Sait Özdemir: Modernite; insanın kendi orijinalliğinden utanmasıdır.
Günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşması, televizyonlarda kanal sayısının artması, insanların bu aletlere bağımlığı insanın geleceğini kararmasına sebep oldu.
Bunun sonucunda da bilinçaltımız teknolojik araçlar tarafından sürekli süblüminal mesajlar almaya ve esir alınmaya başladı.
Bunu en güzel şekilde anlatan özetleyen bir örnek ise eski zamanda papağanı eğitmek için kullandıkları teknik olsa gerek.
Eski zamanlarda papağanı eğitmek için hayvanı bir aynanın karşısına koyarlardı ve ayna arkasındaki üstadı yani eğitmeni konuşurdu. Tabi aynada kendi görüntüsünü gören papağan onu başka bir papağan zannedip, arka taraftaki eğitmeni ne derse onu söylerdi. Papağanlar böyle eğitilerek konuşturulurdu.
Peki ya bugün?
Ayna var mı, var, hem de birkaç yüz kanallı ayna. Karşısında papağan var mı, var. Kim en başta evdeki ekran başında yalnız ve korumasız bir şekilde bıraktığımız çocuklarımız ve o ekrana ve sosyal medyaya bağımlı olan bizler.
Peki ya tüm bunları eğiten bir eğitici var mı, var.
Bugün aynanın arkasında konuşan, algı operasyonları ve manipülasyon yapan birileri var mı, var.
Ne diyor bu insanlar nasıl mesajlar veriyor ve bizleri nasıl eğitiyorlar?
Kusura bakmayın dostlar sıradan eğitim anlayışı artık değişti. Eğitim artık eskiden bildiğimiz gibi sadece sınıflarda ve kapalı mekânlarda değil, her yer eğitim ortamına dönüştü.
Bu nedenle artık televizyon ekranları ve sosyal medya kanalları zaman ve mekân kavramı olmadan düşüncelerini iletmeye başladılar.
Artık bizler çocuklarımıza eğitim vermede yetersiz kalıyoruz. Bu nedenle onlar ne derse o oluyor.
Bunun yanı sıra tüm bu sosyal medya araçlarının bize dikte ettirmeye çalıştığı bazı standartlar da oluşmaya başladı. Öncelikle bize dayatılan sizler artık modern insanlarsınız bu nedenle;
Modernite; insanın kendi orijinalliğinden utanmasını gerektirir, algısını beynimize işlemeye başladılar.
Bu tür söylemler insanın fabrika ayarları ile oynaması ve kendini yeterli bulmaması gerektiğini söylüyordu. Bu çağrıya uyan insanlar içinden daha çok dış güzelliği ile ilgilenmeye başladı. Bunun için gerektiğinde yüzünüzü gerdirmeyi, dudaklarına silikon yaptırmayı, burnuna estetik yaptırmayı normal göstermeye çalıştı. Tüm bunlar bir süre sonra kendinden memnun olmayan kendisi ve yaradılışı ile kavgalı bir nesil ortaya çıkmasına sebep oldu. Velhasılı kelâm; Özümüzü ve kökümüzü unutarak değerlerimizi kaybettik. Modernite nin bize dayattığı sistematik dayatmalar ile ne kuracak hayalimiz ne gülecek samimiyetimiz kaldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.