Sav?ın gidişi böyle oldu?

Sav?ın gidişi böyle oldu?
  Önder Sav, 10 yıldır sürdürdüğü CHP Genel Sekreterliği görevini Suheyl Batum'a devretti."Hiç kimseye küskün değilim" diyen Sav, Kılıçdaroğlu...

 

 

Önder Sav, 10 yıldır sürdürdüğü CHP Genel Sekreterliği görevini Suheyl Batum'a devretti.

"Hiç kimseye küskün değilim" diyen Sav, Kılıçdaroğlu yönetimine, partinin kırmızı çizgilerini anımsatarak, ''Hep birlikte CHP'yi başarıya taşırken bu ilkeler rehberimiz olmalı" dedi

CHP'nin "gölge lider" konumundaki, 10 yıldır genel sekreterlik makamında oturan Önder Sav, görevini resmen yeni Genel Sekreter Süheyl Batum'a devretti. Genel Sekreterlik makam odasında gerçekleşen devir teslim töreni ile CHP'deki Sav dönemi kapandı. Ancak kulislerde, Sav'ın olası kurultayda yeni bir hamle yapması beklentisi yüksek. 

10. KATTA DEVİR TESLİM

Sav, devir teslim töreni için CHP Genel Merkezi'ne kendisine ait özel otomobille geldi. Genel Sekreter Batum, Sav'ı Genel Merkez girişinde karşıladı. Batum ve Sav, daha sonra birlikte parti genel merkezinin 10. katındaki Genel Sekreterlik makamına çıktı. Devir teslim töreninde CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile eski CHP Genel Sekreter Yardımcıları Tekin Bingöl, Abdülrezzak Erten ve Gökhan Günaydın ile CHP Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı da hazır bulundu.

Sav, devir-teslim törenindeki konuşmasında, CHP lideri  Kemal Kılıçdaroğlu ve eski Genel Başkan Deniz Baykal'a teşekkür etti. Sav, "yeni CHP" tartışmasına göndermede bulunurken, Kılıçdaroğlu yönetimine, partinin kırmızı çizgilerini anımsatarak, ''Cumhuriyetin demokratik laik sosyal hukuk devleti nitelikleri ve Atatürk milliyetçiliği yolundaki uğraşımız ve devletin ve ulusun bölünmez bütünlüğü doğrultusundaki çabalarımız aralıksız sürmelidir. CHP'nin ötelenemez görevleri arasındaki bu ilkeler bizim de ilkelerimiz olmaya devam edecektir. Hep birlikte CHP'yi başarıya taşırken bu ilkeler rehberimiz olmalıdır" dedi.

Sav, "Şu aşamada hiç kimseye kırgın, küskün değilim. Hiç kimsenin de kırgınlıkların, küskünlüklerin tutsağı olmasını istemem. Siyaset, sürekli kırgınlık, küskünlük tutsaklığıyla ilelebet süremez" diye konuştu.

AİLE İÇİ SİTEMLERDİ...

Sav, konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yeni MYK'nın geçersiz olduğu yönünde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir dilekçe sunduğunun anımsatılması üzerine Sav, "Geriye dönük bazı şeyleri kaşımanın bir anlamı yok. Bugün güzel bir gündür" dedi. Sav, "Baykal ile görüşecek misiniz'' sorusu üzerine, ''Böyle bir zemin zaman ortam olursa, gayet tabii görüşürüm" diye konuştu.

"Kılıçdaroğlu'nun disiplinsiz davrandığını söylediniz. Düşüncelerinizin değişmesinde ne etkili oldu'' sorusu üzerine Sav, yaşananları aile içi sitemler olarak nitelediğini ve sözlerinin bu çerçevede değerlendirilmesini istediğini söyledi.

Süheyl Batum da, CHP'nin ne olursa olsun hiçbir zaman yolundan sapmayacağını belirtti. Batum, Kılıçdaroğlu adına hazırlanmış bir plaketi Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'la birlikte Sav'a verdi. Sav, devir teslimin ardından Batum tarafından yine parti genel merkezi önüne kadar uğurlandı.

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞEMEDİ

Sav, devir teslim töreni sırasında "eğer binadaysa" Kılıçdaroğlu'na da nezaket ziyareti yapmak istediğini söyledi. Ancak Kılıçdaroğlu'nun Meclis'te olması nedeniyle bu ziyaret gerçekleşemedi. Meclis'te çalışma yapan Kılıçdaroğlu, il başkanları ile 12.15'te Anıtkabir ziyareti gerçekleştirirken, ardından CHP Grup toplantısına katıldı.

