Sait Köşk: Yazar adayına not

Sait Köşk: Yazar adayına not
Yazar adayına not: Yazarlık sonradan öğrenilen bir şey midir bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var. Eğer içinizde bir cevher varsa, çok okuyorsanız, yazma denemeleri yapıyorsanız yazarlık atölyelerinde bunu geliştirebilirsiniz..

kutuphane.jpg

Yazar adayına not: Yazarlık sonradan öğrenilen bir şey midir bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var. Eğer içinizde bir cevher varsa, çok okuyorsanız, yazma denemeleri yapıyorsanız yazarlık atölyelerinde bunu geliştirebilirsiniz. Atölyeyi kimden aldığınız çok önemli. -Son zamanların modası: Birkaç kitap karalamışlar yazar, birkaç çizim yapmışlar çizim atölyeleri düzenliyor. Ne kadar faydalıdır bilemiyorum.- Gerçek fayda bu işi kendisine dert edinmiş, yayın dünyasını takip eden, mümkünse içinde olan, literatürü iyi bilen kişilerden alınanlardan sağlanır. Ama şart neydi, sizin de içinizde bir cevher bulunmasıydı.

Yeni yazara not: Söyledikleriniz önemli ama bunu nasıl söylediğiniz daha önemli. Bir metni çocuğunuzun beğenmesi, eşinizin dostunuzun beğenmesi yetmiyor. Yayıncı olarak bizim de beğenmemiz gerekiyor. Bizim beğenimizin içerisinde en baştan bu esere bu kadar para bağlanır mı diyoruz. Bağlanır diyorsak bu eserle neye hizmet edeceğiz, ne fayda bekleyeceğizi soruyoruz bu defa. Doğru ya, kâğıt ve zaman israfının hiç yeri değil. Bir de bu işi para için yapacaksan başlangıçta beklentiyi yüksek tutma. Mümkünse hiç tutma.

Yeni çizere not: Kendini ispatlayıncaya kadar rakamlarla fazla ilgilenme. Çizer gruplarında yazılanlara kulak asma. Bunu bir staj say. Reklam olarak gör. İstişare önemli. Ama istişare ettiğin kişi ile senin şartların bir mi? Buna dikkat et. Belli bir yere gelinceye kadar mesafelere takılma. Elbet bir gün bu yol senin için kısalacak. Acele etme. Yayınlanmış eserin yoksa, seni kim nasıl bulacak?

Yeni yayıncıya not, yani kızıma: Yazarını, çizerini üzme. Onları üzersen sen de üzülürsün. Sen onların ürettikleriyle varsın. Beklentini yüksek tutma. Piyasa şartları herkes için aynı. Hem yıllarca bu işi yapıp, hem de sızlananlardan uzak dur. Her zaman şükret. Önce dününe, sonra önüne bak. En iyilerle çalış. Maliyet yükselebilir. Unutma, okuyucu her zaman kaliteye pirim verir. Yüzde yüz kazanmak zorunda değilsin. Yüzde on da olur. Hatta bazen çıkardığın kitapla paydaşlarınla oluşturduğun katma değerle bile yetinebilirsin. Ha bir de, bozma, tamir et.

#SaitKöşk

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.