Sait Özdemir: Sorgulanmayan Hayat Yaşanmaya Değmez

Sait Özdemir: Sorgulanmayan Hayat Yaşanmaya Değmez
Sokrates’e göre insan hayatında maddiyat ve maddi hazlar önemli olsa da kalıcı değildir ve bu bakımdan da belirleyici değildir. Önemli olan, her şeye rağmen ahlaklı ve doğru bir hayat sürmektir. Sokrates’e göre insan, yaşadığı hayatı ve bu hayatın temel..

Sorgulanmayan Hayat Yaşanmaya Değmez

Sokrates’e göre insan hayatında maddiyat ve maddi hazlar önemli olsa da kalıcı değildir ve bu bakımdan da belirleyici değildir. Önemli olan, her şeye rağmen ahlaklı ve doğru bir hayat sürmektir. Sokrates’e göre insan, yaşadığı hayatı ve bu hayatın temel değerlerini sorgulamalıdır. Ona göre “Sorgulanmamış bir hayat yaşanmaya değmez”.

Unutmayınız ki; baktığımız gördüğümüz, görmediğimiz canlı ve cansız her şey üzerinde düşünülmeye değerdir.

Düşünmek, ruhun kendi kendine konuşmasıdır der Platon. Düşünen insan, görünenin ötesindeki sırları, incelikleri ve derinlikleri, nedensellikleri, varoluşları, etkileşimleri bilmek ister. Tıpkı bazı insanların, başına gelen olayları, başarı ve başarısızlıklarını, mutluluk ve mutsuzluklarını, hayatı sorguladıkları gibi.

Carl Junk “Görüşünüz ancak kalbinizin içine baktığınız zaman netleşir. Dışarı bakan hayal görür içeri bakan ise uyanır ”der.

Günümüzde modern teknoloji ürünleri içinde yaşadığımız dünyayı âdeta küçük bir köy haline getirdi. Sanal dünyada teknolojileri kullanarak yapılan bazı etkileşimlerin manevi, ahlaki ve kültürel değerleri olumsuz yönde değiştirdiğinin farkında olmak da artık önemli bir farkındalıktır.

 İnsani değerlerin hızla önemini yitirilmesi, geçici değerlerin dayatılması, dikkatlerin maddeye, tüketime yönlendirilmesi sürecini ancak kendi aklımızla sorgulayarak aydınlanma çabası için mücadele edebiliriz.

Aydınlanma çağı filozoflarından Immanuel Kant şöyle der: "Aydınlanma, insanın kendi suçuyla düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. Bu ergin olmayış durumu ise, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır.

“Pek çok insan, düşünmektense ölmeyi tercih eder. Aslında, ölürler de.” Bertrand Russell

Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim de defalarca hikmet ve akıl sahibi olmaktan bahsedilmiştir.

(Bakara 2/129) "Allah hikmeti dilediğine verir; kime hikmet vermişse ona çok hayır verilmiştir.

Bunu ancak aklı sahipleri düşünür."

Son olarak Sokrates’in sözüyle yazımı sonlandırıyorum.

Kendini bil, kendini tanı.

yazının devamı..

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.