'Sokağa çıkma yasağında amaç masum vatandaşları korumak'

'Sokağa çıkma yasağında amaç masum vatandaşları korumak'
 Terör operasyonları kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağını "meşru ve hukuki" olarak nitelendiren güvenlik uzmanları, asıl amacın masum...

 

Terör operasyonları kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağını "meşru ve hukuki" olarak nitelendiren güvenlik uzmanları, asıl amacın masum vatandaşları korumak olduğunu belirtiyor.

ANKARA (AA)- SERDAR AÇIL / SARP ÖZER- Terör operasyonları kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağını "meşru ve hukuki" olarak nitelendiren güvenlik uzmanları, asıl amacın masum vatandaşları korumak olduğunu belirtiyor.

 

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Ali Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stratejik planın parçalarından biri olarak nitelendirdiği sokağa çıkma yasağının gerektiğinde uygulanabileceğini söyledi.

 

Özcan, "Burada odaklanılması gereken konu sokağa çıkma yasağından çok, sizin orada yasak ilan ederek ne yaptığınız ve nasıl yaptığınızdır. Sizin bir sorununuz vardır ve sokağa çıkma yasağı bunu çözmek için yapmanız gerekenlerden biridir. Bu türden bir hadise varsa ve siz orayı temizlemek istiyorsanız bu yasak uygulanabilir" şeklinde konuştu.

 

Devletin öncelikli görevinin masum insanları korumak olduğunu belirten Özcan, şunları kaydetti:

 

"Devletin otoritesini yok sayarak o bölgede kendince otorite olmaya çalışan birileri varsa ve bunu da masum insanların arasında yapıyorsa devletin öncelikli görevi masum insanların zarar görmesini önlemektir. Masum insanların zarar görmesini önlemenin yöntemlerinden biri de o insanların bu tür muhtemel çatışma ortamlarından uzak durmalarını sağlamaktır.

 

"Özgürlükten taviz vermek durumunda kalabilirsiniz"

 

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Uzmanı, Siyaset Bilimci Mehmet Yeğin de sokağa çıkma yasağının insanların güvenliği açısından uygulanabileceğini söyledi.

 

Bununla ilgili özgürlük ve güvenlik dengesine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Yeğin, "Siz güvenliğe vurgu yaptıkça özgürlükten taviz vermek durumunda kalabilirsiniz. Burada o güvenlik açığının riskine göre bir orta yol tespit etmeye çalışmalısınız. Özellikle Güneydoğu'daki sokağa çıkma yasakları, mecbur kalınmanın sonucu görüntüsü veriyor fakat bu, mecbur kalınmanın herhangi bir hasar oluşturmayacağı anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

 

"Meskun mahalde çatışma uzmanı yetiştirilmeli"

 

Terör uzmanı Ercan Çitlioğlu da terörle mücadelede sokağa çıkma yasağı uygulanmasının, masum vatandaşların korunması açısından doğru yaklaşım olduğunu belirtti.

 

Terör örgütünün silahlı çatışmayı meskun mahale taşımasıyla, "meskun mahalde çatışma uzmanı" kavramının öne çıktığına dikkati çeken Çitlioğlu, Türkiye'de yeterli sayıda ve nitelikte meskun mahalde çatışma uzmanı bulunmadığını savundu.

 

"Sorun sokağa çıkma yasağı değil"

 

Güvenlik uzmanı Mete Yarar da sokağa çıkma yasağının bölümleri, süresi ve insanların mahrum edilmemesiyle ilgili politikalar geliştirilebileceğini söyledi.

 

Yarar, şunları dile getirdi:

 

"Ben bugün şahit olduğum bir olayı anlatayım. Nusaybin'de 4 mahallede sokağa çıkma yasağı var. Biz bir bomba imha uzmanıyla bu yasağın olduğu bölgedeydik. Aynı bölgeye 6 kez roketatar mermisi atıldı ve yaklaşık 1,5 saat çatışma çıktı. Burada siviller olsaydı ne olurdu? Nusaybin'in altında yaklaşık 7 ton civarında patlayıcıyı gizlemiş durumdalar. 250 noktada. Şehrin içinde 4 mahalledeki 20 bin kişinin neredeyse yüzde 90'ı şehrin dışına çıkmış durumda. Mahallenin yaşanacak bir durumu yok. Sokaklar kapalı, her tarafta bombalar, düzenekler var. Sorun sokağa çıkma yasağı değil.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.