Şalit'i aldıktan sonra Gazze'ye saldıracak

Şalit'i aldıktan sonra Gazze'ye saldıracak
 Rusya'da faaliyet gösteren Ortadoğu Enstitüsü'nün Başkanı Evgeni Satanovski, İsrail-Hamas arasında varılan tutuklu takasıanlaşması konusunda dikkat...


 

Rusya'da faaliyet gösteren Ortadoğu Enstitüsü'nün Başkanı Evgeni Satanovski, İsrail-Hamas arasında varılan tutuklu takasıanlaşması konusunda dikkat çekici iddialarda bulundu.

İsrail'in bin esiri serbest bırakan bu anlaşmayı yapmada başka amacının olabileceğini de dile getiren Evgeni Satanovski, İsrail'in yakın gelecekte Gazze'de geniş kapsamlı askeri operasyona başlayacağınıve bu ?temizlik? operasyonunda serbest bırakılan esirleri yeniden esir almayarak ?yok edeceğini? savundu.

Rusya'da faaliyet gösteren Ortadoğu Enstitüsü'nün Başkanı Evgeni Satanovski, İsrail-Hamas tutuklu takası anlaşmasının kötü sonuçları olabileceğini veİsrail'in yakında Gazze'de geniş kapsamlı askeri operasyona başlayacağını iddia etti.

İzvestiya gazetesinde yer alan habere göre, Moskova'da faaliyet gösteren enstitünün başkanı, İsrail ile Ortadoğu uzmanı Satanovski, İsrail askeri Gilad Şalid'e karşı 1027 Filistinli esirin bırakılmasını öngörenİsrail-Hamas tutuklu takası anlaşması sonrasında Filistinlilerin yeniden İsraillileri kaçıracaklarını, İsraillilerin ise Filistinlileri esir almadan öldüreceğini ileri sürdü.

Hamas liderlerinin bütün esirlerin özgür bırakılması için çalışacakları yönünde demeç verdiklerinin altını çizen Satanovski, İsrail'in elinde yaklaşık 5000 Filistinli'nin bulunduğunu ve bu anlaşmanın, değişik grupları benzer anlaşma yapabilme umuduyla İsraillileri kaçırmaya teşvik edeceğini savundu. İsrail'in bin esiri serbest bırakan bu anlaşmayı yapmada başka amacının olabileceğini de dile getiren Evgeni Satanovski, İsrail'in yakın gelecekte Gazze'de geniş kapsamlı askeri operasyona başlayacağınıve bu ?temizlik? operasyonunda serbest bırakılan esirleri yeniden esir almayarak ?yok edeceğini? savundu. Satanovski, operasyon yapması durumunda Gazze'de bir yerlerde tutulan Şalid'in öldürülebileceğini düşünen İsrail'in bu anlaşmayla GiladŞalid'i kurtarmak için son şansını değerlendirdiğini söyledi. Ortadoğu Enstitüsü Başkanı Satanovski, İsrail'in planladığı temizlik operasyonunu Birleşmiş Milletler'de kasım ayında yapılacak Filistin oylamasıyla ilişkilendirerek, BM'den olumlu sonuç çıkması halinde İsrail'in bu operasyonla kendini yeni komşusundan bir süreliğine güvende tutmayı amaçladığınısavundu.Tutuklu değişimi Salı günü başlıyorTEL AVİV

İsrail-Hamas tutuklu takasıanlaşmasının uygulamaya geçirilmesinde sona yaklaşılırken, serbest bırakılacak Filistinli tutukluların listesinin yarınİsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e sunulacağı bildirildi.İsrail radyosunun haberine göre, Peres, aynı gün tutukluların affedildiklerine ilişkin belgeleri imzalayacak.

İsrail Adalet Bakanlığı da takas anlaşmasıyla serbest kalacak 1027 Filistinli tutukludan ilk aşamada bırakılacaklarla ilgili listeleri yayımlayacak.

Liste, yapılacak itirazların alınmasıamacıyla 48 saat asılı kalacak.

Kapanış Vakti Operasyonu

Gilad Şalit'in eve dönmesi ile ilgili operasyonu İsrail ordusu yönetecek. Operasyona ?KapanışVakti? adının verildiği bildirilirken, bu hafta sonu Şalit görüşmelerinin İsrail hükümeti temsilcisi David Meidan Mısır'a giderek, anlaşmanın teknik detaylarını ele alacak. Hamas'ın askeri kanadının da Mısır ile Gilad Şalit'in bırakılmasınıkoordine ettiği belirtiliyor. Kapanış Vakti operasyonunun diğer belli başlı detayları ise şöyle:

Bugün:

Akşam, serbest bırakılacak Filistinli tutukluların isim listeleri, ilgili tarafların itirazlarına imkan vermek üzere İsrail Cezaevleri İdaresi'nin internet sitesinde yayımlanacak.

Yarın:

Bırakılacak 450 Filistinli tutuklu ve 27 kadın tutuklu ile işlemler gerçekleştirilecek,

Ketziot cezaevinde 450 mahkum bir araya getirilecek.

Pazartesi:

Yüksek Mahkeme'ye yapılan başvurular görüşülecek.

Salı:

Anlaşmanın ilk aşamasıgerçekleştirilip, 450 tutuklu serbest bırakılacak.

Gilad Şalit'in de muhtemelen Mısır-Sina üzerinden ya da doğrudan Gazze ile sınırdaki Nitzana veya Kerem Şalom geçişinden alınacağı belirtilmesine rağmen, bu konu henüz netleşmedi. Şalit'in alınışına Gilad Şalit ailesinden bir kişi ile sağlık personeli de eşlik edecek, sonra bir helikopterle Tel Aviv'in güneyindeki Tel Nof askeri üssüne taşınacak. Şalit, diğer aile fertleriyle de görüşüp sağlık kontrolünden geçirilecek, orada kendisine askeri üniforma verilerek tören yapılacak. Törenin ardından Gilad Şalit ve ailesi helikopterle Mitzpe Hila'daki evlerine gönderilecek.Serbest bırakılacak Filistinli tutukluların listesi bugün İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in onayına sunulacak. Gilad Şalit ve Filistinli tutukluların Salı günü serbest bırakılmalarıöngörülüyor. Şalit'in Mısır tarafından mı, İsrail-Gazze sınırından mı ülkeye getirileceği henüz netleşmedi. Şalit'inİsrail'e getirilme operasyonun adı ise ?Kapanış Vakti?.


YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.