Psikolog Gökçe Vogt: Sıkılmak, çocuğu keşif yolculuğuna çıkarıyor..
Aileler çocuklarına “sıkılabilme” imkânı sunmalı
Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında sokağa çıkmaları yasaklanan 20 yaş altındaki genç ve çocuklar, havaların ısınmasıyla beraber evlerde zaman geçirmekte zorlanıyor. Zaman zaman “sıkılmanın” yararlı olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, “Aileler çocuklarına bu süreçte ‘sıkılabilme’ imkânı sunmalı. Bu şekilde çocuklar kendi kendilerine nasıl zaman geçireceklerini keşfetme olanağı bulacaklardır” tavsiyesinde bulundu.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Gökçe Vogt, Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle gençlerin ve çocukların uzun bir süredir dışarıya çıkamadığını, haftada bir gün verilen sokak izni ile biraz olsun nefes aldıklarını söyledi.
Günlük rutin oluşturulmalı
Bir yandan uzaktan eğitime devam eden çocuklar için hem ders çalışma, hem fiziksel aktivitede bulunma hem de oyun oynamak gibi eğlenceli saatlerin geçirileceği bir planlama yapılması gerektiğini belirten Gökçe Vogt, “Akademik gelişim, fiziksel aktivite ve oyun-eğlence-hobiden oluşan günlük rutinlerin oluşturulması gerekir. Bu aktiviteler bir taraftan çocukların kaliteli vakit geçirmelerine diğer taraftan da çocukların kendilerini daha güvende hissetmelerine olanak sağlayacaktır” dedi.
Günlük rutinler kaygıyı azaltıyor
Belirsizliğin kaygı oluşturacağını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Gökçe Vogt, gün içinde neler yapacağını bilen çocukların mevcut durumdan dolayı daha az kaygılanacağını, kendisini güvende hisseden ve daha az kaygılanan çocukların da öğrenme becerilerinin olumlu yönde etkileneceğini kaydetti. Vogt, “Çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayan bir diğer önemli faktörde günlük rutinlere sadık kalınmasıdır. Günlük rutinleri belirli olan çocuklar çok daha az kaygı hissederler” dedi.
“Bu dönem ailelerin yemek yapmak, kutu oyunları oynamak, hikâyeler okumak ve canlandırmak, resim yapmak, dans etmek, şarkı söylemek gibi aktiviteleri birlikte yapmaları için çok güzel bir zaman” diyen Uzman Klinik Psikolog Gökçe Vogt, “Çocuklarının sorumluluk duygularını ve yaratıcılığını geliştirmek için aileler kendi hayal güçlerini takip edip yaratıcı aktiviteler oluşturabilirler. Çocuklarının arkadaşlarıyla ve diğer aile üyeleriyle iletişimde kalmaları için online görüşmeler yapmalarına imkan sağlayabilirler” dedi.
Çocukların sıkılmasına imkân sağlayın
Uzman Klinik Psikolog Gökçe Vogt, zaman zaman “sıkılmanın” yararlı olabileceğine dikkat çekerek “Aileler çocuklarına bu süreçte ‘sıkılabilme’ imkânı sunmalıdır. Bu şekilde çocuklar kendi kendilerine nasıl zaman geçireceklerini, kendi kendilerini nasıl eğlendirebileceklerini keşfetme fırsatına sahip olacaklardır” tavsiyesinde bulundu.
Kaygıyı azaltmak için bilgilendirme yapın
Bu dönemde çocukların kendilerini güvende hissetmelerinin çok önemli olduğunu belirten Gökçe Vogt, bunun sağlanması için ilk olarak, ebeveynlerin çocuklarının virüs ile ilgili neler bildiğini öğrenmesi gerektiğini belirterek “Belirsizlik çocukları kaygılandırmaktadır. Ebeveynlerin ilk olarak kendi kaygılarını kontrol almaları ve sonrasında çocuklarına bilgilendirme yapmaları gerekiyor. İlk olarak, çocuklarından sahip oldukları bilgileri kendileriyle paylaşmalarını sağlamaları ve sonrasında da bu durum karşısında neler hissettiklerini öğrenmeye çalışmalılar. Bu şekilde çocuklarının etraftan öğrendikleri bilgileri denetleme imkânı elde edeceklerdir. Çocuklar tarafından sorulan sorulara dürüstçe yanıt vermek önemlidir. Çocuklar çoğunlukla kendilerinin ve sevdiklerinin başlarına olumsuz şeyler gelmesinden endişe duyarlar. Bu durumda, onlara virüsün çocuklara bulaşma ihtimalinin çok az olduğuna dair bilgi verilebilir. Ayrıca onlara virüsten nasıl korunacakları detaylı bir şekilde anlatılmalı. Tüm bu bilgiler çocukların kendilerini çok daha güvende hissetmelerine yol açacaktır. Ebeveynler, çocuklarının kaygılarını kontrol altına alınamadığını gözlemliyorlarsa bir uzmanla online görüşme düzenleyip destek alabilirler” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.