Sait Özdemir: İnsanı sosyal hayattan koparan sosyal medya
Hatalı kullanım insanı rezil, akıllı kullanım vezir, sıfır kullanım sefil eder!
RTÜK'ün araştırmasına göre gençlerin internette geçirdiği zaman televizyon izleme süresini yaklaşık 3'e katladı.
Dünya genelinde 6 saat 54 dakika olan internet kullanımı ortalamasının Türkiye genelinde 7 saat 57 dakika olduğunu belirleyen araştırmaya göre, gençler günlük 4 saat 37 dakika internet kullanıyor.
Online müzik dinleme süresi ortalama 1,5 saat, oyun konsolunda oyun oynama süresi ise 1 saate yakın.
İnsanları birbirine bağlayan ya da dışında kalınması halinde koparan en önemli unsurlardan biri olarak hayatımıza giren sosyal medya hızla hayatımıza yerleşiyor. Sosyal medya araçları son yıllarda sosyal ağlarımızı öyle genişletti ki, tüm bu kişilerle ilişkilerimizi normal bir şekilde sürdürebilmek neredeyse imkânsız hale geldi.
Bu sebeple sosyal medya araçlarının asıl kullanım amacı olarak sosyalleşmenin yerini, eğlence ve boş zamanları değerlendirme aldı.
Sosyal medya araçları 50 yıl önce kurulması imkânsız ilişkileri mümkün kılıyor, hatta bununla kalmayıp bize anlık iletişim imkânı sağlıyor. Uzun vadede yakın ilişkilerin sayısında bir düşüş yaşanıyor, bu durumda haliyle eskiye kıyasla daha yalnız ve mutsuz olmamıza sebep olabiliyor.
Sosyal medya platformlarından tamamen vazgeçmek mümkün olmasa da, sosyal hayatlarımızı insan ilişkilerine biraz zaman ayırarak değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.
Günün sonunda sosyal medyadaki ve gerçek dünyadaki ilişkiler arasındaki farkı görmenin sağlıklı sosyal ilişkilerimizin için ne kadar önemli olduğunu unutmamak gerekir.
Yakın zamanda kişisel ve kurumsal gelecekte başarıların ve başarısızlıkların mutlaka sosyal medyadan geçecekmiş gibi görünüyor. Takipçi sayın kadar önemli olduğunu düşünmek gibi.
Bir an önce bu yenidünyanın, yeni mecrasını, iletişim ortamını daha iyi anlamak, akıllı kullanmak ve çocuklarımızı da bilinçli bir medya kullanıcısı olarak yetiştirmemiz gerekiyor.
İster iş, ister sosyal amaçlı olsun; gelecekte her türlü iletişimde omurgayı bu yeni nesil platformların oluşturacağına kesin gözü ile bakılıyor.
Araştırmalar sosyal medyada çok fazla gönderisi bulunmayan, hatta kullanmayan bireylerin gerçekten mutlu bireyler olduklarını çünkü kendilerini başkalarıyla sürekli kıyaslamadıkları için kendilerini daha mutlu hissetiklerini gösteriyor.
Hayattaki asıl meselenin hayatımızı sağlıklı bir şekilde yaşamak, ilişkilerimize, sorumluluklarımıza, tecrübelerimize ve hislerimize odaklanmak olduğunu unutuyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.