Sait Özdemir: Felaketimizin kaynağı kültür yokluğu.

Sait Özdemir: Felaketimizin kaynağı kültür yokluğu.
Çukurova Kitap Fuarı kitap kurtları için kapılarını 13.kez açtı.

Sait Özdemir: Felaketimizin kaynağı kültür yokluğu.

Çukurova Kitap Fuarı kitap kurtları için kapılarını 13.kez açtı.

Tüm okurlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Altı Ocak Pazartesi günü İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında imza günüm vardı. Son birkaç yıldır Çukurova kitap fuarı ne yazık ki okullardaki yazılı sınav haftasına denk gelmekte, ister istemez fuara katılan öğrencilerin sayısı düşmekte stant tutan yayınevleri para kazanamamaktan şikâyet etmektedir. Ayrıca hava muhalefeti de bunu etkileyen önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna rağmen yine de kitap almak isteyenler kitap kurtları hiçbir mazeret ileri sürmeden fuarın yolunu tutup beyin vitaminlerine ulaşmaktadırlar.

Hayatı anlamadan geçip gidiyoruz. Olgunlaşmak, okumak kalbin daha hassas, kanın daha sıcak, zekânın daha işlek, ruhun daha huzurlu olması demek.

Okuyoruz Cemil Meriç’i: “Bizi helak eden ne ahlaksızlık, ne bencillik ne kafamızın ağır işlemesi. Felaketimizin kaynağı kültür yokluğu. ”diyor bu ülke adlı eserinde. Buradaki ‘kültür yokluğu ’nu sıradan ‘kültürsüz ’lükle karıştırmayalım lütfen. Cemil Meriç’in söylemek istediği bir nevi ‘kültür laikliği’ içinde oluşumuz. Sorun inandıklarımızın yaşamaya dönüşmemesi.

İnancı ayrı, hayatı ayrı algılıyoruz.

Devam ediyor Cemil Meriç: “Bir öğrenci kayıtsızlığı içindeyiz. Hoca tanımadığımız için yardım görmemize imkân yok. Kendini yığın haline getiren bir millet payidar olamaz. Tek kaygısı para olan bir yığın yaşayamaz.” der.

Gözlerinin ışığı tükenene kadar gözünü kitaptan ayırmayan Üstat Cemil Meriç böyle söylüyor kitap hakkında...

Bir başka kitap aşığı da "Benim sevgilim kitap ve kalemdir. Geride kalanların hepsi mihnet, endişe ve gamdır." diyerek muhabbetini dile getiriyor.

Zamanında matbaanın bulunmadığı ve kitapların büyük zorluklar içinde çoğaltıldığı çağlarda kitabın, ilmin ve ilim adamının gördüğü itibar aranır hale gelmişse; kitaplar çoğaldıkça, matbaalar arttıkça okuma oranı düşüyorsa ve artık "medeniyet" sahnesinde bize bir rol verilmiyorsa, kitaba yeniden dönmenin vakti gelmiştir.

yazının devamı..

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.