'Tarihi bir yalana imza atıldı'
Başbakan Binali Yıldırım, "Alman Parlamentosunda talihsiz bir karar alındı. Tarihi bir yalana imza atıldı. Orada bunlar olurken Azeri topraklarında yaşanan vahşetin görülmemesi bir samimiyetsizliktir." dedi.
BAKÜ (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
“Ortak tarih ve kültürü paylaştığımız, aynı dili konuştuğumuz, kader ortağımız, kardeşimiz Azerbaycan’ı bu kez başbakan olarak ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum” diyerek konuşmasına başlayan Yıldırım, kendisine ve heyetine gösterilen ev sahipliğinden dolayı teşekkürlerini iletti.
Başbakan Yıldırım, “Dünya şunu bilmelidir ki Azeri kardeşlerimizin haklı davasında sonuna kadar yanınızdayız. Dağlık Karabağ bölgesinde, Azeri topraklarının yüzde 20’sini yıllardır işgal eden bu Ermeniler’in artık bu hukuksuzluğuna ‘dur’ demenin zamanı gelmiştir..İşlerine geldiği meselede dakikada bir toplanıp kararlar alanlar, mesele Azerbaycan, Türkiye olunca ıslık çalarak iş yapıyorlar. Bu bir çifte standarttır, asla ve asla kabul edilemez. Ne zaman ki yüzde 20’ye varan Azeri toprakları tekrar geri verilirse, Azerbaycan’ın o topraklardaki azatlığı tam anlamıyla sağlanırsa o zaman bu mesele çözülmüş olur." diye konuştu.
"Tarihi, tarihçilere bırakmak gerek"
Yıldırım, dün Alman parlamentosunda talihsiz bir kararın alındığını belirterek, "Tarihi bir yalana imza atıldı." dedi.
Kararın kendileri için Türk milleti için hiçbir anlam, bir hüküm ifade etmediğini dile getiren Yıldırım, "Çünkü tarihi, tarihçilere bırakmak gerektiğine inanıyoruz. Tarihçilerin bile ittifak etmediği, ihtilaf halinde oldukları bir meselede, uluslararası mahkemelerde bile farklı kararların alındığı bir meselede Alman parlamentosunun böyle bir karara imza atması büyük bir talihsizliktir. Köklü Alman-Türk ilişkilerine ciddi bir darbe vurmuştur, zedelemiştir. Ümit ederiz ki, bu yanlıştan kısa sürede dönülür ve yüzyıllardan beri devam eden Türk-Alman ilişkileri bu işten an az düzeyde zarar görerek bu mesele hallolur." diye konuştu.
"Karar Almanya'daki kardeşlerimizde hayal kırıklığı oluşturdu"
"Almanya'da yaşayan yaklaşık 3-3,5 milyon kardeşin, ilişkileri kuvvetlendiren faktörlerden biri" olduğunu vurgulayan Yıldırım, kararın onlarda ciddi anlamda hayal kırıklığı oluşturduğunun altını çizdi.
Alman hükümeti ve siyasetçilerinin daha sağlıklı bir değerlendirmeyle oluşabilecek bu tahribatı giderecek tedbirleri kısa sürede almasının beklendiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
"Orada bunlar olurken, Azeri topraklarında yaşanan vahşetin görülmemesi bir samimiyetsizliktir. Tarihe siyah gece olarak geçen Hocalı katliamını neden bu ülkeler gündemine almıyor, bu da bir soykırımdır, bu da bir katliamdır ve o kadar da uzağa gitmiyor, 100 yıla giden bir olay da değil. O yüzden burada yine bir çifte standardın süregeldiğini görüyoruz.
Almanya, aslında kendi tarihi, hatasını ve ayıbını sıradanlaştırmak için parlamento marifetiyle böyle bir karar alarak geçiştirme amacını taşımaktadır. Geçmişteki defterleri karıştırdığımız zaman, en fazla hesabı çıkacak ülkelerin başında Batı ülkeleri gelmektedir. Bu bakımdan Türkiye tarihi çok açık ve nettir. Bu eski defterlerde en alt sırada biz oluruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.