Sağlık Bakanı Koca: Herkesin yapılan işlemini kayıt altına almak istiyoruz
TBMM
Koca, Meclis'te basın mensuplarının, gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Koca, Kovid-19 salgını sürecinde 2 bine gerileyen vaka sayılarında son 4 gündür kısmi bir artışın söz konusu olduğunu söyledi.
Avrupa'da daha önce yaşanan artışın bir azalma dönemine girdiğini gördüklerini ifade eden Koca, "Aralık ayı için bizde bir yükseliş olabilir. Ama artık Kovid korkusuyla yaşamayalım. Kovid'le birlikte yaşamı artık öğrendik, nasıl bulaştığını biliyoruz. O nedenle ileri yaşta olan risk grubundaki vatandaşlarımızın mutlaka hatırlatıcı dozlarını yaptırmalarını, aralık ve ocak aylarına hazırlıklı girmelerini istiyoruz. Özellikle riskli kişilerin toplu yerlerde maske takmalarını zaten hep öneriyoruz. Yani endişe etmeyelim." dedi.
Kamuoyunda Kovid-19 aşısından kaynaklı kalp rahatsızlığı nedeniyle ölümlerin arttığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu anlatan Koca, "Yeni bir tedirginlik oluşturmayalım. Aşının ya da geçirilen rahatsızlığın kardiyak ya da kalp damar sorunlarının artışına yol açtığına dair elimizde bir veri yok. Bunun için de bir tedirginlik oluşmamasına gayret edelim." ifadelerini kullandı.
"Herkes teşvik almış olacak"
Bakan Koca, ek ödemelere ilişkin daha önce beyaz reform adı altında yürütülen çalışma kapsamında bir teşvik döneminin başladığını hatırlattı.
Birinci basamak sağlık çalışanlarına da teşvik verilmesi doğrultusunda çalışmanın ise devam ettiğini belirten Koca, "Bu çalışma maliye ve bütçe stratejiden geçmiş oldu, Sayıştay'dan da dün geçti. Zannediyorum bir iki gün içerisinde yayımlanmış olur. Hem birinci basamak çalışanlarımıza yönelik teşvik ödemeleri, hem de eczacı arkadaşlarımızla ilgili hem taban hem teşvik oranlarının değiştiği yönetmelik birkaç gün içerisinde yayımlanmış olur. Temel bilimlerde de üniversitelere benzer bir düzenleme yapılacak. Bu çerçevede herkes teşvik almış olacak." dedi.
"Herkesin yapılan işlemini kayıt altına almak istiyoruz"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, özel hastanelere yönelik yönetmelik değişikliğiyle muayenehane hekimlerinin özel hastanelerde ameliyat yapabilmesinin kısıtlandığı yönündeki iddialara da değindi.
Yönetmeliğin bazı kesimlerce yanlış yönlendirildiğini ve sonucunda yanlış bir algının ortaya çıktığını aktaran Koca, Sağlık Bakanlığının muayenehanelere yönelik bir yönetmelik yayımlamadığının altını çizerek şunları kaydetti:
"7 bin muayenehanemiz var ve 7 bin muayenehaneye yönelik bir yönetmelik yayımlamadık, öyle bir niyetimiz de yok. Bizim gördüğümüz, özel hastanelerin, özellikle şu süreçte planlamayı delmek üzere muayenehaneciliği kullandığıdır. Son dönemde sağlık turizminin giderek artmasıyla birlikte herkesin yapılan işlemini kayıt altına almak istiyoruz. O nedenle de kamu dahil özel hastanelerde işlem yapanların yaptığı işlemi bilmek istiyoruz. Özel hastanelerin yaptığımız planlamayı muayenehane hekimliği üzerinden delmelerine izin vermek istemiyoruz. Son dönemde muayenehane hastaneleri oluşmaya başladı. Kimse tedirgin olmasın. Biz sadece hastamızın ve yurt dışından gelen hastanın kayıt altına alınmasını istiyoruz. Özel hastanelerde de yapılan uygulamanın ne olduğunu ve kimin yaptığını bilmek istiyoruz."
Yönetmeliğin bir gecede yapıldığı ve bir günde uygulamaya konulduğu yönünde iddiaların olduğunu da anlatan Bakan Koca, bunun doğru olmadığını, yönetmelikle ilgili 3 ay sürenin tanındığını, bu sürenin ise henüz bir ayını yeni doldurduğunu söyledi.
Bu süreçte iller bazında herhangi bir sorunun olmasının, birtakım farklılıklar yapılabileceğinin altını çizen Koca, "Derdimiz, hastanın kayıt altına alınması, kurumlar arası kamu özel geçişlerin güvenli kayda alınmasını sağlamak. Özel hastanelerin muayenehaneler üzerinden planlamayı delmesine izin vermek istemiyoruz. Kamu ve üniversitelerinden yer yer özel hastanelerde işlem yapan hekim arkadaşlarımız var. Bunun da yasal çerçevede kayda geçmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.