PKK'nın 'öz yönetim' oyunu bozuldu

PKK'nın 'öz yönetim' oyunu bozuldu
 Terör örgütü PKK'nın talimatı üzerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uygulanmak istenen sözde "öz yönetim" oyunu, güvenlik güçlerinin...

 

Terör örgütü PKK'nın talimatı üzerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uygulanmak istenen sözde "öz yönetim" oyunu, güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla boşa çıkartıldı.

 

VAN (AA) - Terör örgütü PKK'nın talimatı üzerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki DBP'li belediyeler ile HDP ve DBP teşkilatları tarafından uygulanmak istenen sözde "öz yönetim" oyunu, operasyonlarla bozuldu.

 

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde güvenlik güçleri başta olmak üzere sivillere yönelik saldırılarına temmuz ayından itibaren başlayan bölücü terör örgütü, 27 Temmuz'da da "köy köy, kasaba kasaba demokratik özerkliği inşa ederek AKP'ye karşı koyalım" yönünde çağrı yaptı.

 

Terör örgütünün bu açıklamasının ardından Demokratik Bölgeler Partisine (DBP) bağlı belediyeler ile DBP ve HDP teşkilatları, örgütün sözde çağrısını uygulamak için harekete geçti.

 

İl ve ilçelerdeki belediye başkanları ve partilerin eş başkanları tarafından yapılan açıklamalarla hayata geçirilmeye çalışılan terör örgütünün sözde "öz yönetim" oyunu, kısa sürede dalga dalga yayılmaya başladı.

 

Bunu fırsat bilen terör örgütünün gençlik yapılanması YDG-H üyeleri de sözde "öz yönetim" ilan edilen yerlere güvenlik güçlerinin girişini engellemek amacıyla, bazı belediyelerin de desteğiyle yollara hendek kazıp patlayıcı düzeneği yerleştirdi.

 

Halk üzerinde korku ve baskı kurarak şiddet eylemlerini gerçekleştiren terör örgütünün bu baskısına dayanamayan birçok aile, yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kaldı. Yerleşimlerde kontrolü sağlamak ve halkın yaşadığı mağduriyete son vermek için HDP ve DBP'li yöneticiler tarafından sözde "öz yönetim" ilanın yapıldığı 4 il ve 15 ilçede cumhuriyet savcılarınca soruşturma başlatıldı.

 

"Terör örgütü PKK/KCK'nın talimatıyla devletin bağımsızlığını zayıflatmaya ve birliğini bozmaya yönelik eylemde bulundukları" gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında belediye başkanları ile partilerin il ve ilçe yöneticilerinin de bulunduğu 84 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

 

Bu kişilerden 51'i gözaltına alınırken, adreslerinde bulunamayan 33 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Emniyetteki işlemleri sonrası adliyeye sevk edilen gözaltındaki zanlılardan 25'i, "Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan tutuklandı, 26'sı ise adli kontrol uygulaması kapsamında salıverildi.

 

Sözde "öz yönetim" ilanları

 

9 Ağustos'ta, Mardin'in Nusaybin ilçesinde gözaltına alınan 7 kişiden aralarında İlçe Belediye Başkanı Sara Kaya'nın da bulunduğu 3 kişi adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı, 4'ü tutuklandı.

 

10 Ağustos'ta, Şırnak'ta DBP İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın ardından parti yöneticileri Salih Ürek, Leyla İşlek tutuklandı, belediye meclisi üyesi Kamil Külter adli kontrol şartıyla serbest kaldı, 7 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

 

12 Ağustos'ta, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde sözde "öz yönetim" açıklamasının ardından gözaltına alınan HDP İlçe Eş Başkanı Leyla Polat'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Açıklamaya katılan Belediye Başkanı Ruken Yetişkin ve 6 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.

 

13 Ağustos'ta, Muş'un Varto ilçesindeki açıklamanın ardından gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı.

 

14 Ağustos'ta, Hakkari'de sözde "öz yönetim" çağrısı sonrası Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu ve belediye meclisi üyesi Nurullah Çiftçi ile HDP Merkez İlçe Başkanı İsmail Sihat Kaya, "Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan tutuklandı, 7 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

 

15 Ağustos'ta, Batman'ın Bağlar Mahallesi'nde yapılan açıklama sonrası gözaltına alınan 5 kişi adli kontrol hükümleri uygulanarak salıverildi. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir de 4 Eylül'de adli mercilerce serbest bırakıldı.

 

14 ve 15 Ağustos'ta, Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçelerinde aralarında Sur Belediye Başkanı Seyid Narin ve Silvan Belediye Başkanı Yüksel Bodakçı'nın da bulunduğu 6 kişi tutuklandı, 2 kişi serbest bırakıldı, 4 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

 

18 Ağustos'ta, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde DBP İlçe Başkanı Muhsin Kula, sözde "öz yönetim" açıklamasının ardından kayıplara karıştı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Kula'nın bulunması için çalışmalar sürüyor.

 

19 Ağustos'ta, Bitlis'in Hizan ilçesinde sözde halk meclisi eş başkanı Kader Sönmez tutuklandı, Muhiyettin Çetin'in yakalanması için çalışma başlatıldı.

 

26 Ağustos'ta, sosyal medya üzerinden yaptığı sözde "özerklik" açıklamalarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Eruh Belediye Başkanı Hüseyin Kılıç, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

Van'ın Edremit, İpekyolu, Başkale ve Erçiş ilçelerinde farklı tarihlerde yapılan sözde "öz yönetim" çağrısının ardından aralarında Erciş Belediye Başkanı Diba Keskin ve Edremit Belediye Başkanı Sevil Rojbin Çetin'in de bulunduğu 4 kişi tutuklandı. İpekyolu Belediye Başkanı Aygül Bidav ile 3 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı, 2 kişi de adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

 

Adana'da, sözde "öz yönetim" çağrısının ardından izinsiz gösteri yapan gruplara yapılan müdahalede gözaltına alınan 6 kişiden 4'ü tutuklandı, 2 kişi de adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest kaldı.

 

Sözde "öz yönetim" ilanına ağırlaştırılmış müebbet istemi

 

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Nusaybin ilçesinde sözde "öz yönetim" ilan ettikleri iddiasıyla tutuklanan, aralarında Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya'nın da bulunduğu 8 kişi hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 

Görevden alınan belediye başkanları

 

8 Eylül'de, sözde "özerklik" ifadesi içeren açıklamalarda bulunan Siirt Belediye Başkanı Hüseyin Kılıç, görevden alındı.

 

8 Eylül'de, sözde "öz yönetim" ilan eden Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya, Mardin Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğü kararıyla görevden uzaklaştırıldı.

 

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında, "Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik ve terör örgütünün propagandasını yapmak, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek" iddiasıyla soruşturma açılan Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı.

 

17 Eylül'de, Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, "Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan tutuklanan Edremit Belediye Başkanı Sevil Rojbin Çetin, İçişleri Bakanlığınca görevden alındı.

 

14 Ekim'de, Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, Beşiri İlçe Belediye Başkanı Mustafa Öztürk ve İki Köprü Belde Belediye Başkanı Osman Karabulut da İçişleri Bakanlığının onayı ile görevden uzaklaştırılanlar arasında yer aldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.