Şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz kimdir?

Şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz kimdir?
Çağlayan Adliyesi'nde rehin alındıktan sonra hayatını kaybeden Savcı Kiraz Berkin Elvan soruşturmasından Gezi'ye kritik davalarda ismi vardıCumhuriyet...

Çağlayan Adliyesi'nde rehin alındıktan sonra hayatını kaybeden Savcı Kiraz Berkin Elvan soruşturmasından Gezi'ye kritik davalarda ismi vardı

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, 1969'da Siirt'te doğdu. Mersin İmam Hatip Lisesi'ni bitiren Kiraz, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kararnamesi ile 2010'da Osmaniye'den Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı'na atanan Kiraz, 4 yıl burada çalıştıktan sonra geçen yıl HSYK'nın yaz kararnanemesi ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevlendirildi. İki çocuk babası Kiraz'ın, eşinin de İstanbul Adalet Sarayı'nda hakim olarak görev yaptığı öğrenildi.

Savcı Kiraz, yaklaşık iki aydır Gezi Parkı eylemleri sırasında Okmeydanı'nda gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaralanan ve 269 gün hastanede komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014'te hayatını kaybedenBerkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturma dosyasına bakıyordu.

 

Şehit olan savcı Kiraz'ın çocukları

 

3 POLİSİN KİMLİKLERİNİ İSTEMİŞTİ

Savcı Kiraz, Gaziosmanpaşa’dan önce de Osmaniye'de savcı olarak bulunmuştu. Berkin Elvan soruşturmasını, dosyanın 5'inci savcısı olarak yürüten Kiraz, fail olduğundan şüphelendiği 3 polisin açık kimliğinin tespiti için Emniyet'ten gelen 21 polisin açık kimlik bilgileri ve fotoğraflarını Adli Tıp Kurumu'na yollamıştı. 

Kiraz, Adli Tıp Kurumu Ses ve Görüntü İnceleme Şube Müdürlüğü'nden söz konusu polislerin belirlenmesini talep etmişti.

Savcı Kiraz'ın Diyarbakır öğrenci yurdunda çekilmiş bir fotoğrafı. Kiraz Dicle hukuktan yatay geçişle İstanbul'a gelmiş.


BİLİRKİŞİDEN GEZİ GÖRÜNTÜLERİNİ TALEP ETTİ

Gezi eylemleriyle ilgili soruşturmayı da yürüten Kiraz, bilirkişiye giden delil ve görüntüleri istemiş, delilleri jandarmaya göndereceğini kaydetmişti. 

Berkin Elvan'ın yaralanmasından sonra başlatılan soruşturmayı ilk olarak savcı Adnan Çimen, sonra Abdullah Yıldırım ve Faruk Bildirici soruşturmayı yürüttüler. Savcı Bildirici zamanında 18 polis ve bir diş hekimi ile asistanının ifadeleri alındı. Bilgisine başvurulan polisler, olay anında olay bölgesinde bulunmadıklarını belirtirken, diş hekimi M.B., Berkin Elvan'ın vurulduğu yerden 2 dakikalık mesafede bulunan poliklinikte görev yaptığını, olay bölgesinde bulunan polislerin fotoğraflarının asistanı P.K. tarafından çekildiğini söyledi. Asistan P.K.'nın çektiği fotoğraflar, Berkin Elvan'ın Ailesi'nin avukatları tarafından dosyaya konuldu. 

Savcı Bildirici, geçen yıl mart ayında da Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan'ın ifadelerini aldı. Şikayetçi sıfatı ile ifade veren Elvan çifti, oğullarını vuran polislerin belirlenmesini ve bulunarak cezalandırılmasını istediler. 

SAVCI BİLDİRİCİ ANTALYA'YA ATANDI


Savcı Bildirici, 13 Haziran 2014 tarihli HSYK kararı ile Antalya'ya atanınca, dosya yeni savcısı belirlenene kadar zorunlu işlemlerin yapılması için yine Memur Suçları Bürosu'nun bir diğer savcısı Seyfettin Atıcı'ya verildi. Savcı Atıcı, dosyanın yeni savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın belirlenmesine kadar sadece zorunlu işlemleri yaptı. 

BEŞİNCİ SAVCI KİRAZ OLDU

Bildirici'nin yerine Eylül 2014 tarihinde atanan Mehmet Selim Kiraz, böylece Berkin Elvan soruşturmasının beşinci savcısı oldu. 

ŞÜPHELİ SAYISINI ÜÇE İNDİRDİ

Kiraz'ın görev yaptığı süreçte Adli Tıp Raporu dosyaya konuldu. Aralık 2014 tarihinde soruşturma dosyasına konulan raporda, Berkin Elvan'ın kafasına isabet eden sert bir cisim sonucu yaralandığı, ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Yine Kiraz, döneminde önemli bir rapor daha girdi soruşturma dosyasına. Ulusal Kriminal Büro tarafından gönderilen raporda, gönderilen yüzlerce fotoğraf üzerinde yapılan incelemede 3 polisin şüpheli olabileceği, ancak bu polislerin açık kimliklerinin tespit edilemediği belirtildi. 

Savcı Kiraz, bu gelişme üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazarak, Ulusal Kriminal Büro tarafından fail olabilecekleri muhtemel 3 polisin açık kimliklerinin belirlenebilmesi için o gün olay mahallinde görev yapan polislerin açık kimlik bilgilerini ve değişik açılardan çekilmiş fotoğraflarının kendisine yollanmasını istedi. 

ADLİ TIP KURUMU'NUN RAPORUNU BEKLİYOR

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, bu yazı üzerine 21 polisin açık kimlik bilgilerini ve değişik açılardan çekilmiş 5'er adet fotoğraflarını savcı Kiraz'a yolladı. Savcı Kiraz da bu fotoğrafları Adli Tıp Kurumu Ses ve Görüntü İnceleme Şube Müdürlüğü'ne yollayarak, 21 polisin fotoğrafları ile muhtemel 3 şüphelinin fotoğraflarının kıyaslanmasının yapılmasını istedi. Savcı Kiraz, açık kimlikleri gönderilen 21 polisin içinde fail olarak şüphelendiği 3 polisin bulunup bulunmadığının tespitini istemişti. 

Haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.