Portekiz AB'ye girdi Türkiye'de girecek...

Portekiz AB'ye girdi Türkiye'de girecek...
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, zamanında Portekiz'in AB üyeliğine karşı çıkıp engelleyemeyen ülkelerin Türkiye'nin üyeliğini de engelleyemeyeceğini...



Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, zamanında Portekiz'in AB üyeliğine karşı çıkıp engelleyemeyen ülkelerin Türkiye'nin üyeliğini de engelleyemeyeceğini söyledi

Portekiz'in başkenti Lizbon'da resmi görüşmelerde bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 1985 yılında AB'ye katılan Portekiz'in o dönemlerde yaşadığı sürecin şu anda Türkiye'ninkinden çok farklı olmadığını belirterek, isim vermeden Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin tavrını eleştirdi ve Türkiye'nin de eninde sorunda üye olacağını kaydetti.

DESTEK DAHA FAZLA

Türkiye'nin AB müzakerelerine başlamasının oybirliğiyle alındığını ve ancak oybirliğiyle bunun değişebileceğini vurgulayan Bağış, "Şu anda AB üyeleri arasında Türkiye'yi destekleyen ülkelerin sayısının, karşı çıkanlardan çok daha fazla olduğunu çok iyi biliyoruz. Tarihe baktığımızda, Portekiz'e karşı çıkan ülkelerin bugün Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili homurdanan ülkeler olduğunu görüyoruz. Ama nasıl Portekiz'in üyeliğini onlar engelleyememişse ve Portekiz nasıl üye olmakla kalmamış AB Komisyonunun başkanlığını (Jose Manuel Barroso) yürütüyor konuma gelmişse, Türkiye'nin üyeliğini de engelleyemeyecekler" dedi.

AB'ye katılım sürecinde muhalefet partilerinin sürecin parçası olmalarını ve destek vermelerini ümit ettiklerini belirten Bağış, "Biz bu reformları Avrupalılar için yapmıyoruz. Halkımızın daha yüksek standartlarda yaşama hakkına saygımızdan dolayı gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

ORTADA BIRAKMAYIZ

Egemen Bağış, KKTC'de yapılan gösterilerle ilgili "Birtakım kendini bilmez azınlık çevrelerin saygısız sözler içeren pankartlar açması bizi üzmektedir. Ama şu da bir gerçektir ki, kültürümüzde yavrunun anasına veya babasına 'öf' demesi bile kabul edilmez, ama biz yavrumuzu da hiçbir zaman kurda kuşa yem etmeyiz. Ortada bırakmayız" dedi.

Libya'da önce diplomasi

Egemen Bağış, Libya'ya askeri müdahalenin sonuçlarının ölümcül olabileceğini belirterek, öncelikle tüm diplomatik yolların denenmesi gerektiğini söyledi. Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, "Diario de Noticias" gazetesine verdiği demecinde, Irak'ta yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin de dahil olduğu bir diyalog ve uzlaşma ortamı yaratılmasının önem arz ettiğini kaydetti. Bakan Bağış, "Libya için en iyi yol, kanı hemen durdurmaktır. Libya'ya askeri bir müdahalenin ölümcül sonuçları olabilir. Askeri müdahaleden önce tüm diplomatik yollar denenmeli" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.