Suriye'den son haber

Suriye'den son haber
Suriye'de meydana gelen gelişmeler dünya ve Türkiye gündemindeki sıcaklığını korumaya devam ediyor...REFERANDUM SONUÇLARI AÇIKLANDISuriye'de hazırlanan...



Suriye'de meydana gelen gelişmeler dünya ve Türkiye gündemindeki sıcaklığını korumaya devam ediyor...

REFERANDUM SONUÇLARI AÇIKLANDI

Suriye'de hazırlanan ve dün halk oylamasına sunulan yeni anayasa kabul edildi. Suriyeli üst düzey bir yetkili, yeni anayasanın oyların yüzde 89,4'üyle kabul edildiğini belirtti. Referanduma katılım oranının yüzde 57,4 olduğu açıklandı. 11 aydır iç karışıklık içinde olan Suriye'de, daha önce Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ilan ettiği reform programı çerçevesinde hazırlanan yeni anayasa, dün halkın oyuna sunulmuştu.

CLİNTON: "MUHALİFLERİ SİLAHLANDIRMAK ŞU AN ÇOK RİSKLİ"

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriyeli muhalifleri silahlandırmanın şu an çok riskli olduğunu ve Türkiye, Lübnan ve Ürdün sınırlarına tankları sevk etmeyeceklerini belirtti.

Clinton, CBS News programına verdiği özel demeçte, Humus gibi kentlerde sivillere yönelik saldırılardan ''derin üzüntü'' duyduğunu belirtti.

Tunus'taki Suriye'nin Dostları toplantısının başarılı olduğundan bahseden Clinton, bu toplantının dikkate değer olduğunu çünkü Arap Birliği ülkeleri dahil birçok ülkenin ''tek bir sesle konuştuğunu'' kaydetti.

Ancak Obama yönetiminin, Arap ülkelerinin ve Senatör John McCain gibi Amerikalı yetkililerin Suriyeli muhalifleri silahladırmaya başlanması yönündeki ısrarcı taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti.

Clinton, ''Onları neyle ve neye karşı silahlandıracağız? Türkiye, Lübnan ve Ürdün sınırına tankları sevk etmeyeceğiz. El Kaide örgütünün Suriye'deki muhalefeti desteklediğini biliyoruz. Suriye'deki El Kaide'yi destekliyor muyuz? Hamas şimdi muhalefeti destekliyor. Suriye'deki Hamas'ı destekliyor muyuz?'' dedi.

BATILI ÜLKELERDEN SURİYE'YE ÇAĞRI

Batılı ülkeler, Suriyeli yetkililere, muhalefet gruplarına yönelik saldırıları durdurması ve zulüm yapanların sorumlu tutulması çağrısında bulundu.

İngiltere, İsviçre ve diğer ülkeler, çağrısını, BM İnsan Hakları Konseyi'nin yapacağı acil Suriye toplantısından bir gün önce yaptı.

İngiltere'nin insan haklarından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeremy Browne, "Suriye'deki zulümden sorumlu herkesin, işlediği suçtan bizzat sorumlu tutulacağını" söyledi.

Rusya, merkezi Cenevre'de bulunan Konsey'den Suriye yönetimini kınama kararı çıkmasını engellemek için çaba gösteriyor.

Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi'nde de Suriye kararını veto etmişti.

Konsey'in alacağı herhangi bir kararın bağlayıcılığı olmamasına rağmen, Batılı ülkelerle Arap ülkeleri böyle bir kararın Suriye'ye önemli bir mesaj göndereceğini umuyor.

BM uzmanlarından oluşan bir heyetin geçen hafta yayımladığı raporda, Devlet Başkanı Beşşar Esad'a kadar uzanan üst düzey Suriyeli yetkililerin ülkede işlenen insanlık suçlarından sorumlu olduğu belirtilmişti.

AB BEŞŞAR ESAD'I GÖZDEN ÇIKARDI

AB dışişleri bakanları, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a istifa çağrısı yaparak, Şam yönetimine yaptırımları ağırlaştırdı. Dışişleri bakanlarının kararlarında, Suriye'deki gelişmelerin ve özellikle Humus kentinde sivilleri hedef alan saldırıların AB'yi dehşete düşürdüğü belirtilerek, halka şiddet politikasının sorumlularından hesap sorulacağı vurgulandı.

Kararlarda, ''Devlet Başkanı Esad'a derhal sivilleri katletmeyi durdurma, kuşattığı şehirlerden Suriye ordusunu geri çekme ve barışçıl çözüme alan açmak için görevini bırakma çağrısı yapıyoruz'' denildi.

Suriye'ye yaptırımları ağırlaştıran AB, 7 bakana daha vize yasağı getirerek mal varlıklarını dondurdu.

Diplomatik kaynaklar, yarın resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek yaptırımların sağlık, eğitim, başkanlık işleri, komünikasyon ve teknoloji, petrol ve ulaştırma bakanlarını hedef aldığını bildirdi.

AB dışişleri bakanları, ekonomik yaptırımlar kapsamında ise Suriye Merkez Bankası'nın AB'deki aktiflerini dondurma, Suriyeli kamu kuruluşları ve merkez bankasıyla altın, kıymetli maden ve elmas ticaretini durdurma ve Suriyeli havayolu şirketlerinin kargo uçuşlarını yasaklama kararı aldı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, ''Bugünkü kararlarla Suriye'deki gaddarca baskı politikasının sorumluları üzerindeki baskı artırıldı. Yaptırımlar rejimi ve onun sivillere karşı korkunç şiddet politikasını uygulama yeteneğini hedef alıyor. Baskılar sürdükçe AB de yaptırım uygulamaya devam edecek'' dedi.

ÇİN'DEN ESAD'A ÜSTÜ KAPALI UYARI

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Suriye'de gerilimin bir an önce giderilmesi için ilgili tüm taraflardan işbirliği içinde yapıcı adımlar atmasını bekliyoruz" denildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, "Suriye'nin Dostları" adlı yapılanma ile ilgili soru üzerine "Suriye'nin Dostları adlı uluslararası görüşmelerin işlevi ve amacı ile ilgili tarafımızdan kapsamlı inceleme yapılması icap ettiğinden bu organizasyona katılmadık" diye konuştu.

Çin'in Arap dünyası ile dost ve sıcak ilişkiler içerisinde olduğunu vurgulayan Hong, "Çin, Suriye halkının talep ve isteklerine saygı duyuyor. Sorunun çözülmesi için Çin, Arap Birliği de dahil taraflarla müzakere ve görüşmelerini yapıcı ve barış yanlısı çizgide sürdürmeye devam edecektir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın BM Güvenlik Konseyi'ndeki vetoları sebebiyle "Çin ve Rusya Suriye halkına ihanet etti" sözlerinin hatırlatılması üzerine Hong, "Bazı Amerikalı yetkililerin yaptığı açıklamaları kesinlikle kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Sözcü Hong, Çin'in daima Suriye halkının yanında olduğunu belirterek, "Suriye'de çözümün barışçıl yollarla siyasi müzakerelerle sağlanmasından yanayız. Ülkeye herhangi bir dış kaynaklı askeri müdahalenin problemi daha da derinleştireceği kanısındayız" ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.