Ramiz Hamzayev: "Azerbaycan Bayrağı" Şiirimi İstanbul’da Seslendirdiğim için Gurur Duydum

Ramiz Hamzayev: "Azerbaycan Bayrağı" Şiirimi İstanbul’da Seslendirdiğim için Gurur Duydum
Türkçenin 14. Uluslararası Şiir Şöleninde "Ziya Paşa Büyük Ödülü"nü alan Ramiz Hamzayev ile hayatı, sanatı ve #ŞiirŞöleni üzerine konuştuk.

Şair-yazar Ramiz Hamzayev'e yazar dostum Selçuk Karakılıç vasıtasıyla ulaşmış, şiir şölenine davet etmiştik. Ramiz Hamzayev Azerbaycan’da tanınan bir şair aktif bir şair. Şiirleri, nesirleri yanında yabancı dilden çevirileri bulunuyor. Türkçenin 14. Uluslararası Şiir Şöleninde Ziya Paşa Büyük ödülünü alan Ramiz Hamzeyev ile hayatı ve sanatı ve Şiir şöleni üzerine konuştuk.

-TYB’nin geleneksel olarak iki yılda bir gerçekleştirdiği Türkçenin 14. Uluslararası Şiir Şöleninde Ziya Paşa Büyük ödülüne layık görüldünüz. Biz sizi tanıyoruz ama Türk okuyucuları daha yakından tanıması için kendinizi tanıtır mısınız?

-1958-ci yıl aralık ayının 25-de Azerbaycanda Guba şehrinin Çartepe köyünde doğdum. 8 yıllık eğitimimi Gubada, lise ise Baküde fizik-matematik lisesinde, yüksek öğretimi Bakü Politeknik ve Moskova Devlet Sosial Universitelerinde aldım. 1977-1979-cu yıllarda askerlik yapdım. Ukraynada, Rusyada, Baküde çeşitli görevlerde çalışdım. Şu anda Gubada Bölgesel “Basınyayımı” şirketinin müdürüyüm. Azerbaycan Yazarlar Birliğinin ve İrak Türkmen Yazarlar Birliğinin üyesiyim. Azerbaycan Yazıçılar Birliğinin Guba Temsilçisiyim. “Ay işığı” Edebi meclisinin Kurucusu ve Koordinatörüyüm. Bizim Guba edebi mühiti ilə bağlı bir az etraflı konuşmak istiyorum. Temeli büyük mütefekkir Abaskulu Ağa Bakıhanov tarafından 1835-ci yılında kurulan Guba edebi mühitinin ahate dairesi Rusya’dan bir sıra Avrupa ülkelerine kadar uzanmış, milli edebiyatımızın ve medeniyetimizin zenginləşdirilmesi sahesinde büyük katkılarını vermişdi.

Azerbaycanın edebiyat və medeniyet tarihinin bir sıra anlamlı və ilginç sayfaları Guba ilə bağlıdır. 1830-cu yıllarda Tiflis’de Azerbaycan türkçesinde 300 saydan ibaret “Tatar-əxbari” gazetesinin gubalılar arasında 30-a yakın abunesi vardı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.