Rasûlallah?a verilen söz?

Rasûlallah?a verilen söz?
 Müslüman alemi sahabe ruhunu yeniden nasıl diriltir? Peygamberimize bunun için nasıl bir söz vermek yerinde olur?Hacı adaylarımız, Kâbe'nin çağrısına,...

 

Müslüman alemi sahabe ruhunu yeniden nasıl diriltir? Peygamberimize bunun için nasıl bir söz vermek yerinde olur?

Hacı adaylarımız, Kâbe'nin çağrısına, "Lebbeyk Allahümme Lebbeyk..." deyip kutsal topraklara vardılar. Kardeşlerimizden ricamız ellerini açtıkları zaman ümmet-i Muhammed'e dua etmeleri ve başta Efendimiz olmak üzere orada medfun bulunan sahabe efendilerimize selam söylemeleri.

Hac anlatılmaz yaşanır

İslam'ın beş temel esasından biri olan Hac ibadeti, onlarca güzelliği bağrında barındıran ibadetlerimizden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bazı güzellikler vardır ki onu ne kelimelere dökebilmek ne de kalpten geçtiği şekliyle dille ifade edebilmek mümkün değildir. Hac ibadetini yerine getirirken yaşanılan güzellikleri ifade etmede kelimeler yetersiz kalır.

 Hac farizasını yerine getirmeden, İslam'ın bütün insanlığı kuşatan bir din, dil, ırk, renk, mevki-makam ayırmadan tüm insanların Allah katında eşit olduğunu anlamak ve idrak etmek mümkün değildir. Orada beyaz kefenlerine bürünen başı açık, ayağı yalınayak milyonlarca insan, Allah katında üstünlüğün sadece takva ile olabileceğini bütün dünyaya haykırıyor ve ilan ediyorlar. Generalle er, başbakanla amele, fabrikatörle işçi, öğretmenle öğrenci aynı safta yer tutabiliyor, aynı halkada birlikte Kabe'yi tavaf edebiliyorlar.

Arafat'a çıkmadan Hz. Adem ile Havva annemizi nasıl anlayabiliriz? Yüz bini aşkın sahabesine veda hutbesini okuyan Allah Resulü'nü dinlemeden, onun sözüne kulak vermeden, yeryüzünde ilk insan hakları evrensel beyannamesini insanlığa kimin sunduğunu nasıl idrak edebiliriz? Mina'da Akabe biatlarının yapıldığı yere varmadan, bin dört yüz yıl sonra da olsa, "Biz de sana aynen sahabe gibi söz veriyoruz ey Allah'ın Resulü" demeden Akabe ruhunu nasıl idrak edebiliriz?

AH MEKKE, AH MEDİNE!

Mina'da şeytanı temsilen de olsa taşlamadan, atılan milyonlarca taşa şahit olmadan, şeytanın Allah katında lanetlendiğini ve, "Taşlanmış şeytanın şerrinden sana sığınırım" derken bunun ne anlama geldiğini nasıl aklımıza yerleştirebiliriz? Mina'da kurban kesimine şahit olmadan Hz. İbrahim'in büyüklüğünü nasıl anlayabilir, Hz. İsmail ve Hz. Hacer validemizin kadir ve kıymetini nasıl idrak edebiliriz?

Nur dağına çıkma'dan, Hira mağarasına uğramadan Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s)'in insanlık için neler çektiğini anlamak, Kur'an-ı Kerim'in bütün insanlığa rehber olduğunu idrak etmek mümkün müdür? Sevr dağına çıkmadan, Sevr mağarasının kucaklayan atmosferinde kendine yer bulmadan hicreti ve hicret erlerini idrak edebilir miyiz? Mekke'den Medine'ye hiç olmazsa otobüsle de olsa o hicret yolunda o yolculuğu yaşamadan insanlık için hicret eden o en büyük muhaciri tanımaya çalışmanın imkânı var mıdır?

ARAYA ARAYA BULSAM İZİNİ!

Bedir'e uğramadan o İslam'ın ilk zaferinin heyecanını bin dörtyüz sene sonra da olsa duymanın ihtimalinden söz edilebilir mi? Uhud'a uğramadan orada yaşanan destanlara şahit olmadan, inandıkları dava uğruna inananların kandan irinden deryaları geçebileceklerini anlamaya, Enes bin Nadr'ları, Musab bin Ümeyrleri, Abdullah bin Cahşları ve Efendimiz Hz. Muhammed (sas) cennetteki kevserlerden daha kıymetli göz yaşlarıyla yıkadığı Hz. Hamza'yı tanımaya imkan var mıdır?

Mehmet Akif'in Safahat'ında anlattığı Sudanlı gibi, her şeye rağmen yeşil kubbeye ulaşmayı başararak, o huzura yüz sürerek oranın tozunu toprağını göze bir sürme gibi çekerek Resulullah'ın doyumsuz ve ifadesi mümkün olmayan o manevi atmosferinin kucağına kendini atmadan, o yüce zatın şefaatini dilenmek ve şefaate nail olmak mümkün müdür?

Hac baştan sona bütün evreleriyle, İlahi kudret ve inayetin, Müslümanlar üzerindeki tesir ve icrasını gösteren en büyük ibadettir. Hac, İlahi güçten başka hiçbir güç ve kuvvetin dünya adına milyarlarca harcama yaparak gerçekleştiremeyeceği muhteşem bir tablo. İlahi güçten başka hangi bir güç o kadar zahmetli ve meşakkatli olan bir ortama dünyanın dört bir bucağından renkleri, ırkları, boyları, makamları ve maddi durumları farklı milyonlarca insanı toplayabilir?

