SURİYE İLE İLGİLİ SON HABER

SURİYE İLE İLGİLİ SON HABER
 İşte dakika dakika Suriye'de yaşanan son gelişmeler...Cumhurbaşkanı Gül: ''Suriye'deki gerek vatandaşlarımız, gerek oradaki varlığımız büyükelçimiz,...

 

İşte dakika dakika Suriye'de yaşanan son gelişmeler...

Cumhurbaşkanı Gül: ''Suriye'deki gerek vatandaşlarımız, gerek oradaki varlığımız büyükelçimiz, diplomatlarımız, diplomatik misyonlarımız bunlara karşı gösterilen saldırıları kabul etmek mümkün değil''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'deki Türk varlığına karşı gösterilen saldırıları kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, ''Şiddetle bunları zaten kınadık. Bu konuda eğer gerekli tedbirleri almazlarsa şüphesiz ki bunlar tekrarlanırsa tepkimiz daha farklı olacaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ile Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, Çankaya Köşkü'ndeki baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Açıklamaların ardından soruları yanıtlayan Gül, bir gazetecinin ''Suriye'de şiddet sarmalı büyüyor. Son olarak saldırıların hedefi Türk diplomatik temsilcilikleri oldu. Türkiye kısmi tahliye işlemlerini de yaptı. Türkiye'nin yakın dönemde Suriye'ye dönük yeni önlemler alacağı, sınırda tampon bir bölge de oluşturulacağı konuşuluyor. Siz bu saldırıları nasıl değerlendirdiniz? Türkiye bundan böyle önümüzdeki süreçte Esad yönetimine karşı neler yapacaktır'' sorusu üzerine, Türkiye'nin son yıllarda en büyük dış politika yatırımını Suriye'ye yaptığını ifade etti.

Gül, şöyle konuştu:

''Suriye'nin güçlü olması, Suriye halkının mutlu olması ve Suriye ile dostluğumuzun samimiyetini göstermek için bunları yaptı. Bütün bu yakınlığı gösterirken de dış baskılara rağmen Suriye ile yakınlaştı. Bu yakınlaşması sayesinde Suriye'nin demokratik değişimini, ilerlemesini sağlamayı amaçladı.

Ama ne yazık ki Suriye yönetimi, halkın beklentileri doğrultusunda köklü adımlar atma ve değişimler yapma yerine halka karşı baskı ve şiddet kullanmayı tercih etti.

Bugün olanların hiçbiri sürpriz değil. Çünkü siz de takip ettiniz, biz olacakları ve işlerin nereye kadar gideceğini çok açık bir şekilde söyleyip gerekenin yapılmasını hep hatırlattık. Maalesef Suriye bugün çıkmaz bir sokağın içine girmiştir. Arap Birliğinin son aldığı karar da gayet açık ortadadır ki Türkiye olarak da destekledik biliyorsunuz. 

Tabii ki Suriye'deki gerek vatandaşlarımız, gerek oradaki varlığımız büyükelçimiz, diplomatlarımız, diplomatik misyonlarımız bunlara karşı gösterilen saldırıları kabul etmek mümkün değil. Şiddetle bunları zaten kınadık. Bu konuda eğer gerekli tedbirleri almazlarsa şüphesiz ki bunlar tekrarlanırsa tepkimiz daha farklı olacaktır.''



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: ''(Suriye) Şu anda oraya elektrik veriyoruz, fakat bu seyir devam ederse bu kararı tekrar gözden geçirmek zorunda kalabiliriz''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili, ''Şu anda oraya elektrik veriyoruz, fakat bu seyir devam ederse bu kararı tekrar gözden geçirmek zorunda kalabiliriz'' dedi.

Ümit Boyner başkanlığındaki Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu ve TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu heyeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyaret kapsamında enerji sektörünün sorunlarının kamu ve özel sektör tarafından birlikte çözülmesinin temini amacı ile oluşturulan ''Enerji Sektörü Değerlendirme Platformu'' toplantısı da gerçekleştirildi.

