Rusya AB'yi bölmek için 'aşırılara' oynuyor
Rusya Devlet Başkanı Putin, AB'yi içeriden zayıflatma adına aşırı sağa mali destek veriyor ancak gerektiğinde aşırı sol partileri de Rusya'nın çıkarlarına uygun hareket etmeleri durumunda destekliyor.
PARİS (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'da aşırı sağ ve sol partilerle yakın ilişkiler kurarak Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı politikalarında etkili olmaya çalışıyor. Bu çerçevede parti yöneticileri Moskova'da ağırlanıyor ve partilere mali destek veriliyor.
Rusya, bölgedeki stratejisine uygun bir şekilde AB karşıtı eylem ve söylemleriyle iktidar adayı olan aşırı sağ partilerden Fransa'da Ulusal Cephe, Avusturya'da Özgürlük Partisi ve Bulgaristan'da Ataka ile temas kurdu. Buna karşın Yunanistan'da hem sol Syriza hem de sağ ANEL'e destek verdi.
Putin'in Birleşik Rusya partisi Avrupa'daki aşırı sağ hareketlerin temsilcilerinin de katıldığı pek çok konferans ve toplantı düzenlerken, Rusya, Fransa'daki Ulusal Cephe başta olmak üzere bazı partilere de mali destek sağlıyor.
Avrupa'daki radikal hareketler ile Putin arasındaki ilişkiyi değerlendiren Atlantik Konseyi Analisti Alina Polyakova, Putin'in Avrupa'daki aşırı sağ partilere ideolojik ve mali açıdan destek verdiğini belirtti.
Avrupa'daki bazı sol partilerin de Putin'le ilişkisi olduğuna dikkati çeken Polyakova, Kremlin'in solda ve sağdaki politik güçlerin istikrarını bozma konusunda önemli bir geçmişi olduğunu kaydetti.
Polyakova, "Putin'in stratejisi ideolojik değil, Kremlin bütün ideolojik cephelerde oynar. Putin ulusal politikaları istikrarsızlaştırmak için politik yelpazenin her iki konumundaki partilere ya da hareketlere yatırım yapar" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan The Legatum Institute Öğretim Üyesi Anton Shekhovtsov, Kremlin'in Batı'nın Rusya'ya savaş açtığı düşüncesinde olduğunu ve bu nedenle Batı ittifakının altını oymaya çalıştığını söyledi.
Rusya'nın Avrupa'daki aşırı sağ ve aşırı sol partilerle ilişkilerini geliştirmek istediğini anlatan Shekhovtsov, Kremlin'in bu nedenle Fransa'daki FN gibi partileri mali olarak da desteklediğini kaydetti.
Sığınmacı krizi ve kemer sıkma politikaları nedeniyle Avrupa seçmeninin aşırı sağ veya aşırı sola rahatlıkla yönelebildiğine işaret eden Shekhovtsov, "Aşırıcı partilerin Rusya ile iş birliğine girmesi AB'nin birliği için bir tehdit oluşturuyor" dedi.
Avusturya’daki aşırı sağcılar ile Rusya arasındaki ilişkiyi AA’ya değerlendiren Salzburg Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi ve İslamofobi Uzmanı Dr. Farid Hafez, şunları söyledi:
"Fransız Ulusal Cephesi gibi, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisinden siyasetçiler ile diğer sağcı siyasi partilerin Rusya’daki aşırı sağcı partilerle ilişkileri var. FPÖ Genel Başkan Yardımcısı, Avusturya’daki Çeçen karşıtı politikaları meşrulaştırmak için Çeçenistan Devlet Başkanı Ramsan Kadirov gibi siyasilerle bir araya geldi. Rusya ve aşırı sağcıları bir araya getiren şey, onların Avrupa ve ABD karşıtı ulusal politikalarıdır. Avusturyalı aşırı sağcılar, ülkede daha Rus dostu politika için lobi faaliyetleri yürütüyor. Rusya kurumları da bazı Avrupa aşırı sağcılarını destekliyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.