İnsan ibret nazarıyla baktığı zaman, hacdaki bu muhteşem tablo karşısında Allah'ın varlığını ve birliğini gözüyle görürcesine idrak eder ve "Hamd ve sena ancak sana aittir Rabbim" diyerek, iki büklüm olup secdeye kapanır.

BİR SORU-BİR CEVAP

Annem hacca gidiyor, ne tavsiye edersiniz?

Soru: "Merhaba Hocam. Annem şükürler olsun hacca gidiyor, ailecek hepimiz çok heyecanlıyız. Anneme neler tavsiye edersiniz." Fatma Karahan/İstanbul.

Cenab-ı Hak annenizin ve bütün hacı adaylarımızın haclarını kabul eylesin. Sorunuzun cevabı sadedinde belli başlı şu tavsiyelerde bulunabiliriz:

Öncelikle şunu ifade edelim ki hac, sabır demektir malum. O yüzden farklı kültürlerden gelen insanların sizden farklı düşünebileceğine ve sizden farklı hareket tarzı sergileyebileceklerine inanın. Eğer yanlış bir hareket görürseniz sükûnetle müdahale edin ve yapılan hareketin yanlış olduğunu güzellikle anlatın. Olmuyorsa her türlü olumsuz şarta karşı sabırla müdahale edin ve sabredin. Yapacağınız her yanlış hareketin Allah ve Resulü'nü üzeceğini unutmayın.

Hava alanlarında fazla beklemelere karşı sabırlı olmaya çalışın. Bekleme anlarını zikir, tesbih veya Kur'an-ı Kerim okuyarak geçirin.

Bütün odak noktanız ibadetlerinizin sıhhatli yapılması hususuna yönelik olsun. Kabe'de kıldığınız bir vakit namazın diğer mescitlerde kılınan namazdan yüz bin kat, Mescid-i Nebevi'de kılınan bir vakit namazın ise diğer mescitlerde kılınan namazdan bin kat daha faziletli olduğunu unutmayın. Dolayısıyla namazlarınızı otelde değil mutlaka Kâbe'de veya Mescid-i Nebevi'de kılın.

HAC KİMLİK KARTINIZI YANINIZDA TAŞIYIN

Hac kimlik kartınızı devamlı yanınızda taşıyın. Zira herhangi bir problemde kimlik kartınızdaki bilgilerle yakınlarınıza ulaşılabiliyor. Karışma ihtimaline karşı valizlerinize işaret koyun.

Abdest aldıktan sonra ayaklarınızı mutlaka kurulayın. Ayrıca her gün duş almaya özen gösterin.

Üzerinizde fazla miktarda para taşımayın. Fazla paralarınızı bu konuda yetkili otel görevlilerine belge karşılığında verebilirsiniz. Alışverişlerinizi bilinçli yapmaya özen gösterin. Yerli mallara önem vererek alışverişlerinizi Türkiye'den yapmaya çalışın.

Mekke'den Medine'ye gidişte Medine'den serin olacağını düşünerek üzerinizi sağlam giyinin. Bu sayede hasta olmaz ve Medine'deki ibadetlerinizi daha rahat yapabilirsiniz.

Hacer-i Esved'e dokunma konusunda izdiham yaşamamaya çalışın.

Kronik rahatsızlıkları olanlar kutsal topraklara geldikleri manevi yönden rahatladıklarından rahatsızlıklarını unutarak ilaçlarını düzenli kullanmayı ihmal edebiliyorlar. Birkaç gün rahatladıktan sonra öncekinden daha hasta vaziyete girerek vazifelerini yapamıyorlar. Bundan korunmak için kronik hastalar ilaçlarını kullanmayı ihmal etmeliler.

TEFEKKÜR ATLASI

Bütün varlık, kâinat sarayının Kumandanına itaat eder

Bir kışlada duran arabalar itaattedirler ve bir sultanı gösterirler. Depolar, silahlar, talimgâhlar da itaattedirler. Onlar da aynı sultana işaret ederler. Bu cansız eşyanın itaati yanında askerler de itaattedirler, kumandanlar da. Demek ki bunların hepsine hükmeden bir Sultan vardır.

Bu misal gibi, kâinatta da güneş, ay ve yıldızlardan denizlere, dağlara, taşlara kadar bütün cansız varlıklar itaatte oldukları gibi, bütün bitkiler, hayvanlar ve insanlar da itaattedirler. İşte bu külli itaat, bir Sultan-ı Zülcelal'i göstermektedir.

BİR DUA

Bize iyilik ve güzellikler ihsan eyle!

Allah'ım! Bütün güzellik ve iyiliklerin hepsini Sen'den isterim. Bütün çirkinlik ve kötülüklerin hepsinden de Sana sığınırım. Bana iyi işler nasip eyle. İşlerimi Sen'in rızana mahsus kıl. İçine gösteriş ve yalan karışmasından sakındır. Ya Rabbi! Gönlümdeki aşk ateşini yandır. Beni sevgine kandır, sevgini eksik etme.

MİNİ YARIŞMA

1. Telbiye ne demektir?

2. Kıyametin kopmasından sonra başlayan ve sonsuza kadar devam edecek olan cennet ve cehennem hayatına ne ad verilir?

3. Ağza su vermek, burna su vermek, bütün vücudu hiç kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak neyin farzlarıdır?

4. Arafat ne demektir?

5. Herhangi bir özürden dolayı tutamadığı oruçları, özrü bittikten sonra tutmaya ne ad verilir?

Cevaplar

1. "Lebbeyk Allahümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne'l-hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk. Lâ şerîke lek" demektir.

2. Ahiret.

3. Guslün.

4. Hacı adaylarının arife günü toplandıkları, Mekke'nin güneydoğusunda bulunan bir bölgedir.

5. Kaza orucu.

HAZIRLAYAN: Ali İhsan ER

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.