Toplantı sonrasında soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, Suriye ile gerginleşen ilişkilerin ardından, petrol arama çalışmaları kapsamında TPAO ile Suriye'nin petrol şirketinin 6 kuyuda yaptığı ortak arama çalışmalarının da durdurulduğunu bildirdi.

Suriye'ye elektrik verilmesi işini de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a arz edeceklerini ve ondan sonra karar alacaklarını belirten Yıldız, şöyle konuştu:

''Bizim komşularımızla sıfır sorun politikamızda herhangi bir değişiklik yok. Fakat bunun istismar edilmesine, bunun özellikle tek taraflı bir gerginliğe dönüştürülmüş olmasına kayıtsız kalamayız. Hiçbir şey yokmuş gibi davranamayız. Hele hele artık insanlık suçu haline gelebilecek bir yapıyı hiç tasvip edemeyiz. Orada işler iyi gitmiyor. Bugün itibariyle, yani salı günü itibariyle biz oraya elektrik veriyoruz. Fakat bu seyir devam ederse bu kararı tekrar gözden geçirmek zorunda kalabiliriz. Sektörümüzle alakalı bu gelişmeyi sayın başbakanımıza aktaracağım.''

Suriye'ye bugün itibariyle elektrik verildiğini vurgulayan Yıldız, ''Fakat önümüzdeki hafta ne olur bilemiyorum'' dedi. Bir basın mensubunun ''su verilmesi konusunda da bir karar alacak mısınız?'' şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, ''Su bu ilişkinin istisnasıdır. Suyla ilgili bir kararımız yok'' dedi.


Suriye'de dün 70'ten fazla kişi öldü

Suriye'de dün yaşanan çatışma ve operasyonlarda 70'ten fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, dün ülkenin değişik bölgelerinde, muhaliflerle güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda ve operasyonlarda ölenlerin sayısının 70'i geçtiğini belirtti.

Örgüt, ölenlerin sivil, güvenlik güçleri mensubu ve saf değiştiren askerlerden oluştuğunu ifade etti.

Öte yandan Suriye resmi haber ajansı SANA, dün Dera ve İdlib kentlerinde silahlı grupların güvenlik güçlerine saldırması ve ardından yaşanan operasyonlarda iki güvenlik görevlisi ve birçok silahlı kişinin öldüğünü kaydetti.



Rusya'dan muhaliflere Suriye hükümetiyle görüşme çağrısı

Rusya, Suriyeli muhaliflere Suriye hükümetiyle görüşmelerde bulunup şiddeti sona erdirmeleri çağrısında bulundu.

Rus İnterfaks ajansı, Suriye Ulusal Konseyi heyetinin Rusya Dışişleri Bakanlığında yaptığı üst düzey görüşmede, Moskova'dan Suriye lideri Beşşar Esad'ın iktidarı bırakması için yapılan uluslararası çağrılara katılmasını istediğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, görüşmeye katılan üst düzey Rus diplomatların Suriyeli muhaliflerin isteğine, "Şiddeti reddeden tüm Suriyeli muhalif gruplar hemen Arap Birliği'nin mevcut sorunu Suriye yönetimi ve muhalifler arasında barışçıl yollardan çözmek için başlattığı inisiyatife katılmalı" karşılığını verdiği kaydedildi.

İnterfaks, Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Gaylin'in Rusya yönetiminin bu görüşüne karşın olarak öncelikle Moskova'nın "Beşşar Esad'ın istifası için önemli bir sinyal göndermesi ve talepte bulunması" gerektiği görüşünü dile getirdiğini duyurdu.


Kazakistan, Suriye'de yaşanan olayları kınadı

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de yabancı misyon temsilciliklerine yapılan saldırıları kınadığını duyurdu.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ''Son günlerde Suriye'de Suudi Arabistan, Katar ve diğer diplomatik misyon temsilciliklerine yapılan saldırıları kınıyor, diplomatik misyon temsilciliklerine yapılan saldırıyı kabul edilemez gördüğümüzü vurguluyoruz'' denildi.

Yaşanan saldırıların kaygı verici olduğu ifade edilen açıklamada, Kazakistan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konsey Başkanı olarak da Suriye hükümetini durumu normalleştirmek için adım atmaya çağırdığı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.