10 YILDIR İKİNCİ ADAMDI

Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı'ndan istifası ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlık sürecinde kilit rol oynayan Önder Sav, 10 yıldır partide ikinci adam konumunu güçlü biçimde sürdürüyordu.

73 yaşındaki siyasetçi, 22-23 Mayıs 2010'daki genel başkan değişiminin gerçekleştiği kurultayda, üniversiteden bu yana siyasi arkadaşlık yaptığı ve "53 yıllık dostum" dediği Baykal'a karşı Kılıçdaroğlu'nu destekledi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Sav, Ankara Barosu ve TBB Başkanlığı görevlerinde bulundu. Sav, siyasi yaşamında önce Bülent Ecevit'i ardından Deniz Baykal'ı destekledi. 1973'de CHP'den Ankara Milletvekili seçilen Sav, 1973 seçimleri sonrası 1. Ecevit hükümetinde (CHP-MSP Koalisyonu) Çalışma Bakanı olarak görev aldı.

2000'DE KOLTUĞA OTURDU

Sav, Baykal ile birlikte 9 Eylül 1992'de CHP'yi tekrar açtı. Sav, Baykal'ın isteği ile önce grup başkanvekili ardından 30 Eylül 2000'deki 11. Olağanüstü Kurultay'dan itibaren Genel Sekreterlik görevine başladı. Sav'ın "mutlak delege hakimiyetini" sağlayan tüzük değişikliği, Baykal'ın oluru ile gerçekleşti. Aday olmayı zorlaştırıcı ve yönetimin genel merkezin listesi ile belirlenmesini öngören tüzük değişiklikleri 23-24 Ekim 2003'teki 30. Olağan Kurultay'da gerçekleştirildi. Bu değişikliklerle "tek adam ve tek liste" dönemini başladı, ipler Baykal'ın da oluru ile Sav'ın eline geçti.

A TAKIMINI GÖNDERDİ

Sav, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün ihraç süreci ile Baykal'ın A takımı Eşref Erdem ve Mehmet Sevigen'in ise istifa ile partiden gidişinde etkin oldu.

REFERANDUM YOLLARI AYIRDI

Sav, Baykal'ın olduğu iddia edilen görüntülerin kamuoyuna yansıması ve Baykal'ın istifasının ardından Kılıçdaroğlu'nun genel başkan adaylığını destekleyerek siyasi hayatındaki en önemli manevralarından birisini yaptı. 22-23 Mayıs 2010 tarihinden bu yana beraber hareket eden Kılıçdaroğlu ile Sav'ın yolları ise referandum sürecinde ayrılmaya başladı. Başörtüsü, genel af ve Anayasa değişikliği tartışmaları gerginliği başlattı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile Genel Merkez arasındaki yazışmalar tansiyonu yükseltti. Başsavcılık uyarısı ile yürürlüğe konulan yeni tüzük kapsamında "koltuk paylaşımı" ise ipleri tamamen kopardı.

'YES' TUŞU İLE TANINDI

Kamuoyu, Önder Sav'ı, Mayıs 2088'deki, "cep telefonu ve böcek" tartışmaları ile tanıdı. Sav'ın Bolu Valisi Mehmet Ali Serindağ ile genel merkezdeki makamında görüşmesi ertesi gün bir gazetede yer alınca Sav, hükümet tarafından CHP Genel Merkezi'nin dinletildiğini iddia etti. Telekulak iddiaları nedeniyle genel merkezde 'böcek' diye tabir edilen dinleme cihazları arandı. Teknik incelemeler, Sav'ın cep telefonunun 'no' yerine 'yes' tuşuna basması sonucu görüşmenin gazeteye yansıdığını ortaya çıkardı.

Sav'ın çok konuşulan ikinci olayı, Elmadağ ziyaretinde Hac'ca gitmek isteyen bir partiliye 'Araplara para kaptırma, bakarsın Muhammed seni bırakmaz' demesi oldu. Kameraların kaydettiğini fark etmeden konuşan Sav'ın, görevden alınması çağrılarına rağmen Baykal, Sav'ı korudu. Bu konuşması nedeniyle Sav hakkında fezleke hazırlandı.

HABER: Ezelhan ÜSTÜNKAYA/ANKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.