Suriyeli askerler Türkiye'ye kaçtı

Suriyeli askerler Türkiye'ye kaçtı
Siyasi karışıklığın sürdüğü Suriye'den kaçış haberleri gelmeye devam ediyor...Aralarında askerlerin de bulunduğu 95 kişi Türkiye'ye geçtiÜlkelerindeki...



Siyasi karışıklığın sürdüğü Suriye'den kaçış haberleri gelmeye devam ediyor...

Aralarında askerlerin de bulunduğu 95 kişi Türkiye'ye geçti

Ülkelerindeki olaylardan kaçan aralarında bir binbaşı, bir yüzbaşı ve 3 erin bulunduğu toplam 95 kişi Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı köyünden Türkiye'ye girdi.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Suriye'nin Atma kasabasından geldiği öğrenilen kadın ve çocukların bulunduğu 95 kişi yaya olarak Türkiye'ye geçti.

Bir binbaşı, bir yüzbaşı, 3 erin de aralarında yer aldığı Suriyelilerin, güvenlik güçlerinin yaptığı kontrollerin ardından Kızılay tarafından kurulan geçici çadır kentlere yerleştirildiği bildirildi.

Aktivistler: ''Rejim, petrol boru hatlarını ateşe vererek, halkın üzerine haftalarca kül yağmasını sağladı''

Suriye ordusunun İdlib'e bağlı Maret El Numan bölgesinde yerleşim birimlerine ağır silahlarla saldırıda bulunduğu, saldırılarda ölen ve yaralıların olduğu bildirildi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkenin kuzeyindeki İdlib ve orta kesimlerinde yer alan ve operasyonların yoğun olarak düzenlendiği Humus kenti ve ilçelerinde, güvenlik güçlerinin ağır silahlarla yerleşim birimlerine saldırdığını, saldırılarda ölü ve yaralıların olduğunu belirtti.

Bölgede kime ait olduğu belirlenemeyen çok sayıda cesedin bulunduğunu kaydeden örgüt, Humus'ta meydanlarda birçok kişinin güvenlik güçlerince idam ediliğini aktardı.

Birçok havan topunun evlere düştüğünü, hasara ve yangınlara neden olduğunu ifade eden yerel aktivistler, Humus'un Bab Amr kentinde düzenlenen operasyonlarda semtin harabeye döndüğünü, yolların tankların paletlerinden dolayı tahrip olduğunu kaydetti.

Rejimin Humus'taki muhalifleri cezalandırmak için petrol boru hatlarını ateşe verdiğini dile getiren aktivistler, halkın üzerine haftalarca kül yağdığını ve halkın günlerce kül yutmak zorunda kaldığını, birçok hastanın boru hatlarında çıkan yangının dumanından etkilendiğini ve tarım alanlarının bundan çok zarar gördüğünü söyledi.

Görgü tanıkları ve aktivistler, geçen haftalarda Bab Amr semtindeki saldırılarda ölen yaklaşık 150 kişinin naaşlarının güvenlik güçlerince mezarlardan çıkartılarak başka yerlere götürüldüğünü belirtti.

Öte yandan muhalif yapılanmalardan sorumlu yerel komiteler, birçok kentte hala operasyonların devam ettiğini kaydetti.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Ankara'ya geldi

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye'de sivillerin öldürülmesine son verilmesi gerektiğini belirterek, ''Bunun tamamıyla kabul edilemez olduğu konusunda dünya açık ve birlik halinde bir mesaj göndermelidir'' dedi.

Annan, Suriye ve Katar temaslarının ardından geldiği Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yaptı.

Ankara'da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Annan, bölgeye geldiğinden beri Suriye'deki gelişmeleri çok yakından izlediğini, Suriye'de yaşanan katliamlar ve insan hakları ihlalleri konusunda raporlar aldığını söyledi.

Annan, ''Sivillerin öldürülmesi derhal son bulmalıdır. Bunun tamamıyla kabul edilemez olduğu konusunda dünya, açık ve birlik halinde bir mesaj göndermelidir'' diye konuştu.

Suriye'deki gelişmeler konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşme yapacağını belirten Annan, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Annan, Hatay'ı ziyaret edip etmeyeceğinin sorulması üzerine şu anda böyle bir planı olmadığını, Türkiye'deki programının yoğun olduğunu söyledi.

Annan, bir insani yardım koordinatörünün Hatay'ı ziyaret ettiğini ve oradaki durum hakkında kendisine detaylı bilgi sunduğunu anlattı.

Suriye'ye insani yardım gönderilmesi konusunun sorulması üzerine de Annan, insani yardım gönderilmesi konusunda baskı uyguladıklarını kaydederek, ''Sanırım hepimiz bunun çok karmaşık bir konu olduğunu kabul etmeliyiz. Daha fazla baskı uygulayacağız, denemeye devam edeceğiz ve Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasını ve sivillerin öldürülmesine son verilmesini sağlayacağız. Ve herkesi masaya oturtacağız. Siyasi bir süreç başlatacağız ve çözüme ulaşacağız. Bu kolay olmayacak, belli bir zaman alacak, umarım çok uzun sürmeyecek. Çünkü şiddetin uzun süre devam etmesini göze alamayız ama elbette bu sorun hemen bugün de çözülmeyecek'' diye konuştu.

Annan'ın bir sözcüsü, Esad'a sunulan öneriler konusunda herhangi bir yanıt alınıp alınmadığının sorulması üzerine, henüz yanıt alınmadığını ama en kısa sürede Esad yönetiminden bir cevap almayı beklediklerini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.