'Seyahat acentalarına 800 milyon lira ödenek konuldu..'

'Seyahat acentalarına 800 milyon lira ödenek konuldu..'
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, Türkiye'ye turist getiren seyahat acentalarına sağlanacak uçuş desteği için bütçeye 800 milyon lira ödenek konulduğunu belirterek, kruvaziyerle turist getiren acentalara da desteğin de devam edeceğini bildirdi.

TBMM

Kültür ve Turizm Bakanı Numan KurtulmuşTBMM Plan ve Bütçe Komisyonununda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Milli kültürün ihyası, zenginleştirilmesi ve çağın gereklerine uygun yeni kültür politikalarının üretilmesi konusunda önemli bir çalışma olma özelliğini taşıyan 3. Milli Kültür Şurası'nın 3-6 Mart'ta İstanbul'da toplandığını anımsatan Kurtulmuş, burada gündeme getirilen önerilerden bir strateji belgesinin oluşturulduğunu kaydetti.

Kurtulmuş, bu strateji belgesini, gelecek yıllarda yapılacak kültür faaliyetlerinde bir yol haritası olması açısından önemsediklerini vurguladı.

Bakan Kurtulmuş, 15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde "tam zamanı" sloganıyla düzenlenen 3. Turizm Şurası'nda bakanların katılımıyla özel bir oturum düzenlendiğini de dile getirdi. 

"31,4 milyon turistin Türkiye'yi ziyaret edeceğini tahmin ediyoruz"

Bakan Kurtulmuş, Türkiye'de turizmin yeniden canlanmaya başladığına, 2016'nın turizm açısından kötü bir yıl olmasına karşın Türkiye'nin turist sayısında Avrupa'da 6. sırada yer aldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2017 yılının ilk 9 ayındaki verilerimiz ise geçen yılla kıyaslandığında yüzde 28,7'lik artış gösterdi, 26,6 milyon kişi Türkiye'yi ziyaret etti. Turizm gelirlerinde ise aynı oranda olmasa da bir artış var. Yüzde 16,5 artışla 20,2 milyar dolar oldu. Veriler böyle devam ederse 2017 sonunda 31,4 milyon turistin Türkiye'yi ziyaret edeceğini tahmin ediyoruz."

Ocak-Eylül döneminde İstanbul ve Antalya'ya 16 milyonu aşkın turistin geldiğini belirten Kurtulmuş, "3 milyona yakın Alman ziyaretçi, 4 milyonun üzerinde de Rus ziyaretçinin gelmesi krizlerin yaşandığı bu iki ülkeyle olan ilişkilerin aslında turizmde başka bir şekilde seyrettiğini de gösteriyor." şeklinde konuştu. 

Kuleli Askeri Lisesi

Bakan Kurtulmuş, Kuleli Askeri Lisesi'nin müzeye dönüştürülmesi çalışmalarıyla ilgili de Milli Savunma Bakanlığının muvafakatini bildirdiğini, binanın bir kısmının ulusal müze haline getirileceğini söyledi.

Maliye Bakanlığının tahsis işlemlerinin devam ettiğini belirten Kurtulmuş, kompleksin bir kısmının ise Milli Savunma Üniversitesinin kullanımında kalacağını dile getirdi.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Burada gerçekten müzeyle ilgili Türkiye'de kimin ne birikimi varsa, hepsini toplayacağız. Bu konudaki uzmanları bir araya getireceğiz ve burayı Türkiye'nin gurur duyacağı bir ulusal müze haline getireceğiz. Bu kadar çok kültürel zenginliği barındıran Anadolu toprakları içerisinde ne varsa, İslam medeniyetine ve İslam öncesi medeniyete ait ne varsa bunların sergilenmesini sağlayacak çok önemli bir ulusal müze haline getireceğiz." 

Seyahat acentalarına sağlanacak destek

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 201 müze, 138 ören yeri ile bakanlığın denetimindeki 238 özel müzenin faaliyet gösterdiğini belirterek, bu müzeleri 2017'nin Ocak-Eylül döneminde 16,3 milyon kişi ziyaret ettiğini kaydetti.

Bu yıl 19 yeni müze yapımı ve yenileme projesine ek olarak 43 uygulama işi ile toplam 62 müzede devam eden çalışmaların 2018'de tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Kurtulmuş, ayrıca bu sene 53 milyon lira ödenekle 14 ören yerinin tamamlandığını bildirdi.

Kurtulmuş, "Sinemaya Gitmeyen Kalmasın" projesinin bir milyon çocuğu sinemayla buluşturucak bir proje olduğuna dikkati çekerek, 2015'ten bu yana da bazı havalimanlarına tüm dünyadan turist getiren seyahat acentalarına destek verildiğini anımsattı.

Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"2017 yılında, bu kapsamda 565 milyon lira destek verdik. 2018 yılında ise bu destek için yüzde 41,6 artışla bütçemize 800 milyon lira ödenek konuldu. Ayrıca 2017 yılı sonuna kadar ülkemize 750 ve üstü yolcu kapasiteli kruvaziyer gemisiyle turist getiren seyahat acentalarına verilen turist başına 30 ABD doları destek devam edecek. Bundan sonra bu miktarı biraz daha aşağı çekerek daha az sayıda da turist getiren kruvaziyerlere de destek verilmesi çalışmasını sürdürüyoruz."

