Suriye'nin göç bilançosu: 13 milyon mülteci ve sığınmacı

Suriye'nin göç bilançosu: 13 milyon mülteci ve sığınmacı
 Suriye'de beş yıldan fazla süredir devam iç savaş nedeniyle ülke içi ve dışında 13 milyondan fazla Suriyelinin göç etmek zorunda kaldığı bildirildi.İSTANBUL-AASuriye'de beş...

 

Suriye'de beş yıldan fazla süredir devam iç savaş nedeniyle ülke içi ve dışında 13 milyondan fazla Suriyelinin göç etmek zorunda kaldığı bildirildi.

İSTANBUL-AA

Suriye'de beş yıldan fazla süredir devam iç savaş nedeniyle ülke içi ve dışında13 milyondan fazla Suriyelinin göç etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Dünya Mülteci Günü münasebetiyle hazırladığı raporda, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle mülteci konumuna düşen kayıtlı Suriyelilerin sayısının 5 milyon 835 bine ulaştığı, bu rakamın yüzde 50'sinin çocuk, yüzde 35'inin kadın, yüzde 15'inin ise erkeklerden oluştuğunu ifade ederek, kabul edilmeme endişesiyle yasa dışı yolları kullanan ya da ulaştıkları ülkelerde akrabaları tarafından karşılanan kayıt dışı mültecilerin oranının da bir hayli yüksek olduğunu belirtti.

Suriyeli mültecileri kabul eden ülkeler arasında ilk sırada Türkiye'nin yer aldığına işaret edilen raporda, "Türkiye 450 bini çocuk, 270 bini kadın, 1 milyon 900 bin mülteciye ev sahipliği yapıyor. Son zamanlarda ülkenin kuzeyinde yoğunlaşan saldırılar nedeniyle mülteci akınında artış görülüyor. Gelenlerin yüzde 62'si oranında (yaklaşık 1 milyon 100 bin) Suriyeli kayıt dışı." denildi.

Bölge ülkelerin mülteci kabulü sıralamasında, 459 bini kayıtsız Suriyelinin haricinde 570 bini çocuk, 190 bini kadın 1 milyon 700 bin Suriyeli mülteci ile Lübnan ikinci sırada yer alırken, Ürdün'de ise 490 bini kayıt dışının yanı sıra 350 bini çocuk, 175 bini kadın, 1 milyon 400 bin Suriyeli bulunduğu aktarılan raporda, Irak'ta 525 bin, Mısır'da 270 bin Mağrib ülkelerinde ise yaklaşık 40 bin Suriyeli mültecinin yer aldığı vurgulandı.

Ülke içinde göç eden Suriyeliler

Ülke içinde yaşanan göç sirkülasyonunun temel sebebinin, devam eden çatışmalar nedeniyle yerleşim yerleri, alışveriş ve ticaret merkezleri ile sağlık kurumlarının kullanılmaz hale gelmesi olduğu belirtilen raporda, "2 milyon 300 bini Şam kırsalı, 1 milyon 800 bini Halep, 640 bini Deyr ez-Zor, 370 bini Hama, 325 bini Lazkiye, 250 bini Dera, 180 bini İdlib, 160 bini Şam, 120 bini Haseke olmak üzere 7 milyon 475 Suriyeli ülke içinde göç etmek zorunda kaldı. Suriye'de sayıları 570 bine ulaşan Filistinli mültecilerin ise yüzde 60'ı ülke içinde göç etmek zorunda kaldı." ifadesine yer verildi.

SNHR, ülke içinde göç eden Suriyelilerin bir kısmının, rejim güçlerinin kontrolü altındaki Tartus ve Lazkiye ile Şam'ın bazı bölgeleri gibi nispeten daha sakin kentleri, bir kısmının ise hava saldırıları karşısında korunaklı olduğu gerekçesiyle Suriye-Türkiye sınır şeridinde muhaliflerin denetimi altındaki bölgeleri tercih ettiğine işaret etti.

Ülke içinde göç eden Suriyelilerin acil insani yardıma gereksinim duyduğu kaydedilen raporda, yaklaşık 4 milyon 500 bin sığınmacının gıda yardımına ihtiyacı olduğu bildirildi.

Raporda, en fazla iç göçün, Deyr ez-Zor, Rakka gibi terör örgütü DAEŞ'in kontrolü altındaki bölgelerde yaşandığı, bu bölgelerin mezhepsel ve etnik desenler barındıran zorunlu göçlere sahne olduğuna işaret edilerek, PYD nedeniyle Haseke'de bir kısmı etnik dokular taşıyan zorunlu göçler yaşandığı aktarıldı.

Muhabir: Muhammed Shekh Yusuf,Afra Aksoy

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.