Sözleşmeli er modeli geliyor?

Sözleşmeli er modeli geliyor?
 Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, askerlikte 'sözleşmeli er' modeline geçileceğini açıkladı.Gönül, "Bu çalışma profesyonelleşme öncesi önemli...

 

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, askerlikte 'sözleşmeli er' modeline geçileceğini açıkladı.

Gönül, "Bu çalışma profesyonelleşme öncesi önemli bir adımdır" dedi...

Milli Güvenlik Kurulu'nda karara bağlanan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ndeki tehdit algılamasının değişmesinin ardından askerlikte yeni uygulamaya geçiliyor. Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında Bakan Vecdi Gönül, yeni askerlik sistemine ilişkin milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı. Gönül, askerlikte yeni bir modelin uygulanacağını açıkladı.

Gönül, profesyonel askerliğin ilk adımı olarak sözleşmeli er modelinin hayata geçirileceğini belirterek "Daha önce uzman çavuşluk modeli vardı. Ancak bu konuda beklentiler karşılanmadı" dedi.

4 YIL GÖREV YAPACAKLAR

Gönül, sözleşmeli erlerin sınır birlik leriyle ilgi si bulunmadığını ifade etti. Uzman Ça vuşların görevleri nin süre sinin uzunluğuna dik kat çeken Ba kan Gönül, sözleşmeli erlerin daha kısa sürede görev ya pacağını bildir di. Bu erlerin para lı askerler olacak larını ifade eden Gönül şunları aktardı:

"Jandar ma ve diğer komutanlık lar da görev yapacaklar. Sözleşmeyle silâh altına alınacaklar. Görev süre si 4 yıl düşünülüyor. Nihai kararı Meclis verecek."

İLK ŞART BEKAR OLMAK


'Söz leşmeli er' modeline yılbaşından önce geçilmesi planlanıyor. Uzman ça vuşluk uy gu lamasının ise kademeli olarak kaldırılması hedef leniyor. Sözleşmeli erlerin, zorunlu askerlik hizmetinin ar dından ya pılacak sınavla seçilece ği ve bekar olma şar tı aranacağı belir tiliyor.

ASKERLİĞİN SÜRESİNDE NETLİK YOK

Askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Bakan Vecdi Gönül, bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'nın bir çalışma yaptığını ancak süreyle ilgili netlik olmadığını ifade etti.

Antalya tercih edilmiyor

Gönül, Genelkurmay'ın askerlikle ilgili 25 yıllık perspektif belirlediğini hatırlattı.CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, dövizle askerlik yapan yurtdışındaki vatandaşların Burdur'da yatacak ranza bulamadıklarını öne sürdü. Bakan Gönül ise bazı dönemlerde yığılmalar olduğu ve sayınını 5 bine çıktığını belirtti. Gönül, "Dövizle askerlik yapacaklara Antalya'da askerlik yapmalarını öneriyoruz ama Antalya'yı tercih etmiyorlar" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.