"Milletlerarası 9'uncu Halk Kültürü Kongresi" 20 Kasım'da başlıyor

Numan Kurtulmuş, 20-24 Kasım'da Ordu'da "Milletlerarası 9'uncu Halk Kültürü Kongresi"nin toplanacağını ifade ederek, bunun da Türkiye'de uzun yıllar sonra yapılacak olması dolayısıyla önemini vurguladı. 

Bu toplantıya 181'i yurt içi, 37'si yurt dışından olmak üzere toplam 218 katılımcı olacağını belirten Kurtulmuş, toplantıda sunulacak bildirilerin de önemli olacağını anlattı. 

Bakan Kurtulmuş, 26 Nisan 2018'de "1'inci Ulusal Telif Hakları Kongresi"nin yapılacağını hatırlatarak, "Ümit ediyorum ki o tarihe kadar Telif Yasası'nı da yasalaştırmış olacağız. Türkiye'de önemli sorunlardan birisi olan fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda hem farkındalığın oluşturulması, hem bunlarla ilgili özellikle genç nesillere birtakım eğitimlerin verilmesi bakımından bu kongre önemli bir dönüm noktası olacak ve uluslararası kuruluşlarda bu toplantıya davet edilecek." ifadelerini kullandı. 

"Kütüphaneleri yaşayan mekanlar haline getireceğiz"

Kütüphanelerin çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin de çalışmalar yürüttüklerini aktaran Kurtulmuş, "İstiyoruz ki kütüphaneler yaşayan mekanlar olsun, yaşayan kütüphaneler haline getirilsin. Bununla ilgil olacak 2017'nin sonuna kadar il halk kütüphanelerinin gece 22.00'ye kadar çalışmasını sağlamak üzere ilgili arkadaşlara talimat verildi. Şu ana kadar 68 kütüphanemiz mesai saatlerini uzatmıştır." şeklinde konuştu.

Öğrencilerden gelen "Kütüphaneler sabaha kadar açık kalsın" taleplerinin sevindirici olduğunu dile getiren Numan Kurtulmuş, kütüphanelerde gençlerin dışarı çıkmadan acıktıklarında yemeklerini yiyebilecekleri imkanların sağlanmasının önemini de anlattı. 

Öğrencilerin özellikle soğuk kış günlerinde dışarı çıkmadan kütüphanelerde daha uzun süreler çalışabilmelerini istediklerini vurgulayan Kurtulmuş, "Bunu önemsiyoruz. Kütüphaneleri yaşayan mekanlar haline getireceğiz." değerlendirmesini yaptı. 

Özel tiyatrolara 5 milyon lira destek sağlandı

Devlet Tiyatrolarının faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti: 

"Tiyatromuz geniş kitlelere ulaşıyor. 216 özel tiyatroya geçen sezonda 5 milyon lira destek sağlandı. Devlet Tiyatrolarımız 68 sahnede milletimizle buluşuyor. Şimdiye kadar 77'si çeviri olmak üzere 150 oyun sahnelendi. Şimdiye kadar tiyatro sezonunda 5 bin 941 temsil, yaklaşık bir milyon 750 bin seyirci ile buluşmuş ki bu fevkalade önemli bir rakam."

Kurtulmuş, Adalet Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan proje kapsamında "Son Kuşlar" oyununun 25 cezaevinde 103 temsille yaklaşık 9 bin 300 kişiye ulaştığını söyledi.

Sinema sektörü

Sinema sektöründe gözle görülür bir artış olduğuna işaret eden Numan Kurtulmuş, 1990-2002 yıllarında sinema sektörüne verilen desteğin, 2002-2017 yılında 35 kat artarak yaklaşık 191 milyon dolara yükseldiğini vurguladı.

Bu yıl içerisinde 121 yerli filmin seyirciyle buluştuğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle konuştu: 

"Toplam seyirci sayısı ise 53,6 milyon kişi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20'lik bir artış göstermiş izleyici sayısı. Böylece tüm zamanların izleyici sayısı bakımından rekor kırılmış. Yine çok önemsediğimiz bir husus, Türkiye ABD'den sonra dizi ihracatında dünyada 2'nci sırada.Yüzde 48'lik yerli film izlenme oranıyla da Avrupa'da birinci olan bir ülkeyiz."

"Tarihi eserlerin iadesi takip altında"

Numan Kurtulmuş, "2017 yılında toplam 44 tarihi eserin iadesi sağlandı. 56 eserin de iade edilmesiyle ilgili hafiye gibi takibi yapılıyor." şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesine ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"2017 yılı bütçesi, bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil 3 milyar 459 milyon küsur idi. 2017 yılı bütçemizin yüzde 25'i yatırıma, yüzde 75'i ise maalesef cari bütçeden oluşuyordu. Bakanlığımız 2018 yılı bütçesi, bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil 3 milyar 997 milyona çıkmıştır. Bir miktar nominal olarak artmakla birlikte maalesef bütçedeki payı bakımından düşmüştür. Yüzde 0,55'den yüzde 0,53'e düşmüş görünüyor. Aşağı yukarı 2018'de planlanan bütçede de yüzde 24,4'ü yatırıma, yüzde 75,6'sı ise cari giderlere harcanacaktır."

Muhabir: Burcu Çalık-Yıldız Nevin Gündoğmuş

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.