Prof. Dr. Ünüvar'ın Yeşilay Haftası Mesajı

Prof. Dr. Ünüvar'ın Yeşilay Haftası Mesajı
 1920’de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul Limanı’na gemilerle getirdiği binlerce alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onları zehirlemesine...


 

1920’de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul Limanı’na gemilerle getirdiği binlerce alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onları zehirlemesine karşı olarak dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Padişahın izniyle 5 Mart 1920’de İstanbul’da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur."Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiştir.

Yeşilay kurulduğu günden beri 95 yıldır sigara, alkol, uyuşturucu ve türevi olan maddelerle mücadeleyi amaç edinmiş bir kurumdur. Bu göreviyle sadece kurtuluş yıllarında değil her dönemde gençlerimizi koruduğu için milli bir mücadele gerçekleştirmiştir.

Yeşilay’ın öncelikli görevi proaktif bir yaklaşımla bağımlılıkla mücadele etmektir. Bunun yanında bağımlı kardeşlerimizin bağımlılık veren illetten kurtulması, rehabilitasyonu ve hayata yeniden kazandırılması için çalışması da amaçları arasında yer almaktadır.

Hükumet olarak bütün vatandaşlarımızı bağımlılık yapıcı maddelerin olumsuz etkilerinden korumak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu kapsamda sigara ve alkollü içecekler ile ilgili detaylı düzenlemeler yaptık. 62. Hükumetin de programında yer alan maddeler çerçevesinde uyuşturucu ile mücadele konusunda da8 Bakanlıkve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanlığının ortak çalışmasıyla “1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası” düzenlenmiş, buna bağlı olarak da çeşitli çalıştaylar düzenlenerek topyekûn bir mücadele başlamıştır.

Yapılan bütün bu çalışmaların tek gayesi geleceğimiz olan gençlerimizi bütün kötülüklerin anası olan bu illetlerden korumaktır. Bunun sosyal maliyetinin maddi maliyetinden daha pahalı olduğu bilinciyle Yeşilay Haftası’nın halkımıza kutlu olmasını diler, bütün bağımlılık veren maddelerden uzak, sağlıklı günler dilerim.

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR

Adana Milletvekili

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.