme uygulamasına başlamamış mülk sahiplerinin mülkleri hakkında gerekli onarım ve yenileme çalışmaları resen mahalli idare birimince üstlenilir. Bu mülklere ilişkin olarak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanan projeler çerçevesindeki uygulamaların tamamlanmasını izleyen on beş yıl süresince idare lehine intifa hakkı tesis edilir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.