Sait Özdemir: Varsın bir bardak su verenim olmasın..

Sait Özdemir: Varsın bir bardak su verenim olmasın..
Modern dünyanın hastalığı yalnızlık. Millet olarak son yıllarda modern dünya ile yoğun temasımız yüzünden bu hastalık ülkemizde de daha da artış göstermeye başladı. Bu durum aile yapımızda değişikliğe gitmemize sebep oldu. Geniş aileler kaybolmaya başladı

Varsın bir bardak su verenim olmasın.

Modern dünyanın hastalığı yalnızlık. Millet olarak son yıllarda modern dünya ile yoğun temasımız yüzünden bu hastalık ülkemizde de daha da artış göstermeye başladı. Bu durum aile yapımızda değişikliğe gitmemize sebep oldu. Geniş aileler kaybolmaya başladı.

Yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya tek ebeveyn ve en az bir çocuktan oluşan çekirdek aile;  aileler ortaya çıkmaya başladı. O ailelerde küçülüp tek bireyli aile kavramı hayatımıza girmeye başladı.

2015 Yılında konferans vermek için gittiğim İsveç Stockholm de seminer sonrası belediye meclis üyesi olduğunu söyleyen vatandaşlarımızdan biri Stockholm belediyesinin aile ile ilgili yapmış olduğu bir araştırmadan bahsetmişti. Türk vatandaşımız yapılan bu araştırma sonrası; Stockholm de yaşayan bireylerin %70 yakınının evde tek birey olarak yaşadığından bahsetmişti. O zaman yapılan araştırma sonucunu hayretle karşılamıştım. Aradan dört yıl geçti bugünlerde Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “İstatistiklerle Aile 2018” bülteni yayımlandı.

Buna göre, ADNKS(Adrese dayalı kayıt sistemi)sonuçları; ülkemizde tek çekirdek aileden oluşan hane halklarının oranının 2014 yılında %67,4 iken 2017 yılında %66,1 olduğunu ifade ediyor.

Tek kişilik hane halklarının oranının ise 2014 yılında %13,9 iken 2017 yılında %15,4’e, 2018 yılında yüzde 16,1’e ulaştığı ifade edilmektedir. Son dört yılda %3 bir artış olduğunu görüyoruz. Bu hızlı artış oranı bana göre ürkütücü ve gelecekte birtakım problemlerin sinyalleri olarak görünmektedir.

Varsın bir bardak su verenim olmasın, biri 'Su yok' desin. der, Kemalettin Kamu

Akşam olup karanlık çöktüğünde, kendisi ile baş başa kaldığında insan, televizyona koşar, bilgisayara koşar dindiremez yalnızlığını. Telefon da sosyal medya hesaplarında konuşacak, duygularını dökecek birisini arar çılgınca. Konuşan, nefes alıp veren, gülümseyen duygularını paylaşabileceği, öfkesini ifade edebileceği, dinleyeceği ve dinleteceği birini arar. Ne kadar zordur yalnızlık.

Son söz olarak Orhan Veli’nin dediği gibi: Bilmezler yalnız yaşamayanlar: Nasıl korku verir sessizlik insana; 

yazının devamı..

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.