Sedat Yılmaz: Türkiye büyümede liderliği bırakmaz

Sedat Yılmaz: Türkiye büyümede liderliği bırakmaz
ABD'nin yüzde 31,7, Japonya'nın yüzde 27,8, İngiltere'nin yüzde 20,4, Avrupa Birliği ekonomisinin yüzde 11,9, OECD bölgesinin yüzde 9,8, Fransa'nın yüzde 13,8, Almanya'nın yüzde 10,1 küçüldüğü yılın ikinci çeyreğinde..

ABD'nin yüzde 31,7, Japonya'nın yüzde 27,8, İngiltere'nin yüzde 20,4, Avrupa Birliği ekonomisinin yüzde 11,9, OECD bölgesinin yüzde 9,8, Fransa'nın yüzde 13,8, Almanya'nın yüzde 10,1 küçüldüğü yılın ikinci çeyreğinde, Türkiye ekonomisi daralma beklentilerinde dünyaya göre daha iyi durumda. Tahminlere göre Türkiye ikinci çeyreği ya en düşük çift haneli, ya da en yüksek tek haneli daralma ile tamamlayacak.

Türkiye ekonomisinin 2020 yılının ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir performans göstereceği ve ilk çeyrekte yüzde 4,5 büyüdüğü gibi birçok ülkeden yine pozitif ayrışacağı görülüyor. İkinci çeyrekte büyük daralmaların gerçekleşmeyeceği gibi Türkiye’nin Haziran’daki yüksek aktivitesini tüm çeyreğe yansıtacağı gözleniyor. Nisan ve Mayıs aylarında gerek kapasite kullanım ve gerekse sanayi üretiminde önemli düşüşler yaşayan ekonominin Haziran’da yükselen aktiviteleri, söz konusu olumlu tahminleri destekliyor.

ABD’nin yüzde 31,7, Japonya’nın yüzde 27,8, İngiltere’nin yüzde 20,4, Avrupa Birliği ekonomisinin yüzde 11,9, OECD bölgesinin yüzde 9,8, Fransa’nın yüzde 13,8, Almanya’nın yüzde 10,1 küçüldüğü yılın ikinci çeyreğinde, Türkiye ekonomisi daralma beklentilerinde dünyaya göre daha iyi durumda.

GSYH'nin doğrudan yaklaşık üçte birini oluşturduğundan büyüme verilerine ilişkin önemli bir öncü gösterge kabul edilen takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16.9 azalması ekonomistlerin en fazla parametre olarak aldıkları veri olarak göze çarpıyor.

Tahminlere göre, Türkiye ikinci çeyreği ya en düşük çift haneli, ya da en yüksek tek haneli daralma ile tamamlayacak… Büyüme rakamları yarın saat 10.00’da açıklanacak. Türkiye 2019’da küçülme beklentilerine karşılık yılı pozitif büyüme ile kapatmıştı.

Diğer yandan piyasalarda dolardaki gerileme dikkat çekiyor. Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkılaştırma operasyonlarıyla daralan dolar/TL kuru, ABD’de gerçekleştirilen Jackson Hole toplantısından çıkan mesajlarla iyice zayıfladı. Altın fiyatlarının, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bundan sonraki politikaları ve ABD tahvil faizlerinin yönüne göre hareket edeceğine kesin gözle bakılıyor.

Diğer taraftan Ağustos ayında doların 7,41 liralık rekor seviyelere ulaşması ise Ağustos enflasyonunda ne kadar etkili olacağı merak ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Eylül Perşembe günü Ağustos ayına dair tüketici ve üretici fiyatlarını açıklayacak.

Salgın tehdidi sürüyor

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini kademeli şekilde bazen azalarak bazen yükselerek devam ettiriyor. Aşı çalışmalarının henüz netleşmediği ve ekonomilerin yeniden açılması sebebiyle vaka sayılarında artışların yaşandığı dünyada en fazla ABD ekonomisi zarar gördü. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 küçüldükten sonra Mart ayından itibaren ağırlaşan pandemi şartları sebebiyle ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 31,7 daralan Amerikan ekonomisi üçüncü çeyreğe de henüz hazır görünmüyor.

yazının devamı..

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.