Rasyonel Bir Filozof Anaksagoras’ın Belgesel Filminin Gösterimi Yapılıyor

Rasyonel Bir Filozof Anaksagoras’ın Belgesel Filminin Gösterimi Yapılıyor
Uğur Pişmanlık’ın yönetmenliğini yaptığı Rasyonel Bir Filozof Anaksagoras’ın Belgesel Filminin Gösterimi Yapılıyor

rasyonel-bir-filozof-anaksagoras.jpg

Felsefe tarihinin önemli düşünürlerinden Urla’lı filozof Anaksagoras’ın yaşamı ve öğretisini anlatan belgesel filmin kamuya açık ilk gösterimi Aratos Felsefe Okulu’nun açılış dersinde yapılacak.

Aratos dergisi bünyesinde kurulan ve 11. yılına giren Aratos Felsefe Okulu’nun 2021-2022 dönem dersleri bu yıl da online olarak yapılacak.

Ders sonrası gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı “Rasyonel Bir Filozof Anaxagoras” adlı belgesel filminin halka açık ilk gösterimi yapılacak.

Edinilen bilgiye göre, Aratos Felsefe Okulu dersleri, 6 Kasım 2021 ile 16 Temmuz 2022 tarihleri arasında zoom üzerinden haftada bir Cumartesi günü olmak üzere toplam 35 ders yapılacak. Derslere 21 üniversiteden akademisyen ile Türk Tabipler Birliği ve geçen yıl da bize destek veren Bilim ve Aydınlanma Akademisi'nden konuşmacılar katılacaklar.

Yapılan açıklamada, 8 aylık program içinde 6 Kasım 2021 tarihinde Aratos Felsefe Okulu'nun açılış dersinde Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Aratos dergisi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın, “Descartes’de Öznelcilik İlkesinin Kurgulanışı” başlıklı sunumunu yapacak.

Etkinlik programı kapsamında 2021-2022 Aratos Ödülleri sahiplerine takdim edileceği bildirildi.

Yapılan açıklamada, Aratos Felsefe Okulu’nda gösterilecek olan felsefe belgesel filminin M.Ö. 510 yılında Batı Anadolu’daki site devletleri içinde yer alan Klazomenai’da (Bugünkü Urla) doğmuş olan filozof Anaksagoras (Anaxsagoras)’ın yaşamını ve öğretisini konu aldığı belirtildi.

Senaryosunu gazeteci-yazar ve Aratos Felsefe Dergisi Yayın Kurulu başkanı Uğur Pişmanlık’ın yazıp, yönetmenliğini üstlendiği “Rasyonel Bir Filozof Anaxagoras” adlı belgesel filminin kameramanlığını Umut Çınkır yaptı. Belgeselde Anaksagoras’ı Feridun Hamarat, öğrencileri ise Sevinç Öztürk ve Gültekin Çavga antik dönem kıyafetlerle canlandırdığı belirtildi.

Ege’de Antik çağın önemli kentlerinden Klazomenai doğmuş ve düşünce tarihine adını yazdırmış olan Anaxagoras’ın yaşamı ve onun felsefesini işleyen belgesel film, İzmir’in Urla İlçesinde ve bölgenin Efes, Priene, Miletos ve Didim Apollon Tapınağı gibi antik yerleşimlerde çekildi.

Edilen bilgiye göre, danışmanlığını Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın’ın yaptığı belgeselde, Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Doğan Göçmen ve felsefeci Prof. Kamuran Elbeyoğlu da Anaxagoras’la ilgili görüş bildirdiler.

Uğur Pişmanlık’ın, ilk yönetmenlik denemesi olan bu çalışma dışında, 2010 yılında Umut Hacıfevzioğlu’nun yapımcısı olduğu ve yönetmenliğini yaptığı Antik Çağ’da Tarsus ve Felsefe”, 2012’de “Assos’ta Felsefe”, 2015 yılında “Kölelikten Filozofluğa: Epiktetos” ve 2019’da “İlk Filozof Thales ve Miletos Okulu” belgesel filmlerinin senaryolarını yazdı ve yönetmen yardımcılığını üstlendi. Ayrıca bu belgesellerde oyuncu olarak filozofları canlandırdı.

Uğur Pişmanlık, yayın yönetmenliğini yaptığı Aratos dergisinde yazdığı makaleden yola çıkılarak TRT Belgesel kanalı tarafından çekilen “Çıplak Mahallesi” belgeselinin danışmanlığını üstlendi.

Açıklamada, “Rasyonel Bir Filozof Anaksagoras” adlı belgeselin bu yılın sonunda, yeni yayın döneminde TV’de gösterime gireceği belirtildi.

Uğur Pişmanlık

Gazeteci-Yazar/Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni

Bilgi ve İletişim: Uğur Pişmanlık/Tel: 0 533 723 47 89

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.