Sirene’ye Almanya’da Ödül Yağmuru

Sirene’ye Almanya’da Ödül Yağmuru
Türkiye’nin ilk ve en önemli çoksesli kadın korolarından Sirene, Almanya’nın Wernigerode şehrinde 5-9 Temmuz arasında düzenlenen, uluslararası saygınlığa sahip 10. Uluslararası Johannes Brahms Koro Yarışması’ndan ödül yağmuru ile döndü.

20 yıldır her 2 yılda bir düzenlenen bu yarışmada Türkiye ilk kez temsil edilirken “Siren”ler kendilerini ve Türkiye’yi koro dünyasında büyük bir başarıyla tanıttılar ve dünyanın en iyi koroları arasından sıyrılmayı başardılar.

Etkinliğin açılış konserinde de davetli 4 korodan biri olarak yer alan Sirene, yarıştığı “Eşit Sesli Oda Müziği” kategorisinde icra ettiği J. Brahms, G. P. Palestrina, J. Busto, L. Bardos ve şef Volkan Akkoç’un eserleri ile Altın Madalya’nın sahibi oldu. Şef Volkan Akkoç’un düzenlemelerini yaptığı “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Divane Aşık”, “Leblebi Koydum Tasa” ve “Sarı Gelin” türkülerimizden oluşan, koreograf Korhan Başaran’ın koreografisi ile birleştirerek yarıştığı “Folklor Kategorisi”nde de Altın Madalya’ya layık görüldü.

Sirene bunun dışında Jüri tarafından verilen iki özel ödülü de ülkemize getirdi. “Çağdaş Müzik Yorumlamada Üstün Başarı” ödülü Volkan Akkoç’un bestelediği Orhan Veli’nin “Bedava” şiirinin icrası ile kazanılırken, yarışmanın en prestijli ödüllerinden biri olarak takdim edilen “En İyi Şef” ödülü de katılan 30 koronun şefleri arasından Volkan Akkoç’a verildi. Bu sonuçlarla etkinliğin düzenleyicisi olan Interkultur Derneği’nin dünya koro sıralamasında Türkiye’nin yeri üst sıralara taşınmış olurken, Türkiye’deki koro müziğinin içeriği ve kalitesi en üst düzeyde tanıtılmış oldu. Ayrıca Sirene, altın madalya kazanarak önümüzdeki beş yıl içinde dünya çapında düzenlenen Dünya Koro Olimpiyatlarında (World Choir Games) şampiyonlar klasmanında yarışmaya hak kazandı.

Sirene, yurt dışında katıldığı bu ilk yarışmada aldığı ödüllerin yanı sıra, tüm jüri üyelerinden olumlu ve takdire değer eleştiriler alırken, şef Volkan Akkoç Türkiye’yi başarıyla temsil etmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını, bu süreçte kendilerini destekleyen herkese teşekkür ettiklerini belirtti.

Türk kadınının dinamik, mücadeleci ve özgür karakterini hem batı hem de Anadolu’nun folklorik müzikleriyle harmanlayarak, "Uzak denizlerden gelir sesimiz" mottosuyla yola çıkan ve adını Yunan mitolojisinin gizemli ve büyüleyici sesli yaratıkları "Sirenler"den alan "Sirene”, 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi şef Volkan Akkoç önderliğinde kuruldu. Koronun çekirdek kadrosunu konservatuvar öğrencileri ve mezunları oluştururken kadroya eklenen her yeni korist ise titiz bir odisyon sürecinden geçiriliyor. Repertuvarında müzik tarihinin tüm dönemlerinden ve türlerinden (Klasik, Caz, Halk Şarkıları) eserler barındıran Sirene, eşit ses için acapella ve eşlikli koro müziğini en iyi şekilde icra etmek üzere 3 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.