Sabotaja dikkat

Sabotaja dikkat
Öcalan'ın, 2010'da 9 kişinin hayatını kaybettiği Geçitli saldırısına ilişkin 'Devletle görüşmeleri sabote etti' deyip İran'ı işaret etmesi, çözüm...



Öcalan'ın, 2010'da 9 kişinin hayatını kaybettiği Geçitli saldırısına ilişkin 'Devletle görüşmeleri sabote etti' deyip İran'ı işaret etmesi, çözüm sürecini baltalayacak dış provokasyonları gündeme getirdi. Öcalan ayrıca İsrail, Suriye ve Almanya'nın PKK'ya verdiği destekleri gündeme getirdi.

PKK'nın silah bırakması amacıyla İmralı'da başlatılan görüşmelerde Abdullah Öcalan, Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata'ya, 2010 yılında Hakkari'nin Geçitli Köyü'nde bir yolcu minibüsünün bombalanması sonucu 9 vatandaşın kaybettiği olayla ilgili İran'ı işaret etti.

O dönemde yapılan görüşmeleri hatırlatan Öcalan, 'Görüşmelerde güven sağlandığı bir dönemde süreci sabote etmiştir. Geçitli'de bombayı patlatan, süreci tıkamak isteyen İran olabilir' dedi. Öcalan'ın çözüm sürecinde ortaya çıkabilecek dış kaynaklı provokasyonlara dikkat çekmesi, İran'ın yanı sıra Suriye, İsrail ve özellikle Almanya'nın terör örgütüne verdiği destekleri gündeme getirdi. Uzmanlar, söz konusu ülkelerin bugüne kadar PKK içindeki bazı isimler ve gruplarla bağlantılı olduğunu belirterek, 'Türkiye dış provokasyonlara karşı hazırlıklı olmalı' diyor.

Terör örgütüne Almanya desteği

PKK'nın dış destekleri arasında Almanya başı çekiyor. PKK'ya bağlı birçok illegal örgütün serbestçe faaliyet yürütmesine imkan tanıyan Almanya, terör örgütünün önemli bir finans kaynağı haline geldi. Alman istihbaratı BND, ülkede 600 bin Kürdün yaşadığını ve örgütün aktif kullanabildiği eleman sayısının ise 10 binin üzerinde olduğunu rapor etti. Ayrıca PKK cephanelerinin Almanya'da faaliyet gösteren Uluslararası Kürt İşadamları ve İşverenler Birliği (KARSAZ) üyesi şirketlerin sağladığı gelirle satın alındığı belirtiliyor. KAR-SAZ'ın yılda 1 milyar Euro kara para akladığı ifade ediliyor. Bunun yanında İsrail de PKK'nın destek aldığı ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisinin İsrail komandoları tarafından saldırıya uğradığı 31 Mayıs 2010 gecesi, PKK'nın da İskenderun'da Şehit Remzi İlboğa Kışlası'na saldırıp 7 askeri şehit etmesi, 'İsrail-PKK işbirliği' şüphelerini akıllara getirmişti.

Hazırlıklı olmak lazım

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı ve Yeni Şafak Yazarı Prof. Dr. Yasin Aktay: Türkiye baltalayabilecek unsurların zaten farkında. Dolayısıyla süreci baltalayabilecek güçlere karşı hazırlıklı olmalıdır. Olabilecek sabotaj işlerini deşifre edip halkla paylaşmalıdır. Sürecin halkla birlikte yürütülüyor olması zaten bu konuda alınan en önemli tedbirlerden biridir. Türkiye yalnızca bu konuda ısrar ederek, oyuna gelmeyerek süreci devam ettirerek oyuna gelmemiş olur. Dolayısıyla süreç içlerine giderken diplomatik dili terketmemek gerekir.

Gruplaşma var

Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan: İmralı merkeze alındı. Dış faktörler İran, İsrail, Suriye, Irak ve Avrupa birlikte değerlendirilmeli. Örgütün Kandil, Avrupa, bölge ayakları var. Örgüt içinde gruplaşmalar da var. Örgütün silah bırakması amaçlanıyor. Dış ülkeler de PKK'yı kullanıyor. Türkiye bunların önüne nasıl geçer ona bakılmalı. Oslo sürecinden ders alınmalı, alan PKK'ya bırakılmamalı. Süreci sabote edecek gruplar çıkacaktır. En hayati konu sürecin sabote edilmemesi.

Eylem yapabilirler

Hazar Strateji Enstitüsü Uzmanı Emekli Hava Kurmay Albay Mesut Ülker: İran, Suriye ya da Türkiye üzerinde emelleri olan global yaklaşımların PKK terör örgütüne desteklerini artık çektiğine dair emareler var. Dolayısıyla Türkiye terör sorununu bitirmeye artık daha yakın. Çok samimi ve şeffaf şekilde, siyasilerin müzakere etme noktasında MİT başta olmak üzere tüm unsurlarıyla mücadelesi devam ediyor. PKK'nın yakın gelecekte silah bırakmaktan başka şansı kalmayacak. Ancak PKK içindeki bazı gruplar süreci sabote etmek için eylem yapmaya devam edebilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.